[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
巴打用緊咩臺機?
我認真答你架,唔知你會錯意,sorry囉

可以的話其實我自己都想試,但唔知要賣幾耐,賣幾多隻先賺返開demo隻錢。
高價產品應該都幾難做
入耳式可能會好少少
始終香港天氣問題 耳罩真係好少人玩
而且又食推力 拎唔出街又係一個問題

之前香港啲展覽都係話
實際經常去音響展嘅香港人大概只有一萬個左右
當你可以負擔萬幾蚊買一個耳機
可能都係得返幾千人

我都想多啲人玩咁樣廠商先會多啲資金投入去研發
而且越多人玩成本就越平

睇個款依家最好搵都係$1000樓下入耳
肯乖乖地坐係屋企聽歌嘅應該都有返咁上下經濟能力

睇下R唔R到所謂嘅限定版 轉下外殼款式
催谷下銷量
音響展個時係用focal clear做demo
不過我冇試夾clear,就咁插HD700
其實我只係hedd audio monitor 同 sonarworks 代理,仲有搞room acoustics treatment 同mastering。而且只係副業,依幾樣野加埋都唔夠交一半租。

香港其他代理做studio monitor 可以貴過水貨幾十%,所以行內人大部份都係買水貨,更加無demo的機會。

依幾樣野市場比大耳機更加細。

HEDD 出的大耳,認真講,2000euro 依個價位太高啦,除非佢做到hd800 + elear/clear 的聲。

IEM 市場大好多好多,但我唔想賣snake oil,太多產品overpriced。

限量版我諗起Utopia Assassin Creed版
呢個應該都算谷銷量反例子

我覺得有個惡性循環
少人玩 -> 賣得貴 -> 更少人買 -> 難回本 -> 賣得更貴 -> 更少人玩

以前HD600賣幾千,計返通漲都唔係差好多錢
而家HD820賣萬8左右,差幾倍錢
如果可以好似CPU個價咁 keep係一個價位咁就易玩好多
依加主要是入耳式超級膨脹
我識一個品牌老細話2015年尤其亞洲嗰個市場膨脹得好緊要
你會見到依家啲入耳式竟然夠膽死賣五萬幾蚊
佢哋追遂嘅唔係聲音 而係外殼物料
乜嘢鈦金屬 純銀
其實好薄 實際唔係佔成本好多比重

始終耳牛唔方便
結咗婚啲人過唔到海關
又要搵地方擺 要好聲又要玩台機

後生嗰邊一定係玩輕便
拎得出街又可以show off下
耳牛好多額外功能都做不到
hd800有沒有試聽過?
我覺得好一般
唔記得邊個講過香港係亞洲iem最大市場
iem超級膨脹,影響到headphone定價個度慘

iem個價係好唔合理咁升,一定要一代賣得比一代貴咁,慘在大把人(巴括我)照課

仲好記得ak100 出名賣得貴都好受歡迎,然後好似部部dap都set高左個價,而家市場個價位基本上比ak帶住
ak100 就係2015出,印象中都係差唔多時間個市場開始失控

仲未講iem線材…

與其話「佢哋追遂嘅唔係聲音 而係外殼物料」,「用一種物料做殼去代表個聲成為玄學」好似貼切d
iem唔同物料殼又真係唔同聲,jomo audio trinity黃銅、不鏽鋼版真係唔同聲
headphone都係,唔少用木殼
iem同headphone都可以理解唔同物料對聲波反射效果唔同

咁dap呢?呢個真係唔明點解咁多人聽到唔用物料做dap殼會唔同聲
利申冇比較過sp1000咁多個版本,所以唔明,感覺好玄
hd800係一個坑,幾千到十萬蚊system都有人玩
巴打用咩setup試?
利申用緊個setup都係幾千/一萬頭
原來我對HD800s已經煲咗接近150個鐘
不過唔覺得同未煲有好大分別
會 知識

除非外殼做接地
不過會電到user
400~600?
我對xelento 600小時高音超出
人聲齒音多 自己對14單冇乜齒音 放緊二手
sp1000幾個版本都試過,之間無咩分別
sp1000本身我覺得都無咩特別,低噪係無咩,但係聲真係唔係特別好聽
同低價位少少ge dap差唔多
聽的次數唔多
前幾年去音響展聽過
去朋友屋企聽過一次
借過返屋企一次(acoustic research ua1,唔係咩貴價耶
之前係聽有位巴打用wooaudio wa6玩到出神入化,可能係想像太美好,落差太大
果然d marketing好19
不了,預計到200個鐘就收貨,慢慢正常聽
感覺係自己煲機setup唔太好,煲落去都冇乜分別

自己試遺個d beyerdynamic 都係高頻尖,用暗聲d amp推應該好d
見同事用BCL推dt880 pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞