[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Meze冇靜電,個套係mr speaker VOCE + BHSE,主要係VOCE唔好聽。BHSE夾SR009係T8000之外經典setup

HDVD amp絕對係坨衰家
以800s為例,我琴晚開箱用dac1101試聲都順耳過夾hdvd820
所以真係唔可以用HDVD amp作準

Ultrasone係邊檔?好似冇見到
voce 似平板
voce偏美式,強調低頻。聽慣日系stax唔多啱。
T8000配sr009s係官配,最有stax味,無死錯人,再上只有T2。

viva845唔係平衡機,你接唔接平衡都一樣。
wa33同ecst先係「平衡」膽機。
不過LCD系配gsx就最好
BHSE配007先係經典set,唔係009
kg當初設計BH時係for 007。
話時話av show 有個小插曲
中場出去醫肚時先發覺唔見左pass
于是打算問我前面有個揸住盒無線耳機走嘅年輕人想問佢半價買pass
個人二話不說就送比我錢都唔收
人間有愛
多謝指正,我誤解咗BHSE
香港人
而家用緊adi-2 應唔應該加個thx aaa 789撚下?
撚下的話當然好,絕對支持
我都係買黎撚下,好開心
如果係靠佢食蝴就睇情況啦,adi-2 dac本身唔錯又好力,我估加thx aaa 789唔會差太遠,789特點就係clean, linear,所以對音色唔會好大改變
如果個重點係想聲冇咁sharp,咁thx aaa 789應該有小小效果
如果想玩balance out,thx aaa 789就啱曬
想知thx aaa 789夾隻T1 2啱唔啱聽
去av show試完隻t1 2中中地毒
應該都唔錯,用平衡應該推得好d
搭單問 srs3100抵玩? 想試下靜電
如果電腦播歌軟件用tidal
會唔會差過用foobar jriver 嗰啲
小弟用streaming 覺得方便啲
srs3100等睇其他巴打講,我唔熟呢個組合
你仲可以諗下esp 95x,平少少不過QC唔得,勝在有巴打用緊
推薦L500 + 353x入門
會,主要因為會經windows個垃圾volume control 出聲
foobar 同jriver個d可以用ASIO 或 WASAPI避開windows個volume control

唔用player program,你可以用VB-Audio ASIO Bridge將 d data rout去部DAC,行ASIO,避開windows volume control

另一個方法係將tidal駁去jriver或者roon,用呢d program個 audio core以ASIO 或 WASAPI出 DAC,咁會又用到tidal又好聲
講錯咗,其實tidal個program都可以用WASAPI
咁應該都夠好
https://inspiringheadphones.com/are-you-getting-the-best-out-of-tidal-hifi/

不過tidal 個sound core未必有jriver咁好,所以想最好聲都係 tidal + jriver/ roon
amp 嘅話同樣價錢下買舊款高端會唔會好過新款低端
313 323 又好,006t 又好,252 真係除非台頭好細都唔建議
唔該曬你呀師兄 你真係好詳細好熱心
我好鐘意你!
我成日都唔記得可以諗二手舊stax amp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞