[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
marshall其實唔錯
佩服
真係好勁
而家戴成皮野出街其實好閑…
一部sp1000都過萬…
仲未講d IEM/CM
仲有d線材呢

當然呢個情況其實好大獲
以前3~4千HD600已經係頂級…
通漲真係咁勁定係水份太多?
以我愚見 出街戴咁貴根本就唔值
咁多嘈音 都唔知聽緊乜 越聽越大聲當隔音 最後聽壞耳大有人在
portable的話而家隔音已經做得幾好,iem用耳綿隔約40dB係做到
ANC更加勁
除咗唔隔音,有d情況係個iem/headphone聲底唔夾人,例如要係個冇bass嘅iem 聽bass,所以校到勁大聲先聽得爽
係show真係遇過有人校勁大聲,有次我試HD800s個時特然間聽到右邊而日有d怪聲
除低headphone先知原來係右邊個呀叔聽緊勁大聲
講緊個距離係隔半米而佢戴住headphone

portable貴值唔值,有d真係要高技術,所以係值
例如srm-d10/ kse1200,雖然個電壓比唔上枱機咁高,但係都講緊百幾V
要將百幾V電器帶出街而且要安全唔電死人,唔係咁簡單
加上用鋰電池,出咁高電壓會發熱得厲害,散熱唔好會爆炸
同埋咁高電壓好易短路,shure用7年時間去研究kse1500條電先做到唔洗扁同粗線都可以應付高電壓同安全
呢d研發成本真係貴,佢賣得貴真係值

有時覺得而家d marketing將產品吹得太勁而賣貴幾千,整整下將成個市場定價推高曬
有時睇得出個產品有特別技術,不過個效果又唔係好好,有d浪費
hi各位師兄
耳牛新手一問
sennheiser hd650配咩枱式耳擴好?
駁pc聽歌用
有米
Klipsch hp-3 有冇巴打試過?
好似見香港冇咩人講
小弟窮L
預3000內
aune x1s
dac1101
呢隻牌子見人講親都係喇叭
Heritage dac amp
仲有冇?
有d巴打用topping都ok
成鬼日試野都係咁
定好咗budget,然後唔小心試over budget野,最後返唔到轉頭
利申最少中過两次招
家陣仲有無邊隻木殼 價格合理 買得過1皮內
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞