[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
同感
巴打可以跟試甜蜜遊戲巴打講咗ultrasone先,let's go好似有
ultrasone聽pop係幾啱,亦係偏暖
focal又係可以試下

Beyerdynamic我覺得偏冷,雖然高頻亮。好睇你其實想要曖定係亮
Denon就厚,都算曖聲
鐵三角唔係每對都暖同女毒,真係要試多幾款

Senn記得HD 6系真係暖聲,不過open back,唔係你目標
HD820都唔算暖,比較中性,最少比HD600冷
HD600個暖厚係無可取代

我心目個d暖聲推介都係open back,例如Stax

講番轉頭,headphone真係唔似iem咁多水份,好多好野都係一萬甚至6k以下
基本上10k-15k冇乜得你諗,close back 更加少
貴價close back又要帶出街我會諗focal stellia,不過out budget
都係推HD6XX
x1s balance夠做
單端就可能唔夠力,真係要加amp
其實點定義streamer?
用緊CD900ST
唔想電腦直出,應該買amp 定dac?
買 dac + amp
認真,好多dac都有headphone out,個d就係dac + amp
例如O2 + SDAC, aune x1s, DX3Pro等等
當然,分開dac同 amp咁買又得
睇左頭post 果d,search 完都唔知邊度有得賣
可能等drop 有先買
冇問題呀
搵唔到邊度買可以係度問,實有巴打答到你
原諒我新手問埋d白痴野
洗唔洗特別買咩cable,定係用佢跟果條micro usb to usb然後plug and play 就得
唔怕你問,最怕你唔問
一般開始唔需要做太多麻煩野,除非你本身係識,例如玩iem到咁上下而入headphone坑
佢跟線就用返個條先,冇就用住電話個條又得
有時我貪方便都係用電話個條

線材遲啲玩都唔遲,有排你玩
最緊要你熟自己套setup,咁先知同其他headphone,dac,amp,線有咩唔同

#199 甜蜜遊戲巴打講得啱,headphone對聲影響先最大,其次係amp
線永遠都唔係最重要,亦都可以好唔抵
你呢舊係plug and play
新手想問Beyerdynamic T1同Sennheiser HD800應該點揀?
聽得比較雜,pop ost acg都會聽
另外HD800係咪會難推好多?
兩對都係舊機,唔易搵黎試
T1要大d推力,畢竟係600ohm
又係睇其他巴打表演
聽講T1雖然ohm大,但因為用Tesla反而會易推啲,真係要高手巴打指教
兩隻都難推,要易推既買800s同T1 2

兩隻野取向好唔同,一隻玩密度高,一隻玩「大音場」。

仲有兩隻都停產左,你點買同試
我知1代已停産,不過T1 2應該仲有?
入耳同時有過IE800,IE800S,最後留咗隻IE800,因為聽classic,ost音場同堂音真係贏晒
如果HD800,HD800S個取向都係咁,HD800剩返二手都照衝
唔該巴打得閒會去試聽下
手上剩返HD600,K702,不過質素已經追唔上自己聽開嘅入耳諗住係時候upgrade下
HD600 + IE800朋友
巴打點推HD600?

HD800s好多人都話個高頻冇HD800咁好,不過冇咗6k Hz Spike個問題
取向都有少少唔同,可以上網睇下
夾聲用Lehmann應該穩陣,但唔係最好
最低限度唔好用HDVD 系amp

HD800好少地方有得試,睇下labcable有冇
其實最後如果冇HD800試而HD800S又試過啱聽,冇必要迫自己買HD800,始終兩對係有唔同

當然試埋Stax就仲好,而家好抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞