[整合]關西十日之旅超展開

1001 回覆
114 Like 10 Dislike
去埋備中高松城嘛,
雖然得返城跡,但講秀吉水攻同清水宗治切腹係幾詳盡

重有之前去過信長發跡之旅,清州岐阜安土
係去唔切桶狹間古戰場

我都係 去咗有松 ~但無時間睇 桶狹間
後記 - 秀吉潮聖之旅 2

有馬溫泉 - 太閣指名古泉

位於兵庫縣嘅古泉,同姬路城相當近
有得天獨厚嘅溫泉資源,自古以來就係日本首屈一指嘅溫泉鄉,因此深得秀吉嘅喜愛。

上一章提到黑田官兵衛,亦同有馬有關。

1578年
有岡城荒木村重造反信長,作為好友,官兵衛前往勸降,反被囚禁,活動範圍受限、加上環境惡劣、導致官兵衛無法正常行走。信長一度以為黑田叛變⋯
約一年後官兵衛獲救,秀吉命令佢到有馬溫泉進行溫泉治療。
秀吉之後又無數次造訪,示有馬為福地
為有馬溫泉重建工作出力。

兵衛向陽閣 (古稱 兵衛旅館)
據聞接待過秀吉,得到秀吉讚賞,賜名「兵衛」,好比秀吉兩位軍師竹中半兵衛、黑田官兵衛

太閣之湯

太閣橋 太閣像

現今有馬町一帶仍有唔少秀吉嘅像徵

有馬一再經歷危機

多年經歷過失火戰亂,有馬早就風光不再。
雖然太閣致力復興有馬、但仍抵擋無情嘅災劫

1596年 9月 5日
發生 慶長伏見地震
震央位於 京都 伏見附近
有馬-高槻斷層帶 及六甲-淡路島斷層帶,
對鄰近嘅有馬造成重創。

房屋倒塌不計其數,
加上地殻出現裂縫令岩漿上湧,溫泉水溫急劇上升,成為無法浸泡嘅熱湯。

秀吉留給世人嘅禮物

1597年
深知有馬溫泉療效價值嘅秀吉不惜代價
對有馬溫泉進行大規模修整。
包括有馬町重建、溫泉系統修繕、泉水降溫等

工程完結後,秀吉原定於1598年5月入浴,
但因暴風雨而中止,隨即秀吉就病倒離世。

秀吉一番心血復興有馬溫泉,但修整嘅成果無法好好享用,留俾後世~(
成為太閣恩賜後人嘅最後禮物。

自此、有馬就無再進行泉水修整⋯⋯

時至今日,我地浸嘅金湯,仍然係同昔日工程完成後嘅泉質一樣。
去埋備中高松城嘛,
雖然得返城跡,但講秀吉水攻同清水宗治切腹係幾詳盡

重有之前去過信長發跡之旅,清州岐阜安土
係去唔切桶狹間古戰場

我都係 去咗有松 ~但無時間睇 桶狹間

名古屋
後記 - 秀吉潮聖之旅 3

大坂城 - 一刻間泰平盛世

相信唔使我多講,大家都知大坂城就係秀吉權力嘅象徵,天下人築起當世第一城,為嘅就係要守護豐臣家,以保持統治權,自然天下太平。 但秀吉都無諗過日後大坂城被家康毀滅⋯

戰後築城備戰?

築城當時,秀吉嘅權力如日中天,無大名可以再挑戰,唔使打仗點解仍然要起大坂城?

從大坂城嘅規模可以想像,大坂城係當世第一堅城,志在保護自己家族免後謀反所害。不竟秀吉效力信長嘅時候,就親眼目睹無數人謀反信長,秀吉早就預咗有人想策反。

奉天子以令不臣

而且秀吉認為大坂係日本本洲嘅中央,
有權力象徵意義,同時可以壓制東西兩邊,
有非常重大嘅戰略地位。
上洛上洛~令大名最頭痛嘅問題,就係上洛。大坂極近京都,方面同朝廷溝通,訊息傳遞較快,經濟上同京都可以互惠互利。係秀吉眼中,一早就認定咗 大坂 京都 呢個combo。
基本上上洛必然要經大坂,秀吉有把持天子之意。

你老母哪有錢

堺 - 天下人必爭之地,當時最繁榮嘅港口城市,對秀吉而言,等於一個取之不盡嘅金庫。大坂近住堺市,受惠於堺市港口國際貿易活躍,來自世界各地嘅商人聚集於堺市,大坂因而變得繁榮興旺。

秀吉不在大坂

大坂城嘅工程一直都未正式完成,
所以秀吉大部份時間唔會留係大坂城,
伏見城先係秀吉處理政務嘅最重要基地。
奉行 石田三成 就係秀吉手下第一政務官,因此經常進出伏見 大坂。

後來秀吉死後,家康即入主伏見城而唔係大坂城。所以石田三成起兵後即大舉進攻伏見城,伏見城重要性同政治影響力可見一斑。

戰國最後一戰
大坂之陣已經講解過。家康嘅野心促使佢大舉進攻大坂。呢度成為戰國第一勇士 - 真田信繁嘅舞台。

點解天下第一城都會被攻陷?
紅顏禍水,有條女害死真田信繁

淀君(茶茶)多次錯誤決策
1,關原支持家康,引狼入室,
未有及早準備對抗,到家康打到埋黎,咩準備都無,唯有急招浪人入城。
(秀吉正室北政所(寧寧 )當時支持三成西軍)

2,冬之陣堅持守城不出,戰時拖延更為不利

3,急於議和令大坂城變裸城,守無可守

造成豐臣軍原本嘅劣勢更為嚴重
只要有茶茶⋯真田信繁點打都必輸

秀吉起嘅大城,最後咩都守護唔到⋯
真田信繁同毛利勝永嘅奮戰曾一度重燃希望
但天意弄人⋯⋯最終都阻止唔到家康⋯⋯
後記 - 秀吉潮聖之旅 4

佐和山城 大一大万大吉
講起秀吉,點可能唔提佢身邊嘅首席執行官
石田三成

五奉行 石田 治部少輔 三成

主題曲
https://youtu.be/u9roxUm4m7o

位於近江嘅佐和山城係
西軍代表人物 石田三成 嘅居城

謎之山城
由於佐和山城被完全毀滅,
近附不留一磚一瓦,
因此後世對呢座城所知唔多

文獻所指大約1590年-1596年
石田三成先至入主佐和山城
建起五層大天守

佐和山城圖 顯示出基本繩張
但具體城郭,設計就不得而知⋯⋯

戰國七警 之 治部狙擊
秀吉死後,武功派同文治派勢於德川家康
煽動下矛盾日益加劇,做成家臣團撕裂

德川家康喜愛用語言偽術離間、製造衝突衝擊核心利益價值,同時向中央朝廷官員招手
講講吓好似某位香港政治人物
狼同狐狸⋯

家康大肆改封領地,向親近自己嘅人加地,向反對黨削地,造成利益輸送。又不停進行政治婚姻。 領地多嘅,嫁個女俾佢;戰場上好打嘅,又嫁個女俾佢⋯if you can't beat them,join them.

石田三成睇唔過眼,聯同其他奉行叫大家老 前田利家做主,家康因遺反秀吉遺言被照肺,暫時再無大動作。

原本最有資歷同話語權嘅前田利家好快就死咗,家康已經無人能阻,親秀吉派少咗個籌碼。家康地位超然,又開始為所欲為

1599年
加藤清正、福島正則、黑田長政、細川忠興、池田輝政(第三代姬路城designer)、加藤嘉明/蜂須賀家政、淺野幸長等七人追殺三成,三成收到消息眾人進入大坂

三成於佐竹義宣支援逃至伏見城,
七人圍堵伏見,三成同幕後黑手家康講數
因為三成高調入伏見,事情閙大咗,
家康反而無合理籍口殺三成,
於是扮做和事佬,調停事件

條件係 三成放棄奉行職務,隱居佐和山城
三成別無選擇,黯然離開。
心中悔恨不已
「我一生為秀吉大人獻上一切、
為建立太平盛世而奮鬥!!點解?
點解要我放棄政務?!以後人民嘅將來點算?
屌你老母 fuck you家康

此事令三成下定決心,一定要阻止家康破壞本已太平嘅天下。當務之急係要招兵買馬,聯絡其他家臣合力對抗德建聯、愛德之聲、戴德梁行。

家康最後同七位武將講:「你地無做錯到。」

b]敗者為 勝者為[/b]
為阻止家康進一步侵蝕豐臣家,
三成襯家康入會津討伐上杉景勝
起兵大舉進攻美濃
最後決定於關原野戰
希望利用地利優勢
居高臨下再用盆地地形
加上鶴翼陣包圍鎖死敵隊
致家康於死地

但西軍因總總原因無法團結力量
立花宗茂 俾京極高次拖住趕唔切
毛利秀元以食緊飯盒為由拒絕作戰
吉川廣家擋住長宗我部等人落山
島津義弘臨尾先參戰

小早川秀秋 最終創造歷史 ⋯叛變
大隊人馬衝落山突擊大谷吉繼
大谷一早睇穿晒 推返秀秋上松尾山
但秀秋此舉引起咗連鎖反應,
連同山下脇坂安治等人
齊齊掉轉槍頭插大谷隊
雙拳難敵四手,
主力中最強嘅大谷吉繼支持唔住
成為戰事轉捩點
東軍反敗為勝

起初德川將三成描寫為奸臣
後來終於得到平反
石田三成對主家盡忠備受推崇
西軍戰敗確實可惜

而家康透過離間手段戰勝
故然不被認同
小早川秀秋更加一戰成名
遺臭萬年

所以近代 石田三成 成為戰國人氣王
小早川秀秋拉埋家康落榜尾
由於女性歷史迷人數大增,被稱為「歷女」,
成為三成、真田幸村等戰敗者嘅死忠
當中 三成 當然呼聲最高。

後來又引發網絡鍵盤戰爭
今次西軍終於贏返一次
家康下令 轍底移平
關原之戰意外地一日分出勝負,
家康下令追捕西軍眾將,三成逃到伊吹山。
另一方面,佐和山城亦受到猛攻,
反骨仔 小早川秀秋,竟然都有份參與攻城。
三成一家包括呀爸正繼戰死。

正當每個東軍個個爭住攻入去洗劫一番,
入到去先發現入面簡樸至極,空空如也。
三成雖然政治權力極大,
但就主張節檢,領地內深得民心。

至於佐和山城嘅下場⋯
係完全消失殆盡,
家康命令毀城,另建一座新城取代,
可見意識上家康痛恨秀吉同三成,
一直主張趕盡殺絕
三成被斬首

戰後佐和山一帶
改封到井伊家手上,
井伊直政選擇於彥根山另建一座新城,
佐和山城被解體,作為彥根城建材,
最後彥根城由直政之子直孝完成

彥根城

佐和山城再現?

有位三成狂迷
一手一腳起一個
以三成為主題嘅遊樂場
佐和山遊園
1976年動工,至今未完成,
即刻起咗40年

多年成為戰國迷傳說佳話

小佐和山城 都似模似樣

但最近封閉咗,據聞會進行土地變賣
「佐和山城」可能「再次」被移平⋯⋯
後記 - 秀吉潮聖之旅 5

近江牛 軍中美食
石田三成嘅部份太悲劇 、一於講返輕鬆少少嘅主題 - 近江牛

當日於近江八幡《久ば多屋》食近江牛

講資排輩 牛肉王者
近江牛係滋賀縣產嘅黑毛和種和牛
日本歷史最久嘅食用牛,
同松阪牛、神戶牛並稱為日本三大和牛之一

戰事在前 不忘軍膳
1590年,秀吉參與小田原征伐
當時有高山右近食用近江牛嘅紀錄
呢個天主教徒,除咗傳道好叻
仲於軍中食用近江牛
share 俾蒲生氏郷同細川忠興

蒲生氏郷咁啱就係近江有領地
於是蒲生中晒毒
返去領地開始大量飼養食用牛
佢可以話係對近江牛普及化/和牛食用普及化嘅主要推手

今日,或許可以同秀吉、三成分享呢一種味道,都係一種樂趣
雖然對戰國歷史興趣不大 但支持你
雖然對戰國歷史興趣不大 但支持你

多謝支持

原來將景點同歷史連結
參觀嘅印象深刻好多

食近江牛果時都唔知原來又關戰國事
後記 - 秀吉潮聖之旅 6

八幡水鄉 永久保存

八幡堀 原本係八幡山城嘅護城河,附近一帶就係城下町,一直保留至今,成為絕無僅有嘅古樸景色,我強烈推薦大家嚟睇真正嘅城下町,感受戰國時代人民住嘅地方、生活方式。

八幡山城
係秀吉養子 豐臣秀次 起嘅居城
佢又係一個悲劇人物

二代關白 滅門之禍

秀吉其實係秀次嘅伯父,雖然係養父養子,其實有血緣關係,兩者關係理應如同親子。

秀吉將佢安置於近江一帶,
係想石田三成監視住佢,防止佢勢力壯大。
因為晚年嘅秀吉相當多疑,甚至不近人情。
一方面將關白一職讓俾秀次,一方面提防佢。

不惜一切 扶直幼子

後來,淀君誕下秀賴,老來得子秀吉認為親生仔最重要,決定放生秀次

因為秀頼出世,
失去安全感,覺得被秀吉忽視,
但佢同秀吉正室北政所寧寧經常見面
希望藉此同養父破冰
可惜秀吉因此更懷疑佢

而秀次經常同公家聯絡
又獻金又奉上書經典籍
被秀吉認為有心要籠絡朝廷
因此更加討厭秀次
但實際上,秀次只係想改善朝廷同秀吉嘅關係

就係因為秀次出色,
秀吉更忌諱佢
為咗幫親生仔舖路
就親手消滅秀次⋯⋯

三成辯護 終需一死

秀次被大部分家臣認為無意謀反秀吉,但仍被莫須有嘅罪名抄家滅族。

如此心狠手辣嘅秀吉,晚年性情大變,殺害自己親戚一家,令家臣團感到不安,為豐臣家衰敗埋下伏線。

部份人因此後來轉投家康陣營,造成日後關原決戰嘅局面。

晚年嘅秀吉,對豐臣家嘅將來感到不安,內心嘅黑暗已蓋過理知,燃點起滅亡嘅火種⋯⋯
重點追文指引
手動置底

部份內容有更新/修正/補相
為方便重溫重點攻略

每個篇章
請依我以下所列頁數順序閱讀

姬路城攻略篇
第6頁 # 125 - 128(更新)
第2頁 # 25

白川鄉攻略篇
第9頁 # 212,215 - 216,223
第10頁 # 226(更新),229(更新)
233,238,246

京都疾走篇
第11頁 # 272 - 274
第12頁 # 275,277 - 278,281 - 282,292 - 293,296,298
第13頁 # 324
第15頁 # 366,370

便利店/自販 推介篇
第1頁 # 4

有馬溫泉預約篇
第2頁 # 43
第3頁 # 59 ,71,75
第4頁 # 77,76

白川鄉交通安排篇
第9頁 # 202,205 - 206

有用參考網站
第18頁 # 445

救命日文會話咭
第18頁 # 446

總結 感想
第16頁 # 391
第18頁 # 442 - 443

後記 - 秀吉潮聖之旅
歷史背景補充 多字慎入

第21頁 # 522
第22頁 # 526,528 - 531,534

多謝支持 歡迎繼續討論
推推post
岩岩去完姬路上緊有馬

Btw 巴打知唔知邊度有得一箱杯麵買? fd叫我幫佢帶箱返香港
去激安個d無一箱箱咁賣咩
岩岩去完姬路上緊有馬

Btw 巴打知唔知邊度有得一箱杯麵買? fd叫我幫佢帶箱返香港

姬路城之櫻
影得好靚 ,如果滿開仲屈機

Po多幾張啦

超級市場 / 驚安
岩岩去完姬路上緊有馬

姬路城之櫻

Po多幾張啦

超級市場 / 驚安

住新大阪果邊靜到 想搵間超市都唔見
岩岩去完姬路上緊有馬

姬路城之櫻

Po多幾張啦

超級市場 / 驚安

住新大阪果邊靜到 想搵間超市都唔見

有呀 不過要行一陣
落返梅田
落返梅田

諗緊點寄艙
落返梅田

諗緊點寄艙

寄返黎
落返梅田

諗緊點寄艙

真係有必要專情喺日本買
落返梅田

諗緊點寄艙

真係有必要專情喺日本買

其實香港乜都有得買
次次去日本都唔會再特登買野食
落返梅田

諗緊點寄艙

真係有必要專情喺日本買

其實香港乜都有得買

零食我通常搵批發/ 代購
落返梅田

諗緊點寄艙

真係有必要專情喺日本買

其實香港乜都有得買

零食我通常搵批發/ 代購

平時好少食零食……
真係想食都係759個d解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞