[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
幾年前嘅aune x7s
當時都係諗住隨便聽下,前後入嘅大耳牛都唔少,k242,hd650,shp9500,mdr 1a,yamaha pro500,最後留返最滿意嘅hd600,k702
而家想再燒下,諗住dac,amp都要一次過換

真係諗住換Lehmann
初燒大耳牛時都已經知係好嘢無奈budget有限
但唔知過咗咁多年同價位會唔會有更好嘅選擇?

點解hdvd系唔掂?以為配返Sennheiser會有加乘

真係未聽過靜電類嘅耳機,唔知特點同動圈有咩唔同?
aune 夾 HD600唔錯呀
我係show試過用HD700夾S7 pro會聽得出音染,好唔好就夾人
未必啱HD800
夾到人就唔洗轉amp住

Lehmann linear正版而家係4千幾,香港難搵,畢竟舊,最近仲換埋代理
淘寶仲有linear全新正版,香港搵唔到都可以係淘寶買,最好問下230V電壓用唔用到
Lehmann以前好似遙不可及,而家已經平民化,就好似HD650咁

linear SE除外,真係貴,賣一萬中
就咁睇分別好係只係換咗幾粒cap,感覺好唔抵。定係買BCL返黎mod會開心d?
https://www.head-fi.org/threads/lehmann-audio-linear-se.570555/

同linear差唔多價錢仲有好選擇,drop.com上面個d amp可以諗下
THX AAA 789係一個好例子(不過我覺得linear夾d)

我仲想試下headamp gilmore lite mk2,唔知有冇巴打可以指點下
pico power個聲底同HD800S亦係夾得到,唔知gilmore lite mk2個聲會唔會差唔多

keces s3之前係show 配HD800又係唔錯
Luxmen又得,不過貴

DAC又係好煩,我都煩惱緊
RME adi-2 dac 係唔錯
我套方便setup用緊soekris dac1101,headphone out 聲好夾HD800S,不過始終唔係high end,同linear仲有距離。

hdvd系amp個效果好極端
推HD800S失去咗HD800S輕鬆嘅感覺,高頻尖
唔好聽到我最後揀咗HD700
當然呢個係個人喜好問題,世界好大,肯定有人鍾意HDVD 系amp
好興幸HD700倍咗我唔耐抵玩又易玩

靜電個缺點係普遍bass量唔多,除咗某d例外,例如SR-009/S, SR-007, SR-003, L700/L300 limited, KS-H4
不過其實就算唔多我都覺得足夠,就好似有人會話HD600 bass唔多
靜電最大特點就係分析力強,反應快,細節豐富,高透明同延伸,夠真
聲底係暖聲,不過厚聲靜電headphone唔多
人聲更加係毒,係好真好吸引
最好係唔洗煩夾amp,因為一係就一套買,如果分開買夾amp亦冇乜比你揀
不過冇得揀之中每部都好好質素
我一開始就係唔想煩夾amp所以半盲入L500 + 353x,而放棄上HD800S
結果冇令我失望

另外一個好處就係平d
L500 + 353x一萬有找
想平仲有esp95x,一套under 5千
HD800S本身已經8千幾,太多amp可以揀會係煩惱
所以靜電真係有得諗
當然唔鍾意個聲就唔洗諗
一定要去ECT試下,就算L500 + D50都得
D50啱的話買353x會平d,只係有冇dac分別
HD800S我都係買咗兩星期都冇
巴打好堅,多謝介紹
睇嚟真係要去試下Stax啲耳機
自己都怕煩,做到一步到位就最好
一步到位 sr009s+t8000
絕對係
philips x2HR用家經過
好似太入門級

其實philips 野平得來表現唔差
只限頭戴式耳機, 塞仔就一般
睇完個價,這些機會

我只係覆得快,好多巴打有料過我
好少見人用 x2HR
巴打可唔可以介紹下個聲?
分開買,先入sr009s
想像唔到009搭353x係咩聲
印象中之前海膽明太子巴打好似試過唔錯
唔記得係邊個post,好似PAF個期?
philips標準聲
有開放式優點
最有印像係個低頻有力量得來又唔似大陸耳牛果種混濁

走的係平均的路線,無一樣野特別出但勝在平均唔係味精聲
x2HR做得最好係中頻同低頻
高頻相對收儉左

但十分容易推
我會覺得overall正過Philips 9500
x2hr個音場係咪好大?
之前見人講x1 個音場好特別
x2hr音場一般
如果重視呢樣Philips 9500好d

雖然9500出左好耐同平... 但音質係外國玩家係公認不差
https://e-earphone.blog/?p=1323273&fbclid=IwAR3w-KPix0Il61yQ9MdGmlxf_KFmOx2QAT6-1foIBB7ynHH7JnotDpErZSc
SONY MDR-M1ST が遂にe☆イヤホンに入荷!MDR-CD900STと比べてみた!
有冇人識日文?
有冇用sp1000嘅巴打
想問sp1000駁external dac要點駁
我想試下sp1000->smsl su8->353x
但我用coaxial好似冇野出到去
係咪仲要整其他settings先得
如果就咁sp1000->353x又要點駁
其實邊個方法最好聲
我知1代已停産,不過T1 2應該仲有?
入耳同時有過IE800,IE800S,最後留咗隻IE800,因為聽classic,ost音場同堂音真係贏晒
如果HD800,HD800S個取向都係咁,HD800剩返二手都照衝
HD600 + IE800朋友
巴打點推HD600?

HD800s好多人都話個高頻冇HD800咁好,不過冇咗6k Hz Spike個問題
取向都有少少唔同,可以上網睇下
夾聲用Lehmann應該穩陣,但唔係最好
最低限度唔好用HDVD 系amp

HD800好少地方有得試,睇下labcable有冇
其實最後如果冇HD800試而HD800S又試過啱聽,冇必要迫自己買HD800,始終兩對係有唔同

當然試埋Stax就仲好,而家好抵玩
幾年前嘅aune x7s
當時都係諗住隨便聽下,前後入嘅大耳牛都唔少,k242,hd650,shp9500,mdr 1a,yamaha pro500,最後留返最滿意嘅hd600,k702
而家想再燒下,諗住dac,amp都要一次過換

真係諗住換Lehmann
初燒大耳牛時都已經知係好嘢無奈budget有限
但唔知過咗咁多年同價位會唔會有更好嘅選擇?

點解hdvd系唔掂?以為配返Sennheiser會有加乘

真係未聽過靜電類嘅耳機,唔知特點同動圈有咩唔同?
aune 夾 HD600唔錯呀
我係show試過用HD700夾S7 pro會聽得出音染,好唔好就夾人
未必啱HD800
夾到人就唔洗轉amp住

Lehmann linear正版而家係4千幾,香港難搵,畢竟舊,最近仲換埋代理
淘寶仲有linear全新正版,香港搵唔到都可以係淘寶買,最好問下230V電壓用唔用到
Lehmann以前好似遙不可及,而家已經平民化,就好似HD650咁

linear SE除外,真係貴,賣一萬中
就咁睇分別好係只係換咗幾粒cap,感覺好唔抵。定係買BCL返黎mod會開心d?
https://www.head-fi.org/threads/lehmann-audio-linear-se.570555/

同linear差唔多價錢仲有好選擇,drop.com上面個d amp可以諗下
THX AAA 789係一個好例子(不過我覺得linear夾d)

我仲想試下headamp gilmore lite mk2,唔知有冇巴打可以指點下
pico power個聲底同HD800S亦係夾得到,唔知gilmore lite mk2個聲會唔會差唔多

keces s3之前係show 配HD800又係唔錯
Luxmen又得,不過貴

DAC又係好煩,我都煩惱緊
RME adi-2 dac 係唔錯
我套方便setup用緊soekris dac1101,headphone out 聲好夾HD800S,不過始終唔係high end,同linear仲有距離。

hdvd系amp個效果好極端
推HD800S失去咗HD800S輕鬆嘅感覺,高頻尖
唔好聽到我最後揀咗HD700
當然呢個係個人喜好問題,世界好大,肯定有人鍾意HDVD 系amp
好興幸HD700倍咗我唔耐抵玩又易玩

靜電個缺點係普遍bass量唔多,除咗某d例外,例如SR-009/S, SR-007, SR-003, L700/L300 limited, KS-H4
不過其實就算唔多我都覺得足夠,就好似有人會話HD600 bass唔多
靜電最大特點就係分析力強,反應快,細節豐富,高透明同延伸,夠真
聲底係暖聲,不過厚聲靜電headphone唔多
人聲更加係毒,係好真好吸引
最好係唔洗煩夾amp,因為一係就一套買,如果分開買夾amp亦冇乜比你揀
不過冇得揀之中每部都好好質素
我一開始就係唔想煩夾amp所以半盲入L500 + 353x,而放棄上HD800S
結果冇令我失望

另外一個好處就係平d
L500 + 353x一萬有找
想平仲有esp95x,一套under 5千
HD800S本身已經8千幾,太多amp可以揀會係煩惱
所以靜電真係有得諗
當然唔鍾意個聲就唔洗諗
一定要去ECT試下,就算L500 + D50都得
D50啱的話買353x會平d,只係有冇dac分別

呢部垃圾邊有人買
買開垃圾
sp1000->353x
就咁line out就得

sp1000可唔可以usb出su8?

姐係要買條spidf to rca線?

Usb 唔清楚
我冇type c to type b嘅線
唔係,我指3.5mm single end to rca,非digital
sp1000 lineout 應該唔差

買個type C 公 to type A母轉頭冇壞
然後用返電腦個條type A to type B線
冇乜印象試過353 配009

呢半年009 跌價跌得好勁要入就係時候,但係009s 而家仲係幾貴要再等等

009 其實好好推,009對耳放推力要求唔高而係對耳放細節還原度,分離度要求高。所以用006t,600ltd 推都效果ok。353x 甚至d10 夾009 唔係唔可以但我一直覺得呢啲音色上唔太配009。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞