[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

講起舊amp, 最近入左部好老嘅stax amp
講hifi 性真係冇乜:分析力無乜,動態速度都算差。 但係音色好特別,有一種醍醐味,高頻暗同時音色有一種好悠揚嘅感覺。而聲場算工整,分離度唔太差。 bass 就有量無質。 簡單啲講就係收音機聲,同252同級or above 但取向差天共地自己就好like 呢種聲。1萬yen 有找,買黎當玩具/ 副系統都好適合,仲內置唱放可以接黑膠機內佈局都好靚仔不過110v ,同埋因為老機器,開耐左間房有好大浸松香味
仲唔係當年直接收speaker amp做input時代?
果個年代真係興energizer 但係呢個係第一部普及化嘅 amplifier,更係第一部otl stax amp,係006t 嘅前身
但係stax嘅amp係唔係universal voltage?定係要轉換器
唔係世界電壓
行貨就220v
水貨 110v 就要加隻220v-110v 火牛
不如換咗支膽佢
呢部野我好耐之前剛入坑都擁有過
果時部機一到手就換晒的接線,濾波電容
之後仲執埋退偶,耦合電容
但係之後心中一直有條刺,後悔搞到佢唔係原裝,音色都變左

呢部我一個焊點都唔會郁除左加左個pro bias
不過膽呢下野又唔同,有壽命
部機而家個聲應該已經唔係原本個聲
原裝係toshiba , 最多換ge,ei or eh
真係叫做升級要換ecc99
toshiba 我估搵唔返
ge可能有NOS
又或者大陸膽

利申唔識膽,純9up
6cg7 本身唔熱門得靜電amp 用所以咩牌子都好ebay NOS 隨手執

6cg7 好似咩牌子都差唔多,係eh 我特別唔太喜歡

大陸無6cg7

不過我係特別喜歡印左stax logo 嘅 stax 自家6cg7 ,之前提過
真係好聲啲
呢對係770改出黎?
巴打隻hd800s推成點
可唔可以講下用thx789黎推效果如何
新手想買大耳牛 for手提電腦用
用泥聽歌為主 budget 大約2000-3000
咁多位ching 有冇推介
電腦直出?
咁就唔玩高阻抗
可選:
HD58X, K7XX, ATH-M50x, CD900ST
想問下平板耳機同普通有咩分別?
打算買 hd58x 或者 fostex t60rp
t60rp 係唔錯
就結果而言,平板要求推力比動圈高,唔好睇佢阻抗低

運作原理就唔詳講,網上大把介紹。我會話係首先係震膜印上電路,震膜正反兩面放置磁石,震膜上電路通電就會被磁力吸引,連動震膜,從而產生震動。

如果有部大推力amp先諗t60rp
Push
Hd58x 係咪一定要上 massdrop 買
香港好似搵唔到地方有得賣
冇錯
drop.com限定
今日借咗部adi2 dac夾789玩咗陣,果然都係用黎玩下開心
adi2 dac headphone out本身夠好,要玩balance可以用789
一定會講,能夠玩hdvd系以外amp推hd800s機會唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞