[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq/tree/master/results/oratory1990/harman_over-ear_2018/Focal Utopia
我懷疑呢組數值係咪代表Utopia根本唔需要EQ
試咗一陣,雖然RME有啲數值做唔到但係都夠我落結論,用EQ個效果反而冇咗啲細節同clarity重要低音都濁埋
https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq/tree/master/results/oratory1990/harman_over-ear_2018/Focal Utopia
我懷疑呢組數值係咪代表Utopia根本唔需要EQ
試咗一陣,雖然RME有啲數值做唔到但係都夠我落結論,用EQ個效果反而冇咗啲細節同clarity重要低音都濁埋
記得以前SF 對Toy Tower 真係抵屌,兩萬蚊樓下,又靚仔,聲又唔錯
老實講ATH 隻「監聽」耳牛真係好難聽但Sony 900st 我覺得唔錯
晤 失望 入耳 耳式hybrid 好多都各有各出聲
但而家啲香港人覺得冇問題
低音 同中高根本係分開嘅
以前用kawai,因為各種原因
換個 roland rp102 彈算
戴個耳機係好多耳前 akg k242 hd
唔好意思阻一阻你

唔該幫幫手推

908 美領!!!!!!
https://lih.kg/1549074
師兄係邊到買,淘仔定代理
up
roland 手感好過yamaha
如果巴打鐘意AKG, 可以諗下K7xx
try EQ like this
sorry, try EQ like the curve in green
blue one above is the frequency response
無話特別中意,純粹想換下,cd900日制好似幾好咁
sony 大法
k701 以前都諗過買,吹到好勁咁,又唔貴
如果想聽古典,同鋼琴用係唔係差唔多
都係嗰個物理問題囉
通常啲耳罩式都係40mm
好少話細個呢個尺寸
太細嘅話啲聲壓會唔夠
物理上震膜大細限制掛
費事班門弄斧

本身人哋係用來做助聽器
唔同款式就做唔同嘅分頻
如果隻耳仔有事某方面接收能力差啲
就特登強化返(放大)某一個頻率嘅聲音
令到佢聽嘅聲音完整啲咁咪係助聽器囉

動鐵大多數本身設計都唔係出全頻
所以咪要用多一兩粒補番啲頻率
等於喇叭低音同中高音分開咁樣
正常靚嘅聲當然係一致啦 唔會好似唱雙黃咁唔連冠

你可以試下嗰啲得一粒嘅入耳式 你會覺得啲聲好虛 密度唔夠
夾硬又要開大聲啲 最後又傷到隻耳仔
入耳式嗰啲動鐵得丁屎咁大
嗰震膜面積加埋都唔知有冇2mm 咁咪要堆幾十粒上去
令到個聲壓大返少少

有少少離題 不過好多嘢都係呢個老細教我
見佢係香港成功上到架就幫下手宣傳下
可以帶隻封閉式耳罩 同呢隻對比下
你會硬係覺得差少少野咁 但其實我覺得都追得上入門到中級嘅耳罩式
之後是但攞一隻單動鐵嘅入耳 你會覺得啲聲超級虛
不過入耳同耳罩式嗰種聲又唔同 兩種玩法
呢兩隻野都幾難推下 可能要上AMP

試耳機最容易分辨嘅方法就係A B test
用A聽完一首歌 馬上用B聽另外一首歌
監聽啲聲好悶
出邊啲耳機鋪頭其實有得試
想請教下
啲播放器可以校EQ
我聽啲人講整完之後失真會好大
因為又經過啲電子野處理過
調教完啲聲硬係覺得奇奇怪怪

因為我唔係用黎聽歌,我係用黎彈琴用
我唔要太多音染
如果聽歌我有ie80 綠仙 215
姨家想搵個做錄音用既耳牛
但又無可能拎個鋼琴出去試,所以做下資料搜集先
轉做錄音?
iPhone 嘅話其實我覺得錄音嘅品質都唔差
zoom sony 再唔係可以試吓買個錄音機
播放器EQ=好過無
唔關電唔電子野事,你聽緊的歌全部經過digital eq, filter 等等
用黎聽數碼琴我覺得夾出黎啱自己又唔太差就得
數碼琴都係合成聲,太好headphone就好覺d聲假,愈彈愈唔想聽
我有個朋友就係咁,買部靚數碼琴,覺d聲假,搞到冇心機練琴
一玩真琴成個人即時開心曬

反而聽歌的話先要講究
咁就唔洗限自己淨係搵聽鋼琴headphone,搵個好headphone就得
不限排子的話HD700係好選擇,不過要有amp
真琴除左平時上堂,真係好難有機會彈到。
roland rh 系例,話係轉for 電鋼,想試下

巴打講得好詳細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞