[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(7)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
最搞笑係,今次有Utopia同Stellia同場同gear咁比,我聽完之後都係有啲想買Utopia
唔奇呀,close back 同open back好唔同
聽講focal部amp唔掂,一陣試下先
巴打覺得部amp點?
我覺得,你要一部有基本功能又唔會出惡聲嘅DAC Amp嘅話呢部嘢好稱職

問題係佢唔抵
呢部Arche嘅價錢應該係RME ADI-2 DAC嘅至少兩倍
我唔會制
琴日好慶幸可以約到我係打手巴,仲帶埋好多gear 比我試好多都係出面試唔到例如kingsound 靜電 同 closed back sr003. 然後我又攞自己野黎互相切搓

sr003, D10 同closed back 殼三樣野都好有個性但係配起上黎好夾。sr003 本身動態唔大,聲音偏暗,只適合聽啲小品音樂,但D10本身會令靜電動圈化,加高頻同拉大動態,根據其他closed back 耳機經驗個殼都有利高頻更突出,低頻impact 更強。 各種特性互相中和。我一直相信好聽嘅setup 需要器材特性陰陽調和,例如呢套就係最佳例子。

展入面hi-end 耳機器材唔小,但遺憾無啲比較exotic 嘅耳機例如raal sr1a, mysphere 果類。 我係打手巴都講左唔少,我就喺度補充小小。

ATH 出左隻新櫻花木耳機同埋黑壇木耳機。 前者好過後者好多,黑色果隻音色好塑料化,紅色果隻人聲自然好多,無左我以前對木殼ath 嘅固有印象,音色扭曲嘅感覺。但係紅色果隻啲背景器樂表現得唔係太好,分離度差,縮埋一舊咁,整個畫面有啲窄。隔離隻L5000就聲場,動態,分離度都出返黎,一啲背景樂器都有仔細嘅描繪,有立體感,但係L 5000 令所有野都好crispy好脆,無厚度,而且當時聽到有首歌有double bass, 但係音色變左拉枱ek ek 聲咁,無左個bass,令我對佢印像扣分。

其實鐵三角又名家具廠,我覺得佢嘅市場定位令到佢自己嘅產品咩音質都冇乜所謂,但係今次新產品真係好核突新耳機尤其加埋佢部新amp 都好似圖書館set up 咁,外觀同w2002,5000比差幾級,頭梁色,木殼色又太啞,部amp 就真係跟住圖書館amp 個思路去設計,令到貴野唔似貴野,無購買意欲。

之後又聽左viva 嘅 845 動圈放同新嘅 stx 300b 靜電amp. 我諗845配lcd4 係展方考慮過先咁搭因為845真係洗走左平板果種音染,音色變返中正,好神奇。部靜電amp 一樣,009s 比人印象都係典型stax 調音,音色柔和,細膩。但係stx amp 將呢啲野一下子就抹走晒,高頻更突出,通透,動態都高左一級(同我印像中嘅he90有啲似,但我對大奧印像有啲蒙糊,有待驗證)可以話stx 令 009s 脫胎換骨,但係咪真係提升就見仁見智,睇下你中意咩聲,通透同時都可以等於薄同乾。但價錢就。。。可以話viva 嘅機器好有個性

empryrean 之前一直想聽而家終於聽到。好嘅係佢音色好好聽,好討好,唔厚唔薄,低頻適量,hit 中左sweet spot . 我印像中嘅平板音染佢係最自然。但係遺憾嘅係佢都係似一隻中低階耳機。聲場,動態唔大,分離度都麻麻,無hi-end耳機果種奔放嘅感覺,恨鐵不成鋼

最後再提埋kennerton 嘅 odin, 聽歌好似變左 聽mono 咁 聲場好窄,隻野除左部分曲目人聲討好同低頻有質有量,其他嘅aspect 都係缺點。

同埋 d8000 pro ,當時接ak 果部新player 特別大部果部, 感覺其實唔錯,人聲有啲潤同甜,但我上網問返人佢地話差過d8000 , 話佢唔得。 我都開始質疑返琴日自己有無真係聽真隻耳機,有巴打試過嘅可唔可以指點下我迷津
我都聽左focal amp 配 utopia, 真係唔錯,utopia高中低頻都好誇張,突出。密度通透度兼備好難得,好爽好正。但係唯一缺點係所有野太突出所以有壓迫感,聲場又偏細,如果utopia 聲場大啲隻野就完美。

你問我要喺展到買隻耳機走做戰利品我會簡utopia,其次009s ,其他唔諗

我諗我都係等幾個鐘再出讀後感
負評嘅可唔可以入黎講下點解
Utopia?
個盒好似幾大
綁晒繩似重野
amp 黎?arche?
aune有無嗰隻B1S portable amp
AV Show day 2

終於返到屋企
今日好多意外
第一次一日行唔曬

見琴吹七瀨講Focal,一人場就去試
本來想用pico power推utopia,不過比個職員勸阻,話枱機先武得掂。見佢咁誠懇好言相勸,我唔會令佢難做。
Focal utopia夾arcam正如之前兩位巴打講,而且音場窄,高頻有少少尖。低頻量多打擊重而且結象大,不過唔會搶focus,可以用澎湃形容,幾特別
Stellia比較好聽。我鍾意佢比utopia闊而有utopia個聲。如果高頻冇咁尖就仲好
不過兩對focal對我而言d聲太冲,唔聽得耐

之後去咗鐵三角再會ATH-AWKT(黑壇木個對)。同相熟職員feed back返之後,佢幫AWKT做消磁,消完磁之後d聲正常返曬。同ATH-AWAS比,AWKT調音偏向平衡,而AWAS音染多d不過做到一種「味道」。
ATH-ESW990H有種暖厚,高頻又冇鐵三角個硬同尖,bass impact唔錯,有力清楚,其實幾好聽。缺點係所有野結象大而且音場窄,高頻控制差d,間中有d爆
ATH-MSR7b中中正正,分析力唔錯,唔太尖同硬,整體平衡,抵玩
不過我鍾意esw990h多d

轉去玩beyerdynamic
Amiron home 250ohm 人聲清可惜唔夠順,不過聲場表現夠空曠
dt1990 250ohm比Amiron home高頻凸出,低頻收少少。冇Amiron home咁空曠
T1 2gen 又係有d似1990,不過比較刺激,而且有少少Amiron個空曠
beyerdynamic d野好似好啱夾BCL

第緊第二個friend個時手癢去ECT玩野,膽粗粗問個職員可唔可以用部Burson試D8000 pro,點知另一個職員好高興咁幫手駁好(原本駁緊Kann cube)。個人覺得同上次PAF試D8000又係夾Burson差別唔大,仍然有d尖。
個friend到咗又係毒人玩靜電嘅時間,帶佢地試SR009s + T8000,借機插隻KS-H4去玩下
T8000真係好野,乜都得咁,推KS-H4好過D10(不過KS-H4聲底都係咁,唔會變Stax聲)
係咪即係我要諗多步?

等friend走曬,係收場個時去試Aune,不過唔想阻人收工所以試得好短
佢用HD650 + X1s做 demo,果然係幾好,冇怪聲
之後我試 S6 + S7 pro + HD700,雖然係音染大,但係都係好聽(音染呢個就夾人)
問過職員,香港其實有Aune demo
可以試下用部Burson推
我反而冇試用Kann Cube,一黎就試Burson
真心覺得今次音響展真係冇乜新嘢
原本我喺十二點幾入場都見到無乜人流,點知過到三點就再開始多返啲人

今次其實都係趁呢個機會去試齊Stellia、Utopia同埋Empyrean,但係嗰度應該唔係好方便到帶Desktop Gear去試嘅人,即係我
之前喺DMA個位度試Arche夾Stellia同Utopia,Utopia係AK player經同軸出Arche,Stellia就係iMac USB直出Arche。
好彩嘅係兩者嘅表現都唔錯,Utopia強調速度而Stellia著重稍暖聲底同包圍感。但係Arche嘅價錢真係唔知點置評好,大概係賣設計同品牌掛。
之後係去Soundwave度聽Empyrean,但係好老實,無論係用Re-Leaf推定係佢用Mytek Brooklyn推都冇撩起我特別想買嘅慾望。反而喺嗰度嘅Magnat RV4搭Ether 2嘅組合我更加覺得仲吸引人,話晒係退休人士夢寐以求嘅暖而穩重聲底。
當然一場嚟到灣仔冇理由唔試真啲,我離開咗一陣去咗電腦城度試清楚嗰三隻耳牛。

事先聲明,以下聽感係電腦經RME ADI-2 DAC直出headphone嘅結果,不喜者請止步。

首先試咗Stellia先。
因為喺展場度都試過打上花火,所以我都可以攞返首歌出嚟就比較。ADI-2之下,打上花火嘅click聲冇Arche之下嘅咁突兀,而且後段啦啦啦聲烘托出嚟嘅包圍感猶有勝之。而nomico嘅μοναξιά更加能夠體驗到歌手本人嘅甜女聲、背景bass嘅速度同實淨感覺。但係再試西川貴教嘅Roll The Dice同Poets of the Fall嘅Sweet Escape就可以感覺到個音場好細同侷促。

一悶之下我決定轉Utopia去試,突然之間覺得所有嘅清楚啲又開揚啲。打上花火嘅click聲更清脆而音場無咁凝聚稍為放鬆;nomico嘅μοναξιά電音更有節奏有速度;西川貴教嘅Roll The Dice冇咁侷促而bass有實淨;Poets of the Fall嘅Sweet Escape更令人放鬆更有氣氛。更重要嘅係,多得我試嗰陣舖頭多咗客人同周圍人吹水,我原來完全唔介意外界噪音干擾我聆聽,反正我可以從Utopia聽到我要聽嘅細節,我本身亦習慣咗喺外界噪音之下聽headphone。跟住落嚟我就冇點認真再同Stellia比較啦,反正我真係喺屋企聽headphone都唔會點理噪音。

聽到咁上下我都係去Let’s Go聽Empyrean。其實除咗我要再扭大聲少少外同Utopia差唔遠。但係試落去,Empyrean側重三頻銜接順暢同埋低音份量稍為更重。真係要挑埋骨頭嘅話,我戴Empyrean係比戴Utopia/Stellia係更方便嘅,因為Empyrean我可以照頭笠就fit,但係Focal我係要校好頭樑兩邊嘅長度先得;Utopia比Stellia舒服,因為Utopia對耳棉係透氣羊皮包記憶棉,夠挺又夠舒服;Stellia係全皮cushion記憶棉,貼身得嚟好「臘」會唔舒服;但係應該唔會舒服得過天鵝絨Empyrean掛?可惜Let’s Go當時冇。

點知我睇到明太子個post就有種「一言驚醒洛克人」嘅感覺:我好似冇點留意到分離度同音場呢樣嘢。我渣渣林攞幾隻Ace Combat嘅soundtrack同Trondheimsolistene嘅Divertimenti專輯出嚟。結果呢:The Unsung War就好似只係兩塊發音板喺兩隻耳出聲咁,你摸唔到個音場嘅規模;Divertimenti第一首頭一段就感覺唔到係喺演奏廳收音咁,反而似係間細房仔收音。反而,我再返去聽返Utopia,兩首曲都有個闊番嘅音場,比Empyrean開揚咗。

咁樣來來回回嘅比較之下,我最尾都係

今次呢三對headphone試嚟試去,其實我都覺得有啲無謂,因為三者之間質素其實相差好細,反而真係睇吓你咁樣雞蛋裏挑骨頭你挑到啲乜,而你又搵唔搵到你想要乜。Budget並非無限嘅我,就唯有精挑細揀三選一,可以嘅話都想要埋Empyrean。但係又睇返轉頭,淨係三選一選到Utopia我又唔會後悔,因為Utopia畀到我細節、速度同清脆,其實係我想要嘅嘢嚟。

之但係,新買返嚟可能需要煲完一輪先能夠輪到我畀返個評價佢
第一:音場比鋪頭同會場show出嚟嘅細
第二:低音有啲濁,可能鈹振膜要時間開聲
希望開聲時間真係唔好太耐。
kennerton
巴打感覺同我上次試都係差唔多
唔覺有,好似全部枱機
至於你問我,你嚟到音響展,唔係淨係喺三對headphone打轉下話?其實唔係淨係得咁多嘅:

之前我咪講到Magnat RV4搭Ether 2嘅?嗰套組合其實駁咗部黑膠機。我唔聽黑膠㗎,淨係覺得啲炒豆聲好打耳咋。但係部膽綜擴RV4本身配Ether 2就唔同講法:膽嘅暖聲同MrSpeakers嘅暖聲相加,出嚟嘅聲真係好暖好舒服。我只係攞部Xperia開藍牙做source,話之你聽rock定係ACG女聲都係出奇地舒服。係,膽聲即係失真多,MrSpeakers係美國暖聲粗聲代表,但係兩隻相配你係冇動力去挑剔啲乜㗎,你係會頓時變成退休阿伯咁攤喺凳度嘆世界㗎。我唔識點再分析啦,有時間嘅話不如去親身試下啦。

一開場嚟到ECT個位,我先用手上嘅iFi xDSD試咗D8000 Pro嘅。聲係清脆嘅,有充足嘅細節。之但係D8000開價HKD26800,呢隻Pro Version我估應該唔平得去邊。如果你係Final Audio死忠,或者Utopia定Empyrean對你都係水土不服嘅就考慮下啦。如果唔係,你都係忘記成個D8000系列啦,佢哋唔值呢個價。

臨完場之前我去買Utopia,但係買之前我留意到Rupert Neve Designs有新嘢出:
https://fidelice.com
細部嘅大約1000美金,大嘅DAC連headamp可能要5000美金,其實都估到係針對Hifi市場嘅貴價嘢嚟。但係好特別,個睇鋪嘅西裝鬼佬準備咗條USB C type線我駁部大機,我就恭敬不如從命。首先係大機底下嘅DT770。嘩屌你,啲聲好夠中氣好大力呀,細節位谷晒出嚟呀。我當堂真係嚇一跳,然後喺笑唔出嘅情況之下,試埋大機經RCA去細機之下嘅平板耳機(好似係Alexander Rosson嘅Rosson Audio Design嘅處女作):嘩屌你,啲聲好夠中氣好大力呀,細節位谷晒出嚟呀。
Sorry,我真係分唔到呢兩隻耳機本身有乜分別啦,因為兩者啲聲都係好似個slogan咁講:Power and Clarity。我諗呢條叫Fidelice嘅product line,一定會好吸引信奉大力出奇蹟嘅人。部DAC同埋細headamp嘅規格聽落好吸引,不如拭目以待?

以下都係啲無關痛癢嘅嘢,請睇完就算,博到閣下一笑更好:

唔好意思 阻到你睇post
聽日去深水埗嘅入一入嚟

「 真 係 好 撚 想 同 你 哋 割 蓆 」
https://lih.kg/1438541

幫推

但係Arche嘅價錢真係唔知點置評好,大概係賣設計同品牌掛。

呢句好正
Utopia的確係戴得舒服d

巴打有冇試過Empyrean換天鵝絨 pad?即時唔同曬
好認同巴打睇法,去到呢d價位,一係差別好細,唔值得費心機比較,一係就係所謂深坑,玩唔起
有時都會覺得比呢比去不如set定一個目標然後玩好佢

BTW, ADI-2 DAC推Utopia會唔會尖聲?
Empyrean換天鵝絨pad好似係喺Soundwave度試過,但係因為係喺Soundwave度試所以冇印象,反正都唔係我聽開嘅歌同setup,嗰度嘅Empyrean嘅表現又吸引唔到我,didn't care
ADI-2 DAC推Utopia又唔會尖聲,so far好舒服,只係要完全burn-in又好自己對耳要真正熟習套聲又好都要一段時間
等巴打follow up report
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞