[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
期待你推坑呀巴打
話說今日約咗朋友一齊玩headphone,佢帶咗部adi-2 dac同HD540g出黎,我帶咗THX AAA 789、老翻BCL SE、HD800s出黎一齊玩。

我試到adi-2 dac + THX AAA 789 單端出HD800s
同adi-2 dac phone out比,THX AAA 789高頻矇d,其他地方冇乜分別
試adi-2 dac + 老翻BCL SE,高頻清過THX AAA 789,不過我冇比校adi-2 dac phone out同老翻BCL SE。朋友試得比我耐,覺得老翻BCL SE好聽d(我一直忙緊set adi-2 dac個driver收DSD
可惜今日唔記得帶dac1101毒個朋友
HD800s同dac1101夾得幾好

HD800s個聲而家唔太可以作準,始終唔係煲咗好耐(只係40個鐘咗右),開箱到而家最大感受係終於體驗到咩係"effortless"
好輕鬆,冇壓迫感,好自然,好順
呢種感覺係用HDVD820推HD800s做唔到
HDVD820推HD800s雖然唔係話好有壓迫感,不過冇種自然同輕鬆
前幾日比過一位同事聽,佢第一個反應就係好輕鬆
今日我朋友講係輕鬆得來結象同音場好大,好似聽喇叭咁
而對我黎講,HD800s個感覺除咗輕鬆,更多係好似不斷同我講:「我仲有好多貨,呢個source太易處理啦」
呢個體驗對我太新,未可以好好處理,亦係我咁多日都唔講HD800s原因之一
睇黎真係一個深坑…不過長遠可以比我更好玩落去

HD800S分析力高,不過同我套靜電個感覺好唔同:靜電會凸出所有野,好豐富,好滿;HD800S冇咁凸出,不過你留意就會好易聽到,個重點係輕鬆

不過HD800S我就戴得唔輕鬆。唔係重,而係我頭細,好多時戴得唔好,聲會偏左
最初開箱個時仲以為偏聲,攞去鋪頭想換個時又冇偏
之後記得個時HD600偏聲個時用戴帶解決到,試下試下又比我搵到個位HD800s唔偏聲
不過而家都未可以100%一戴就準,次次都要tune一輪
可能遲d換下pad可以解決呢個問題

朋友建議我夾銀線試下,我又諗起wireworld有銀線
不過都係等我玩熟咗先算

講返HD540g,朋友個對係黑線圈批次,夾落adi-2 dac就好似迷你版HD800 (no s) + HDVD800
不過HD540g可以有呢個結果,証明佢都唔係省油的燈
夾老翻BCL SE,我覺得聲底似我對HD600(HD58x線),不過所有野窄好多,結象亦細

今日最神奇係反而毒到個朋友玩HD58x
佢鍾意HD58x個聲音表達同埋多bass
唔計adi-2 dac做source
THX AAA 789推HD800s的話,tone balance好平衡,不過小小矇
又未到HD-DAC1咁矇,不過對我覺得有小小浪費HD800s
我覺得BCL推HD800s會好過THX AAA 789
致於用balance推會唔會好d?呢個我未有xlr轉4.4頭,所以未有得試
姐係用adi-2 dac直推比用thx 789更好?
呢個有d視乎個人喜好,認真差别唔大
我自己傾向adi-2 dac直出,明亮小小
同埋玩得adi-2 dac的話,eq係你好朋友,所以又唔洗擔心,除非聽dsd,咁eq會disable

如果唔想煩eq又想要一定效果,dac1101係好夾聲又平(平d)
正所謂「唔完美,可接受,但需要改善、改進」

當然,如果你要用balance out,咁thx aaa 789係可以考慮
或者linear pro又得
Aune s7就唔肯定,可能唔啱
點樣小小曚?
個矇可能我表達得唔好
詳細d講係高頻有小小暗,唔夠sharp,感覺有層野隔住,唔夠通透
不過呢個問題唔太明顯,好視乎聽咩歌同夾咩headphone
我用部老翻BCL SE AB比較咗好耐,789真係冇咁sharp,不過個差別唔係好大
唔清楚係唔係單端先有,我遲d買個xlr to 4.4轉頭試下

呢個對於d sharp headphone係有好處,可以平衡番

HD800s係咪跟機有條xlr平衡線?

早批次好似係跟XLR線,我個對跟4.4
而家要買幾款轉插
跟4.4咁得意
直接xlr咪幾好
有好有唔好啦
跟4.4方便出街試player,XLR方便試枱機
不論佢係4.4定XLR我都要帶埋轉插,所以冇所謂
況且我正式setup得單端,更加唔會煩4.4定XLR
HD800同800S差D乜?
外觀上,個罩有黑圈
數據上,frequency response最低由12Hz變為10 Hz;冇咗HD800 6k Hz個peak

我自己冇機會直接比較 HD800 同HD800S聽感
如果睇數據,因為HD800S冇咗 6k Hz個peak,所以會冇咁刺耳,特別係齒音
網上意見通常係HD800S低頻多d、音場細d、高頻冇咁尖同空氣感冇咁強

係冇比較之下,我仍然覺得HD800S係好正
自己接受咗就唔會煩去計較HD800定HD800S好d

如果要試HD800,仲要非HDVD amp,我諗起今年PAF係labcable個檔有KECES S3夾HD800 (no S)
可能labcable鋪頭會有得咁試
仲有 Audirvana plus 可以直接播sacd iso ,識分track

就係佢
新手一問
岩岩買左個amp line in 條cable 應該係rac
是但買就得定係有無咩推薦?
首先試下跟機個條先,咁聽就繼續用

線的話好睇你幾多budget,平貴都有
貴到幾萬蚊一條都得
唔同線有唔同聲,夾唔夾你就要試過先知
同埋線都係要煲下

平d起手有QED, inakustik呢d出名牌子,都係2~3百蚊1.5m。再要平d就淘寶,不過淘寶野自己吹得太勁,講到天上有地下無咁唔可以盡信,勝在夠平可以交多幾次學費。

如果自己識用辣雞,不如試下自己做線
買散線同料會平過同級成線,長度又可以好彈性
belden、古河呢d都係出名線廠,有散線賣
接頭個人認為冇乜大影響,唔用太差就ok,怕唔耐用多過差聲

我自己目前最鍾意Wireworld Nano-Silver Eclipse,$230一尺,加埋頭都係6百蚊左右一米一條
Wireworld 同級成線差唔多長度同賣千幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞