[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
試Utopia、Stellia同Empyrean
特別係想試d8000 pro
鐵三角隻新野長期有人試緊
其他都無咩特別
想帶非stax 耳機去試 t8000
唔夠膽
我經常都試自己gear
好奇怪,明明今日係音響展第一日,點解Post76同Hiendy靜到冇sneakpeak?
罷工
AV show 2019 day 1

今日有幸同海膽明太子巴打相認交流,一齊圍攻我部SRM-D10,實在開心

比海膽明太子巴打試過HD700 + pico power,估唔到佢都覺抵玩
佢形容HD700為HD580 (唔係58x) 升級版

由於今日遲去,大部份時間都係我地兩個交流,聽展比較少
海膽明太子巴打特別帶我去試viva audio 300b同鐵三角新套裝

先講下viva audio Egoista 300b呢部靜電amp,其實個setup都唔錯,同ECT借咗L700 mk2 同SR009s 去做demo (變相如果有巴打想試L700 mk2可以係呢檔試)。300b好sharp。其實個tone balance係唔錯,不過好多時高頻sharp而且sharp得黎硬,呢樣唔啱我。之後去ECT試返SR009s+t8000,個效果舒服好多。
海膽明太子巴打提到300b 另一個有趣地方係冇Stax味,效果好似動圈咁,呢樣我都好認同。
不過11萬蚊出呢d效果,有d over price。我更加相信自己決定玩KGSSHV冇錯。

viva audio檔野最驚喜唔係部300b,而係 Egoista 845。Egoista 845 用 LCD4做demo。呢次係我第一次聽到LCD4出d正常聲。我知咁講會有LCD用家唔鍾意,不過去咁多次show都冇人識得夾LCD,所以我一向對佢冇好印象。希望LCD用家可以講下你地點set。
都係個句,如果11萬蚊先出呢d效果,係over price

鐵三角兩對新headphone, ATH-AWAS會順耳過黑色個對。時間所限,冇詳細聽。黑色個對聲好硬而且尖,唔好聽。紅色個對ATH-AWAS雖然都有d尖,不過柔返d,順耳好多。希望聽日有機會再試詳細d。兩對headphone個pad夠厚,戴得舒服。
鐵三角部新膽amp聲唔錯,夾HD700個時好厚聲。

最後去試Empyrion,繼續都係一個深坑。Empyrion有兩部amp夾,一個setup用 BROOKLYN BRIDGE,另一個用RE1 (上次個部current gain mode amp高級版)。RE1出呢個效果唔錯,不個唔夠通透。職員話其實呢個setup唔夠好,meze audio本身用兩部RE1做mono block去推
深坑呀
BROOKLYN BRIDGE個setup最初都係同RE1個setup結論差唔多,不過之後個職員肯幫我地換天鵝絨 ear pad,成件事即時唔同,d聲通透返。下次去試都要求用天鵝絨 pad先

今日最大得着係可以試到d好膽機,真係有個特別嘅味道。

仲有好多野想試…
今日見到有Aune參展!成個檔都係Aune!難得有咁好機會,聽日一定要坐下先
Neumann對monitor又係一直好想試
我用緊X2,其實幾好聲,而且二手價應該好平。但大前提係換咗佢條原裝線先,就算平平哋換條Canare 4e6s 都已經好聲好多
咁嘅時勢,好多人都冇心情睇音響
果然Utopia配Arcam以外嘅嘢係冇咗嗰種侵略性
侵略性即係壓迫感?
上年佢配Arcam套嘢,第一時間feel到嘅係速度過快同極度尖聲
只係一首今宵多珍重就已經feel到

我諗而家先講都係冇乜說服力,因為要搞到headphone出尖聲係一件極度難得嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞