[整合]關西十日之旅超展開

1001 回覆
114 Like 10 Dislike
原post:https://lihkg.com/thread/105313/page/1

之前去關西旅行嘅Live遊記因爲時間不足

有唔周全嘅地方,寫到1999
所以決定重作
今次好俾心機寫
俾多次機會啦

旅行時間係2017年2月2-11日
其實係臨開Sem前突然決定放肆出走

希望同巴打一齊交流遊日心得

請各位多多指教

目錄

—Day 1 經香港轉機—>抵達関西空港—>新大阪酒店check in

—便利店/自販機推介篇

—Day 2 姬路城—>神戸—>有馬溫泉
—有馬溫泉預約攻略篇

—Day 3 有松—>名古屋城—>名古屋

—Day 4 通天閣—>大阪城—>道頓堀

—Day 5 佐和山—>彥根城—>近江八幡水鄉めぐり

—Day 6 奈良—>金沢

—白川郷交通安排篇

—Day 7白川郷

—Day 8嵐山—>金閣寺—>衹園—>八阪神社—>清水寺—>伏見稻荷大社

—Day 9郵局寄手信—>難波購物—>《戰國·The Real》

—Day 10 酒店check out—>関西空港—>經香港轉機

—總結

會唔會chur 左少少 個行程
會唔會chur 左少少 個行程

其實唔難
有兩日好hea ~
Day 1

經香港轉機

個天灰到⋯
降落之前見到霧霾仲以為落雨
雖然能見度低但最後無事
如期出發去大阪

航程3小時25分鐘
食個垃圾餐 話咁快就到
大約當地時間9點到埗
搭接駁列車去入境大堂
班次好密,2分鐘車程就到
入境好簡單 人唔多唔使排隊
連行李都唔洗過機
15分鐘已經完成
過程輕鬆簡單 真係抵讚

一出到嚟會見到一排WiFi強租借站

可以即場租,但網上預約登記平好多

主要較抵有呢兩個:
http://ninjawifi.com/tw/
http://www.wifi-hire.com/tw/
更多資訊請參考 日本上網卡 Wifi蛋 懶人包 post

過天橋去到JR ticket office

買《Haruka快線 + Icoca IC card套票》
網站有詳細介紹、價目表,可以出發前網上預訂
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/icoca-haruka/

前面一堆蝗 等咗半個鐘先買到
職員會俾張表格俾你有埋圖 照住講要咩嘢號碼就ok 佢會用計數機㩒個價錢俾你睇
就算你啞都一樣無問題

拎完套票之後仆落去坐Haruka
水牌寫《はるか》
去新大阪約1小時15分鐘

今次住宿選擇新大阪負皮王
《LiveMax新大阪》
8晚送1晚 見價錢抵屌 膽粗粗試吓
https://www.agoda.com/zh-hk/hotel-livemax-shin-osaka/hotel/osaka-jp.html

空間好細算可以接受
勝在設備齊全
有叮叮方便好多

廁所企理但係個浴缸好戇鳩
要90度打側身先沖到涼

放低晒行李第一時間落Law仔補給
坐咗兩程飛機合共11.5小時
食咗3餐CX無味份子料理
想食返一餐正正常常

於是買咗
兩技 Suntory烏龍茶
Pudding
焼きそば
バウムクーヘン
承惠865円
作為旅程第一餐 抵到爛呀

焼きそば ok啦無咩特別
但對我嚟講係一種解脫
起筷一刻心裡感動

布丁就出晒名好食唔使我多講
佢最正就係超香烘焙味
甜度適中 口感又滑

バウムクーヘン
同無印買到嘅款式差唔多
好抵又飽肚 又唔會食到口乾
我唔鍾意太甜 所以呢個啱晒我

一路食一路撈電視汁
零晨2-6點連播《クズの本懷》(人渣的本願)另外仲有真人版,都係深夜檔播

劇情幾刺激 但女主正公廁頂唔頂
轉台全部都係師奶購物頻道

結論就係:廣告先係皇道
https://youtu.be/ChYgxM3rlIA
https://youtu.be/dZe4u5b586Y

食飽又未想訓住 一於出去散吓步

新大阪夜晚意外地寧靜
車都唔多架 住係度好舒服

我都想如果我係日本人⋯
租公寓、朝早逼電車、收工直落居酒屋⋯⋯

唉~第一晚都未過就對呢度沈撚晒船
巴打們又有冇諗過住日本先

希望year3 可以exchange 嚟日本玩一年
返到去要勞力刷吓grade先得

Day 1 完
便利店/自販機 推介篇
嚟得日本
每晚去便利店買宵夜啤酒是常識吧
或者去汽水機清散銀都唔錯呀

森永の焼プリン🍮 140g / 120円

好香烘焙味 而且焦糖份量適中
唔會蓋過蛋香
果陣香味就好係焗完十個蛋糕一樣香
加上口感滑又爽口
最佳飯後甜品無誤

[Lawson]旨辛メンマ 75g / 208円
筍干

完勝泡菜 唔多人提嘅隱世美食 必試
單食/佐酒/幫杯麵加料又得 得咗

[Lawson]からあげクン 5個 / 216円
炸雞超好味 入親Law仔都食

有regular red cheese 3種口味
Red最正

同關東煮一齊食唔洗怕熱氣
簡直係無敵組合

[7仔]煮玉子おむすび🍙 140円

神作飯團 毋須多講
呢個係唯一想去7仔嘅理由

[Lawson]ロースとん勝!カレーサンド 350円
咖哩炸豬排三文治

由Coco壱番屋 監製
叮熱咗真係好好食 個味道好豐富
會一改你對三文治嘅印象 一洗劣食感覺
佢贏在個咖哩好野味 成個味道完全昇華到另一個境界

じっくりコトコト 190g / 115円
神作栗米忌廉湯
真係冬天第一熱飲

料都好足 好暖胃 冬天一定要飲

大納言しるこ 185g / 115円

想要多甜就揀紅豆湯啦
都係飲完全身都好暖
料多過栗米湯 誠意之作

Suntory 烏龍茶 500ml / 129円

食肉獸必備 消滯解油 例如食燒肉放題就一定要隊返枝 好爽
減緊肥又想食肉有特濃版 350ml / 150円

Wonda 金の微糖 185g / 115円

平時飲開機沖咖啡
覺得呢個完全係兩個世界
好香、平時完全唔落糖都覺得個糖份真係黃金比例 佢個名無改錯
起初因為個名好巴閉先去試飲
宜家已成為我嘅咖啡首選

ペプシ リフレッシュショット 200g 115円
Pepsi Refresh shot

痴孖筋 雙倍咖啡因 超多氣
爽到不行 飲一淡清晒成個喉嚨
即時醒神 OT/趕deadline最強補血藥
不過唔可以飲太多

本篇完

巴打們有咩心水
見到day8唔知講咩好
我自己行咁快都要用兩日多少少先完
見到day8唔知講咩好
我自己行咁快都要用兩日多少少先完

睇就好多景點 其實祇園至清水寺先算一個景點
都係4個景點姐
LM
Day 2
8點起身整裝待發去姬路
由JR 新大阪 搭 東海道・山陽本線 去 姬路

9點列車開出 9:30到神戸 10:10到姬路

一出站就被神聖嘅天守閣吸引著

好鍾意呢道風景 睇到時代變遷 新舊交替嘅面貌
昔日城下町成為金融中心、百貨、商店街
建築物整齊分站兩邊迎接觀光客
可以清楚睇見姬路城高高在上,英姿颯爽

沿大手前通り前進

難得商店街暢通無阻唔使同人逼
不妨放慢步調欣賞呢個簡單而迷人嘅城市

同鴨仔團一齊過馬路
由櫻門橋進入

通過大門手去到三の丸 廣場
眼前毫無障礙
威風凜凜嘅天守、連綿不斷嘅城牆盡入眼簾
眼前所見就如白鷺展翅

宜家大家見到嘅係第三代設計
約1600年出自池田輝政手筆

放低1000大洋後
正式踏入世界文化遺產 國寶 姬路城
去到菱の門

係唯一保留晒櫓柱、長押、舟肘木等細節嘅現存城門

影相最佳位置 三國堀
呢個水池原來大有可為
令敵人無法翻牆 誘導敵軍打散部隊兵分兩路
真係好佩服設計當中嘅細節

經過土塀後係狹小而最難攻入嘅にの門

一個優美嘅角落

喺壯大嘅迷宮中一個只有膊頭高度嘅門口
竟然係通往天守閣最快嘅門口 連心理戰術都有考慮周到
ほの門毫不起眼 原來危急時可以用泥砂埋門封路

沿途數住一個個狹間

經過東小天守
除鞋入去大天守

城內縱橫交錯嘅棟樑交織出一段起伏跌宕嘅歷史

樓梯中間就係西大柱

整個天守就好似四件積木由大至小堆疊而成一樣 手指一點就會散 欠缺抗震能力
所以須有兩支大木柱好似串燒一樣連起四部分
提供支撐防止分離
東西大柱係天守中最為關鍵嘅零件
係潮聖重點之一 姬路城嘅精神支柱

天守頂層有小神社
姬路城避過二戰空襲同阪神大地震 奇跡生還
你信唔信姬路城係受到神之加護呢?

望向JR方向 宜告攻略成功!

順路由另一邊落樓

連角落都可以掛武器

不得不提 武者隠し
係一個連住狹窄通道嘅暗室 探個頭入去隨時中伏

被籠城時 天守可以作為武器庫

走出天守前一片空地
原址係作為御殿嘅備前丸
可以最近距離欣賞天守閣

土壁牆身用上被叫作「白漆喰」嘅塗裝
可大幅提升耐火性
當中包含石灰粉 所以係陽光底下一片雪白
加上簷/破風姿態優雅

所以姬路城又被稱為白鷺城

由左起為乾小天守、西小天守、大天守

天守主體同其他望樓相連接 型成天守群
為之連立式天守
所以天守四方八面都難攻不落 高深莫測

通過最後一扇門 りの門 完成天守閣攻略

睇埋西の丸百間廊下
簡單講就係一條長走廊
規模亦係史無前例

另一絕佳影相位

經過仔細端詳
呢個世上,我已經搵唔到更巧奪天工嘅古建築
世界文化遺產當之無愧
姬路城世界第一

對日本人而言 姬路城更加象徵住昐望同奇蹟

二戰時期飽受戰火蹂躪
姬路市化為一片焦土
唯獨姬路城迄立不倒
姬路城永不破滅
無論情況幾嚴峻 日本一定會撐過去
天佑日本 祝福福島 熊本
留名等更新
後日去關西, 氣象廳話5-11度,想問其實凍唔凍?

宜家係大阪表示中午會好撚熱
著住件heat tech會死 一到中午同搭地鐵熱到我
好啦 今日早知去金閣寺 清水舞台俾竹圍住左
5月頭去大阪有咩要注意
留名等更新

LM

唔凍 除非落雨

一件冬季外套夠晒
再加件Gore Tex/防水風褸
以防雨天濕身

室內/交通工具開晒暖氣
凍亦可以隨時衝入便利店食關東煮 買暖包
所以唔使擔心太多

宜家係大阪表示中午會好撚熱
著住件heat tech會死 一到中午同搭地鐵熱到我

我行白川鄉 2度 貼咗暖包就出汗
好啦 今日早知去金閣寺 清水舞台俾竹圍住左

我就係為咗清水寺先突然決定去旅行
5月頭去大阪有咩要注意

如無意外 5月都多雨 高低溫差可達10度

去勝尾寺 仲可以趕得切賞櫻
(當然只係預測、起程前請再check)
可以睇一睇賞櫻情報post

隊返枝波子汽水
好撚懷念
休息夠開始打文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞