[整合]關西十日之旅超展開

1001 回覆
114 Like 10 Dislike
神戶去都唔值得去?

值得去食野
神戶⋯⋯市區 有馬
鶴橋食飯中

鶴橋食飯中

神戶去都唔值得去?

值得去食野
神戶⋯⋯市區 有馬

支那街
行到膝頭勁痛...諗住本身去神戶摩耶山果日要抖抖對腳....
行到膝頭勁痛...諗住本身去神戶摩耶山果日要抖抖對腳....

舊患定風濕呀今次
樓主餵班伸手黨餵到咁盡
樓主餵班伸手黨餵到咁盡

討論行程 咋
我都攞到啲靈感嘅
其實我都係學習中~
樓主餵班伸手黨餵到咁盡

討論行程 咋
我都攞到啲靈感嘅
其實我都係學習中~

無料案內

舊患定風濕呀今次

唔知 我估係前日行上稻荷山太甘 果日夾埋行左十幾k
上first cabin官網book jor關西機場first cabin short stay, 我3am去到,以為個short stay係根據我口講的時間收錢,點知係收上網寫的價錢 4600yen 果個價錢起碼值5小時
仲話個每小時的short stay位係first come first serve

真心被佢個short stay fake左
不過搭12-2am到的機,都幾ok, 起碼有得沖涼,同唔駛訓街
上first cabin官網book jor關西機場first cabin short stay, 我3am去到,以為個short stay係根據我口講的時間收錢,點知係收上網寫的價錢 4600yen 果個價錢起碼值5小時
仲話個每小時的short stay位係first come first serve

不過搭12-2am到的機,都幾ok, 起碼有得沖涼,同唔駛訓街

first cabin幾好呀,上次去東京都訓左幾晚,非常好

舊患定風濕呀今次

浸個溫泉補血囉

算係唔錯啦 4600 yen 機場真心唔貴
而且方便你個時間
樓主餵班伸手黨餵到咁盡

討論行程 咋
我都攞到啲靈感嘅
其實我都係學習中~

無料案內

舊患定風濕呀今次

浸個溫泉補血囉

Book左2號兵衛向陽
但冇問到貸切

舊患定風濕呀今次

浸個溫泉補血囉

Book左2號兵衛向陽
但冇問到貸切

即補封email 啦

收到日本人send俾我嘅櫻花相
我又起咗心癮
想去日本 無晒心機讀書

舊患定風濕呀今次

稻荷山值得去啦
點樣先可以分到風呂客房係真溫泉, 有冇得網上CHECK到
後記 - 秀吉潮聖之旅

今次嘅旅程,起初係因為收到清水寺大維修嘅消息,成為去關西嘅契機。

慢慢玩玩吓,變咗秀吉之旅,等我補充一下當中歷史背景啦。

羽柴秀吉(之後改姓豐臣)

姬路城 - 取得天下嘅關鍵
姬路篇簡單交代咗姬路城發展史。今次想探討一下姬路城對秀吉霸業嘅重要性。

姬路城 黑田孝高修築

中國大返還
1582年6月

秀吉奉信長之命討伐毛利氏,
當時兩軍於備中高松機對峙
黑田孝高 官兵衛 收到信長死亡嘅消息,
即主張瞬速促成 兩方議和 ,班師回京。

就係官兵衛 呢個人,將秀吉推上天下人嘅寶座

黑田孝高 官兵衛

6月3日~4日 備中高松城外 晚上

經過連日對峙,秀吉相當疲累,卻從熟睡中被驚醒。

官兵衛:主公,在下有一事相告!
秀吉:咩事拜山先講啦~
官兵衛:信長大人被明智光秀謀害!
秀吉: ?! ~~主公~已死~~?!冇可能!~
官兵衛:秀吉大人!冷靜啲!!呢個大好機會,討伐逆賊,天下歸心~你就係下個天下人!

秀吉:我趕唔切報答信長大人嘅恩情~~
~失策!!我應早就察覺明智光秀有異狀!
官兵衛:請主公即刻收拾心情,整備軍隊,即刻回到姬路城做好準備!!
最早班師回京,搶先消滅光秀,就會成為天下共主!
秀吉:好!我即刻起行,其餘一切交託俾你!

由於當時備中高松城受水攻圍困,形勢嚴峻,所以 官兵衛與毛利好快達成講和。
條件係守將切腹、部分領地割讓。

討伐叛徒 最緊要快

隨即,
6月6日秀吉命宇喜多秀家當先鋒、官兵衛殿後,展開撒退。

6月9日 於姬路城做好戰前準備
散盡家財同糧食 作為激勵
士氣大振 於是正式出發

日間部隊保持行軍整齊、井井有條
夜間收起旗幟快速狂飆
6月12日到達京都
移動距離約194km
係史無前例嘅強行軍
13日於山崎與 明智光秀 展開決戰

以討伐逆賊作旗號嘅秀吉吸納大部分人支持,
以40000總勢好快消滅光秀17000部隊。

姬路城係進入近畿一帶最關鍵之處
如果當時秀吉無姬路城呢個基地
係無可能咁快整理軍隊返京都
而姬路城作為交通樞紐
成為秀吉爭天下嘅本錢之一
點樣先可以分到風呂客房係真溫泉, 有冇得網上CHECK到

網上訂房資訊會寫
如果唔清楚可以email 問旅館

攻略有介紹 私家溫泉客房

第3頁 #71
溫泉旅館推介 - (2)
《御幸荘花結び》
去埋備中高松城嘛,
雖然得返城跡,但講秀吉水攻同清水宗治切腹係幾詳盡

重有之前去過信長發跡之旅,清州岐阜安土
係去唔切桶狹間古戰場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞