[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
電子器材都會?
之前試過用dCS Bartok 推ADX5000 好撚好聲
呢個真
木/金屬腳架,木地板/地磚,腳釘,釘墊.....
全部都有影響
震動同聲音反射
屋企個舊風扇放係木衣櫃上面好嘈
初初以為馬達問題 又加潤滑油 又清洗過

咁啱買滑鼠送滑鼠墊
一放個墊上去靜到呢
唔放成個木衣櫃都震
三年之後先知原來係共震問題
我呀爸仲上螺絲固定個風扇⋯⋯
CD機用外殼會好聲,係因為轉盤會動會震
你部dap全電子野,hdd都無,邊度會震?

宣傳技巧,改做黃銅就貴幾千
我好同意上面有巴打講呢個只係換下零件、調聲改下然後用19 marking吹奏
仲有個sp1000 gold呢個我頭都大埋
我覺得木殼耳機都係marking,外觀多過實際需要,
調音作用,耳機既實力都係睇driver同layout。
木殼我覺得唔係完全玄學
唔同物料個密度、對聲音反射都會有唔同
如果係closed back/半開放,呢d對個聲有影響
講開closed back,VECLOS HPT-700個技術又係好有趣
我歸納為調音。

木頭咁有用,點解stax唔玩?反而追求薄膜同極板。仲有歐美廠都唔多玩木
massdrop 之前出過
無可否認係調音方法一種
其實grado都有用木,不過係為好睇
我覺得open back用本除咗樣子問題冇乜功能
所以stax唔洗用木,open back冇聲音反射呢d考慮
好似K1000個d更加係要開放
CZ-1 massdrop之前好似都係under 10k
係,同埋耳機外觀重要過部機ge外觀好多
audeze既LCD系列,由2去到4既升級,重點都唔係舊木度。係平板物料既提升。

mr speaker既close back無用木,senn既hd820都係。
sony既close back都無用木,z7同z1r係膠。

我對hifi既睇法都係睇理性,多過信玄學同宣傳技巧。

Pryma 01見清貨 原四千 賣$1280
個樣好J又輕便 兩個2.5 mono(個插座孔好細 2.5個插頭大少少都插唔入)

人聲出 音場唔差
打機空間感好過beyer MMX300 2nd
MMX300啲聲好似錄音室房仔咁 好紮
pryma 槍聲開掦好多
主要係sell個味道,tone balance其實唔係好平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞