[整合]關西十日之旅超展開

1001 回覆
114 Like 10 Dislike
BTW,唔想三十幾度浸溫泉

好,我再改下過行程
咁pass我諗著買:
1.ICOCA&HARUKA 優惠套票
2.大阪海遊票
3.京阪營地鐵觀光乘車券
夠唔夠

好,我再改下過行程
咁pass我諗著買:
1.ICOCA&HARUKA 優惠套票
2.大阪海遊票
3.京阪營地鐵觀光乘車券
夠唔夠

夠做啦
Thanks
allahu akbar

咁你又去浪速之湯

鞍馬果個有興趣

咁你又去浪速之湯

鞍馬果個有興趣

頭先見到對flyknit 香港未出為返878 左右

巴打邊間

係supreme Osaka 條街 不過建議你去返心x 橋apple 對面間Nike

巴打入咗咩色

彩虹

識玩
Thanks
allahu akbar

最正係大家一齊集思廣益
有咩覺得正嘅不妨推介返俾我
更新

另一邊西の丸都一樣有睇頭
呢個方向仰望天守同樣雅緻

睇埋西の丸長局
又名百間廊下

入口

簡單講就係一條有好多房間嘅長走廊
規模亦係史無前例
全長約300米
形狀迂迴曲折

呢度有好多房間 平時係侍女住嘅
佢地負責服侍 戰國最後公主- 家康孫女 千姬

作戰時呢度亦可以當作臨時倉庫
緊急通道

木 全部都係木

有互動遊戲
可以慢慢了解當代建築技術

可以試吓自己砌石垣

至於呢度有咩機關
就留俾大家發掘更多啦

從窗口可以窺探天守美景
即使作戰時 於室內一樣可以清楚知道天守方面嘅戰況

無限伸延嘅長廊就似流水一樣

經過仔細端詳
呢個世上,我已經搵唔到更巧奪天工嘅古建築
姬路城達到築城嘅極緻!
世界文化遺產當之無愧
姬路城世界第一

對日本人而言 姬路城更加象徵住昐望同奇蹟

二戰時期飽受戰火蹂躪
姬路市化為一片焦土
唯獨姬路城迄立不倒
重點追文指引
手動置底

部份內容有更新/修正/補相
為方便重溫重點攻略

每個篇章
請依我以下所列頁數順序閱讀

姬路城攻略篇
第6頁 # 125 - 127(更新)
第30頁 # 732(更新)
第2頁 # 25

白川鄉攻略篇
第9頁 # 212,215 - 216,223
第10頁 # 226,229
233,238,246

京都疾走篇
第11頁 # 272 - 274
第12頁 # 275,277 - 278,281 - 282,292 - 293,296,298
第13頁 # 324
第15頁 # 366,370

便利店/自販 推介篇
第1頁 # 4

有馬溫泉預約篇
第2頁 # 43
第3頁 # 59 ,71,75
第4頁 # 77,76

白川鄉交通安排篇
第9頁 # 202,205 - 206

有用參考網站
第18頁 # 445

救命日文會話咭
第18頁 # 446

總結 感想
第16頁 # 392
第18頁 # 442 - 443

後記 - 秀吉潮聖之旅
歷史背景補充 多字慎入

第21頁 # 522
第22頁 # 526,528 - 531,534

多謝支持 歡迎繼續討論
想問下日本有咩訂hostel 既網
想搵下airbnb 外既選擇

其實一般酒店網都有hostel
booking, http://hotels.com, agoda之類

其實我唔明點解去日本要住bnb個d
酒店又唔係話好貴
個fd今日係東京返黎同我呻到樹葉都落哂話中伏

住得hostel 真係要有心理準備訓碌架床 share 廁所浴室 唔係個個接受到
如果係住過宿舍又慣個種生活方式就會覺得唔錯
因為要近jr 站又要平 大約百五到二百五一晚
唔係hostel 都好難做到
我都有用比比熊(hotels combine)幫我格價
不過都想知會唔會有日本網係專book hostel 既
可以去到見到多d 日本人

我今次去大阪住左兩間hostel ,其實真係訓上下格床咁
不過其實好多人都好nice 好多唔同國藉人士都黎 大家溝通下幾好
我一間係難波 一間係宇治,兩度都識到人
最後返難波first cabin 勝在方便
不過你去得日本 反而可能問路仲識到人
我今次都同左好多日本人影相

巴打邊間

係supreme Osaka 條街 不過建議你去返心x 橋apple 對面間Nike

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

家陣爆哂磅 星期日7點機返黎香港 可以點搞?
照比佢罰?
搵courier from Japan to hk ?

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

我想問鞋係咪多數有得免稅

booking, http://hotels.com, agoda之類

酒店又唔係話好貴

住得hostel 真係要有心理準備訓碌架床 share 廁所浴室 唔係個個接受到

不過其實好多人都好nice 好多唔同國藉人士都黎 大家溝通下幾好

這些機會

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

其實佢免唔免稅 係睇果間野有無join
而好出名的abc mart 係無,我對adidas 係返專門店買 佢有tax refund and if u use unionpay 你再多5% discount

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

郵局寄返香港

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

補多句 有d 所謂tax free其實唔係100% 就好似我尋日對Nike ,大丸只會退6.x % 比你 中間食左手續費

巴打邊間

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

其實佢免唔免稅 係睇果間野有無join
而好出名的abc mart 係無,我對adidas 係返專門店買 佢有tax refund and if u use unionpay 你再多5% discount

不了

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

郵局寄返香港

姐係我聽朝去郵局寄?

酒店又唔係話好貴

這些機會

日本妹好nice 真的很nice

巴打入咗咩色

彩虹

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

郵局寄返香港

姐係我聽朝去郵局寄?

係,pack好佢去郵局話想用EMS寄,填好地址樣樣再過磅畀錢搞掂
之前去關西都係咁寄d茶葉畀住倫敦既fd

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

郵局寄返香港

姐係我聽朝去郵局寄?

係,pack好佢去郵局話想用EMS寄,填好地址樣樣再過磅畀錢搞掂

可唔可以參考下你寄倫敦咁遠大約幾錢?
佢郵局有無pack 野材料?
應該穩陣唔會失架可?謝巴打

識玩

尋日flyknit
今日買多對adidas

照比佢罰?

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

郵局寄返香港

姐係我聽朝去郵局寄?

我寄兩包各50g茶葉去倫敦就2千幾yen

pack野材料就好似無,膠紙可能有既,問佢應該有

穩唔穩陣就睇彩數,當然你用EMS佢會畀個tracking number你,
可以睇到件野去到邊

寄返香港都唔貴

我家陣可以點做?

郵局寄返香港

姐係我聽朝去郵局寄?

我寄兩包各50g茶葉去倫敦就2千幾yen

pack野材料就好似無,膠紙可能有既,問佢應該有

穩唔穩陣就睇彩數,當然你用EMS佢會畀個tracking number你,
可以睇到件野去到邊

定我照比航空公司罰算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞