[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
off topic: Amphion ion+ 在家用,床下底o個位剛剛好
朋友用緊Argon 2
我自己砌隻Amphion Amp 500 俾左佢用
想問耳機啲線爛到入面啲電線都露出嚟可以去邊整返
唔係有無錢,係唔可以嘈到人,你知香港地方淺窄
咁又執到好嘢喎
1280 純意大利生產
個空間感超級好

動圈真係咁易壞?
自己隻xelento 1700小時
聲音都正正常常
有競爭先有進步。
希望sen記反擊打focal 啦

就算係mixing 或mastering,依一兩年都唔少人轉左用Focal,詳見gearslutz
太多人講過唔同壞的原因,都唔知邊樣先真。
所以暫時算賭名掛。

sen 記o個D仲耐用,10年換一換headband earpad 又一條好漢
sen記 新出嗰幾隻入耳好強調動圈都出到動鐵嘅高音
IE 40 4000 5000 我自己覺得麻麻
過分強調某方面嘅嘢
又off topic ,唔好打我
sen記入耳聽過,曚過西,聽半首歌放低
反而KZ AS16 有驚喜
想問出邊做收音師嘅用邊隻耳牛多?
乜都有,live mon都係求其,家陣佢地用IEM多,大耳就大路closed back Sony 或ATH。
用黎聽歌係唔好聽,因為tonal balance 多數都唔好。tonal balance 係mixing 同mastering 時調的。

所以間間廠都話監聽,又係bullshit marketing
監聽speaker 放在一間無treat無cal的房,一樣係垃圾聲。
點睇UERR入耳?定係用返DT770比較好?
無用過UE
Beyer 只用過880pro
Beyer 如果cal左係唔差的。
小修小寶工作室?

咁冇計,好睇鄰居

我住公屋,用直身琴學琴成日學到12:30am,咁多年都未有人投訴
可能因為部琴暗聲,琴鍵又實難發力所以d聲唔係好出
巴打用緊邊部琴?
只係focal問題

我對MX760, MX980而家仲好地地
都唔好講HD600用咗7年仍然好聽
巴打有冇試過紐曼對monitor?
雖然個樣同HD630VB差唔多,不過聽講個聲唔錯
我懷疑紐曼headphone係sen記monitor line

不過自從HD800之後Sen記冇乜突破,恨鐵不成鋼
如果再出靜電/平版就好
https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq
啱啱攞咗DT880 250ohm嗰EQ值放落去RME ADI-2 DAC度,低音勁咗出咗,高音冇咁刮耳

我有啲期待Utopia EQ咗之後會點
Thanks ching 去睇下咩環境先
好似幾得意,得閒試下先
睇過review唔差,但無試過。
closed back唔考慮
係架,低音會好過hd600/hd650,個soundstage 就sen記好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞