[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
其實耳罩式 尤其係封閉式個一種
個單元背面都有啲吸音棉
咁其實係唔係唔食木質或者金屬囉?
比塊野吸走晒嘅話都冇乜反射啦?
煲下佢?
電容好似至少要200小時活化
處理方法有幾種,吸音係一種
diffusion係另一種,例如HD820
正唔正
好粗略講下第一印象
比起原廠線空間感好,做到小小HD800s個種係你面前而好似係一段距離傳來嘅感覺,可以話有d似喇叭感覺不過冇HD800s咁強烈。
人聲比原廠線鬆,比較自然
細節尤奇高頻凸出過原廠線,齒音量多但不刺耳
低頻打擊感好強,不過低頻量好似冇原廠線咁多
整體有d沖,要煲下線
好似太大力都會有
不過AK XB10 2.5mm 插16ohm動鐵入耳
插入去冇底噪
但播放中有少少底噪
S6發熱勁過S7 建議上下調轉放?

你覺得聽感如何
暫時聽落部野算中性無咩音染
第一次玩枱機,依兩日駁電腦聽,試過foobar 同 roon,唔同setting聲音表現都有好大分別,好多野搞所以我都係諗住駁番dap算
try tunebrowser
https://tunebrowser.tikisoft.net/summary/
setting其實冇咩煩,都係個幾樣
thank you今晚試試
巴打想問你知唔知sp1000如果想balance out去amp到要點駁
係咪要插曬2.5同3.5頭再用xlr入amp
2.5 to xlr
or
3.5 to rca
or
3.5 to 3.5
提提大家,有loss less

[dgx團隊] 有人偷左歌放係apple music!! 唔好買錯盜版!!
https://lih.kg/1565215
原來有2.5出2個xlr
真係唔知
搵極都唔見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞