[整合]關西十日之旅超展開

1001 回覆
114 Like 10 Dislike
在下今個星期四去大阪 一個人⋯不過仲未plan 好行程 請問巴打google map係咪有個功能可以劃好哂座標 設計好條路點行最快咁架?

我都係一個人星期四到大阪

巴打幾點機

4/4 peach 0025-0520(kix)

我係4月6 01:00 hk airline
在下今個星期四去大阪 一個人⋯不過仲未plan 好行程 請問巴打google map係咪有個功能可以劃好哂座標 設計好條路點行最快咁架?

巴打幾點機

4/4 peach 0025-0520(kix)

我係4月6 01:00 hk airline

留個tg比你 有咩可以搵我 kroos0814

向陽閣

神戶牛真係好撚正

向陽閣

神戶牛真係好撚正

送入房先係皇道

向陽閣

神戶牛真係好撚正

送入房先係皇道

其實係咪直接去神戶食較好?

向陽閣

神戶牛真係好撚正

送入房先係皇道

其實係咪直接去神戶食較好?

產地係神戶最重要
邊度煮邊度食都係神戶牛

http://www.jalan.net/type/hitori/220000/lrg_220500.html

呢個網搵旅館好方便 一目了然
搵到心水 再上樂天格吓價 4個人搵plan唔難

唯一貼士係要細心啲比較 泉質最重要
其餘都係注意你行程 訂兩個溫泉旅館
日子唔好訂錯

我本身跟溫泉番付玩~
中部我會去 渋 同埋 上諏訪

玩咩行程呀

5日半 住難波
Day1: 黑門市場 神戶lunch 北野異人館 神戶港 道頓堀觀光船
Day2: 嵐山 竹林 日歸 河原町 梅田空中展望台
Day3: 道頓堀 心齋橋 expo city j league睇大阪飛腳
Day4: 清水寺 八阪神社 祇園 伏見稻荷
Day5: 梅田 通天閣
Day6: 奈良 5點飛東京

Day6: 東京住原宿
Day7: 原宿 涉谷 下北澤
Day8: unknown
Day9: unknown
Day10: 宿根
Day11: premier outlet 新宿 10點機場 凌晨回港

絲打求評
真係遊日無料案內所
真係遊日無料案內所

唔敢當
Btw你個名
真係遊日無料案內所

其實你係咪穆斯林

5日半 住難波

幫你調次序
Day1: 姬路城之櫻 神戶牛 有馬溫泉 無敵組合 攻略有講 異人館伏 神戶港無咩睇
Day2: 嵐山 竹林 金閣寺 河原町鴨川賞櫻 河原町即係祇園果頭 你意思係鴨川?
Day3: 道頓堀觀光船 道頓堀 心齋橋 expo city j league睇大阪飛腳
Day5: 通天閣 黑門市場 梅田 梅田空中展望台
Day6: 奈良 5點飛東京新幹線

Day8: 築地 淺草 天樹 台場 又一個 combo
Day9: 池袋搵食 上野 秋葉原
Day10: 宿根箱根?
Day11: premier outlet 新宿 10點機場 凌晨回港

絲打求評

見你無提到賞櫻 姬路 鴨川
東京時間減1日更好
因為關西景點豐富好多

5日半 住難波

幫你調次序
Day1: 姬路城之櫻 神戶牛 有馬溫泉 無敵組合 攻略有講 好, 睇下改唔改到
Day2: 嵐山 竹林 金閣寺 河原町鴨川賞櫻 河原町即係祇園果頭 你意思係鴨川?去河原町啊, 有好多潮牌
Day3: 道頓堀觀光船 道頓堀 心齋橋 expo city j league睇大阪飛腳
Day5: 通天閣 黑門市場 梅田 梅田空中展望台
Day6: 奈良 5點飛東京新幹線 呢個我買左機票lu

Day8: 築地 淺草 天樹 台場 又一個 combo
Day9: 池袋搵食 上野 秋葉原
Day10: 宿根箱根?你岩

絲打求評

見你無提到賞櫻 姬路 鴨川
東京時間減1日更好
因為關西景點豐富好多

重點追文指引
手動置底

部份內容有更新/修正/補相
為方便重溫重點攻略

每個篇章
請依我以下所列頁數順序閱讀

姬路城攻略篇
第6頁 # 125 - 128(更新)
第2頁 # 25

白川鄉攻略篇
第9頁 # 212,215 - 216,223
第10頁 # 226,229
233,238,246

京都疾走篇
第11頁 # 272 - 274
第12頁 # 275,277 - 278,281 - 282,292 - 293,296,298
第13頁 # 324
第15頁 # 366,370

便利店/自販 推介篇
第1頁 # 4

有馬溫泉預約篇
第2頁 # 43
第3頁 # 59 ,71,75
第4頁 # 77,76

白川鄉交通安排篇
第9頁 # 202,205 - 206

有用參考網站
第18頁 # 445

救命日文會話咭
第18頁 # 446

總結 感想
第16頁 # 392
第18頁 # 442 - 443

後記 - 秀吉潮聖之旅
歷史背景補充 多字慎入

第21頁 # 522
第22頁 # 526,528 - 531,534

多謝支持 歡迎繼續討論
幫推
31/5(Wed)
02:30 Arrived KanSai

01/06(Thur) Day 1.
06:30 / 07:30 (1.25hrs) 搭巴士前往京都車站 > 寄存行理
- 京都車站、錦市場 、
- 伏見稻荷大社 →千本鳥居、狐狸神
- 15:00 Check in apt 附近行下
-
02/06(Fri) Day 2. 京都一日遊行程 - 清水寺、八坂神社
-
- 路線: 祇園花見小路(祇園四条站下車) → 石塀小路 → 高台寺 → 寧寧之道 → 一年坂 → 二年坂 → 三年坂 → 清水坂 → 清水寺 →八坂通 → 八坂神社 → 四条河原町
-
03/06(Sat) Day 3. 京都單車一日遊
京都自行車一日遊行程:京都車站→ 錦市場 → 晴明神社 → 金閣寺→ 鴨川跳烏龜沿路悠閒放鬆 → 下鴨神社(求姻緣) → 京都大學(學生食堂用餐、參觀日本最古老學生宿舍)

05/06(Mon) Day 5
黑門市場(千日前線日本橋駅)→ 認識大阪古今:大阪城天守閣、大阪歷史博物館(谷町四丁目站) → 逛街、眺望大阪市:梅田 hep five摩天輪 → 道頓堀必吃美食 & 心齋橋逛街(千日前線日本橋駅)→ 黑毛和牛晚餐

06/06(Tue) Day 6. 大阪環球影城

07/06(Wed) Day 7. 奈良一日遊

08/06(Thur) Day 8. 大阪:難波、心齋橋逛街

唔該巴打比d意見
31/5(Wed)
02:30 Arrived KanSai

01/06(Thur) Day 1.
06:30 / 07:30 (1.25hrs) 搭巴士前往京都車站 > 寄存行理
- 京都車站、錦市場 、
- 伏見稻荷大社 →千本鳥居、狐狸神
- 15:00 Check in apt 附近行下
-
02/06(Fri) Day 2. 京都一日遊行程 - 清水寺、八坂神社
-
- 路線: 祇園花見小路(祇園四条站下車) → 石塀小路 → 高台寺 → 寧寧之道 → 一年坂 → 二年坂 → 三年坂 → 清水坂 → 清水寺 →八坂通 → 八坂神社 → 四条河原町
-
03/06(Sat) Day 3. 京都單車一日遊
京都自行車一日遊行程:京都車站→ 錦市場 → 晴明神社 → 金閣寺→ 鴨川跳烏龜沿路悠閒放鬆 → 下鴨神社(求姻緣) → 京都大學(學生食堂用餐、參觀日本最古老學生宿舍)

05/06(Mon) Day 5
黑門市場(千日前線日本橋駅)→ 認識大阪古今:大阪城天守閣、大阪歷史博物館(谷町四丁目站) → 逛街、眺望大阪市:梅田 hep five摩天輪 → 道頓堀必吃美食 & 心齋橋逛街(千日前線日本橋駅)→ 黑毛和牛晚餐

06/06(Tue) Day 6. 大阪環球影城

07/06(Wed) Day 7. 奈良一日遊

08/06(Thur) Day 8. 大阪:難波、心齋橋逛街

唔該巴打比d意見

真田丸幾好睇,值得睇

睇完半澤...我都喜愛了堺雅人
But真田丸本人怕太悶...未開始睇

睇你對戰國有冇興趣啦
都有啲搞笑位 唔會太悶
唔想追晒可以睇總篇集 濃縮版
復活節得四日,住心齋橋可以點樣濃縮。。
唔購物(最多買野食)純景點, 可以點plan? 邊啲一定要去?
唔購物(最多買野食)純景點, 可以點plan? 邊啲一定要去?

正午12點到
打算第一日 行下大阪
第二日 京都
第三日 神户(?
第四日 夜晚9點鐘機

正午12點到
打算第一日 行下大阪
第二日 京都
第三日 神户(?
第四日 夜晚9點鐘機

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞