[整合]關西十日之旅超展開

1001 回覆
114 Like 10 Dislike

奈良+宇治其實好趕

摩耶山定六甲山正D?
神戶行唔到一日,上埋山睇夜景好D
求點評
京都週邊8日半

Day 1 (Fri)
機場 -> 京都 -> 六角堂 -> 上賀茂神社 / 下鴨神社 -> 京都站

Day 2 (Sat)
平野神社 -> 平安樂市 -> 岡崎神社 -> 銀閣寺 (有時間的話)

Day3 (Sun)
宇治 -> 中書島 / 月桂冠

Day 4 (Mon)
大原三千院 -> 寂光院 -> (仲諗緊)
可以去埋貴船神社 如果點燈就正

Day 5 (Tue)
大津石山寺 -> 近江神宮 -> 坂本 -> (仲諗緊)
會唔會上延曆寺

Day 6 (Wed)
舞鶴

Day 7 (Thu)
彥根 -> 余吳湖 -> 長濱

Day 8 (Fri)
白鬚神社 -> 近江八幡

Day 9 (Sat)
東寺 -> 西本願寺 -> 機場

巴打集中睇寺/神社

個行程好啱我

多謝你有興趣
求點評
京都週邊8日半

Day 1 (Fri)
機場 -> 京都 -> 六角堂 -> 上賀茂神社 / 下鴨神社 -> 京都站

Day 2 (Sat)
平野神社 -> 平安樂市 -> 岡崎神社 -> 銀閣寺 (有時間的話)

Day3 (Sun)

Day 4 (Mon)

Day 5 (Tue)
會唔會上延曆寺

Day 6 (Wed)
舞鶴

Day 7 (Thu)

Day 8 (Fri)

Day 9 (Sat)

巴打集中睇寺/神社

大原嗰日會買京都觀光PASS, 貴船唔包。可能改去実相院

大津唔夠時間上延曆寺。延曆寺我預計至少都要半日。可能去埋三井寺

奈良+宇治其實好趕

摩耶山定六甲山正D?

未去過唔知...
求點評
京都週邊8日半

Day 1 (Fri)

Day 2 (Sat)

Day3 (Sun)

Day 4 (Mon)

Day 5 (Tue)
會唔會上延曆寺

Day 6 (Wed)
舞鶴

Day 7 (Thu)

Day 8 (Fri)

Day 9 (Sat)

巴打集中睇寺/神社

大原嗰日會買京都觀光PASS, 貴船唔包。可能改去実相院

大津唔夠時間上延曆寺。延曆寺我預計至少都要半日。可能去埋三井寺

近江神宮其實都OK

奈良+宇治其實好趕

摩耶山定六甲山正D?

未去過唔知...

Why not both
第一日 摩耶山夜景 反正剛剛到埗 你都去唔到其他地方

第二日 有馬 六甲
大阪邊間溫泉好
大阪邊間溫泉好

大阪浸溫泉 倒不如直入有馬 /白濱
大阪邊間溫泉好

邊間好
今日尾二日 唔知去邊好
今日尾二日 唔知去邊好

人在那??
今日尾二日 唔知去邊好

人在那??

二条城?
大阪邊間溫泉好

邊間好

有馬 兵衛向陽閣
有詳細資料同評價
太遲先見到
人已在大阪
大阪邊間溫泉好

邊間好

有馬 兵衛向陽閣
有詳細資料同評價

4200HKD/N
大阪邊間溫泉好

邊間好

有馬 兵衛向陽閣
有詳細資料同評價

4200HKD/N

玩即日 ⋯⋯追post啦
太遲先見到
人已在大阪

玩緊咩
重點追文指引
持續更新 手動置底

部份內容有更新/修正/補相
為方便重溫重點攻略

每個篇章
請依我以下所列頁數順序閱讀

姬路城攻略篇
第6頁 # 126 - 128(更新)
第30頁 # 732(更新)
第2頁 # 25

白川鄉攻略篇
第9頁 # 212,215 - 216,223
第10頁 # 226,229
233,238,246

京都疾走篇
第11頁 # 272 - 274
第12頁 # 275,277 - 278,281 - 282,292 - 293,296,298
第13頁 # 324
第15頁 # 366,370

便利店/自販 推介篇
第1頁 # 4

有馬溫泉預約篇
第2頁 # 43
第3頁 # 59 ,71,75
第4頁 # 76
第13頁 # 301(單人住宿)
第4頁 # 77

白川鄉交通安排篇
第9頁 # 202,205 - 206

有用參考網站
第18頁 # 445

救命日文會話咭
第18頁 # 446

總結 感想
第16頁 # 392
第18頁 # 442 - 443

後記 - 秀吉潮聖之旅
歷史背景補充 多字慎入

第21頁 # 522
第22頁 # 526,528 - 531,534

多謝支持 歡迎繼續討論
追完post 樓主
想問下係京都著和服去邊到行同影相好?
一直諗住去清水寺,但維修緊個環境會唔會大打折扣?
追完post 樓主
想問下係京都著和服去邊到行同影相好?
一直諗住去清水寺,但維修緊個環境會唔會大打折扣?

清水寺除舞台外 其他座堂都有分段封木板維修 唔建議上去

可以考慮我去過嘅 花見小路 街景黎講 地方廣闊 取景唔難 短短一條街
建築物的話 二条城 金閣寺 都係唔錯嘅和服襯托

另外都推介哲學之道 櫻花/紅葉一樣正

以上呢啲都係平路 為主 穿和服都行得舒服
大阪邊間溫泉好

邊間好

有馬 兵衛向陽閣
有詳細資料同評價

4200HKD/N

Me $5400過夜
值唔值 見人見致
Btw我個囡第一次浸溫泉浸得好開心

巴打啱
如果有伴我都會過夜
一世人一家要玩一次
個體驗係唔同嘅

你就爽啦
第一次去日本 樓主巴打幫手睇下

Day1 19:45落機 直去京都

Day2嵐山-->天龍寺-->金閣寺
祇園四条 花見小路 河原町

Day3伏見稻荷大社>錦市場>鴨川>八阪神社 -->番大阪

Day4奈良-->宇冶--> 返難波(check in )

Day5 環球-->難波燒肉

Day6海遊館-->梅田-->空中花園?

Day7早機走

巴打尤其是京都個二日 仲有冇得編好d

Day2嵐山-->天龍寺-->金閣寺

Day3伏見稻荷大社>錦市場>鴨川>八阪神社 -->番大阪

Day4奈良-->宇冶--> 心齋橋行下

Day6海遊館-->梅田-->空中花園?

Day7早機走

Day2嵐山-->天龍寺-->竹林-->金閣寺

Day3伏見稻荷大社>錦市場(記得食晒嘢先行 日本唔可以邊行邊食) >鴨川>八阪神社 -->番大阪 [/orange]

Day4奈良-->宇冶--> 奈良-->心齋橋
奈良返大阪順路啲
記得買柿葉壽司

Day6海遊館-->梅田-->空中花園? 有啲hea 喎

Day7早機走

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞