[Live] 關西十日之旅超展開

139 回覆
18 Like 4 Dislike
臨開sem前最後一次放肆出走
試吓直正感受日本文化
始於遊客區見得最多嘅唔係日本人
係終國人 希望體驗異國風情之餘
娛樂巴絲打 大家交流遊日心得
請各位多多指教

Day 1
我由外國經香港轉機
4個月無返香港,一落機覺得香港唔同晒

哇 屌!
呢個⋯⋯同我好陌生嘅地方 原來係我長大嘅地方 香港發生咩事

我未落機之前以為落大雨 霧霾問題比想像中嚴重

入返正題

航程3小時25分鐘
夜晚9點到關西國的空港
但泊機都泊咗15分鐘
入境拎行李大約15分鐘 人唔多 仲唔使過機
反而去買 《Haruka快線+ Icoca IC card 套票》就排咗半個鐘 支那旅行團阻住我

眾所鳩知 大學站係香港跳軌聖地
原來日本都有

Haruka 去新大阪 1小時15分鐘
今次住宿選擇 新大阪負皮王 《LiveMax-新大阪》
8晚送1晚 膽粗粗試吓

好細 夠伸直雙手 一個人仲算可以接受
勝在設備齊全

個浴缸 打側身先用到

當然 check-in 之後第一件事就係要落Law仔補給
坐咗兩程機合共11.5小時
我就快變人乾 唔去太遠搵食啦

兩支Suntory 烏龍茶
一個布丁
一個焼きそば
加件 バウムクーヘン
承惠 865円 性價比高
太夜去冇新鮮炸雞 明晚再戰

焼きそば 冇咩味道 唔會令人懷念 但對一個食咗三餐飛機餐嘅我 係雪中送炭 起筷一刻心裡感動

一路食一路睇電視
半夜2點至6點 連續播百合動畫
クズの本懷 痴孖根 個女主 男又得 女又得 來者不拒 公廁
頂唔順轉去另一個台 做緊購物頻道

痴線 咁樣sell 吸塵機
與其睇深夜節目 虛耗青春 不如出外走走

新大阪周邊環境比起市中心更地道
有種走入日劇場景嘅代入感

比起車水馬龍 我更嚮往夜深人靜

係時候好好休息 聽日遠行去我最期待嘅古蹟
lm
留名
Day 2 早晨
8點起身 時間啱啱好 落完微雨 天陰
今日計劃先到 姬路城 落神户午餐 然後去有馬溫泉

天氣相當怡人

題外話

終國柒出國際系列 今次到北海道 小樽 朝里站

跑出路軌影相
對民房掟雪球
幸好今次我唔係去北海道.....

希望今日唔好遇到終國人
好懷念日本,之前去完京阪神,正
忍唔住想再去一定要買張ic卡,好方便
樓主一個人去定成班fd
樓主一個人去定成班fd

自己
Day 2
今日8點起身 去 新大阪站 買 5日 Kansai Wide Area Pass 9000 円 抵到爛 座兩程新幹線已經可以回本

今日先搭電車 9點新大阪出發 9:30到神戶 10:10 到姬路 遠離市區 開始感受到日本人人嘅熱情 姬路係一個好恬靜嘅小鎮
市中心就係一條直路 高樓大廈唔多
一出車站就已經見到姬路城

相今晚補
樓主一個人去定成班fd

自己

我覺得東京 大阪都心太現代化無咩感受
反而去京都 或遠少少地區 先會更有日本特色 日本除咗地震之外真係無敵
準備入浴 貸切風呂 (私人溫泉)

有馬?
可否 post 詳細資料 thanks

有馬?

兵衛向陽閣
貸切風呂 (私人溫泉)有朝霧 金湯/夕霧 銀湯
基本上所有私人風呂 唔可以Walk-in 或單買
必須住宿/日帰り(Day plan)
(有 lunch 或dinner buffet)

我訂咗dinner buffet 8500円 只可以用公共浴場

加4100円 就可以用 私人風呂 50分鐘
埋單有75円 入湯稅
上佢官網 唔識日文都可以訂到

以上
住過兵衛向陽閣,感覺都唔錯,係貴d

我日帰り + 商務旅館 + 交通費 會抵過住向陽閣。服務的確好 而且最重要係風呂乾淨

我日帰り + 商務旅館 + 交通費 會抵過住向陽閣。服務的確好 而且最重要係風呂乾淨

咁住一晚體驗又唔同d既

有馬?

兵衛向陽閣

我訂咗dinner buffet 8500円 只可以用公共浴場

埋單有75円 入湯稅

以上

正喎 13000 唔駛有 dinner 食有私人風呂
我未試過溫泉旅館想問多小小唔見怪

即係 book 你依種 plan, 都會有一間私人房入住,
揀其中一段 50分鐘嘆個風呂再食埋 dinner buffet 就 check out 走人?

Thanks
樓主一個人去定成班fd

自己

反而去京都 或遠少少地區 先會更有日本特色 日本除咗地震之外真係無敵

奈良, 京都嵐山 好正.
覺得奈良好正. 好少有鹿周街走, 又可以比你模. 背景係神社.
又可以影學生妹比鹿追

有馬?

兵衛向陽閣

埋單有75円 入湯稅

以上

正喎 13000 唔駛有 dinner 食有私人風呂
我未試過溫泉旅館想問多小小唔見怪

即係 book 你依種 plan, 都會有一間私人房入住,
揀其中一段 50分鐘嘆個風呂再食埋 dinner buffet 就 check out 走人?

Thanks

呢種plan 唔連房 我check-in之後去行溫泉街 行李可以交俾櫃臺

自己

奈良, 京都嵐山 好正.
覺得奈良好正. 好少有鹿周街走, 又可以比你模. 背景係神社.
又可以影學生妹比鹿追

呢幾日會去
姬路城 有最完整現存天守
結構精密 絕對係古建築技術嘅極致
經歷兩戰之後 全個姬路市化為一片焦土 唯獨姬路城屹立不倒 令人感慨萬分

睇到姬路城原來行一轉已經花咗2個半鐘
唯有依依不捨去搭新幹線去新神戶
一路行一路享受姬路市嘅寧靜

由天守閣可以睇到市中心就係一條大街
沿路有各家大型銀行/金融機構 但有一棵可以同守偉嘅姬路城相比

姬路絕對係逃離城市壓力嘅聖地
難得連商店街都唔使同人逼

冇行人就係爽

電話亭個設計襯返姬路城 簡潔俐落

行咗好耐開始餓啦 於是搭新幹線去神戶

15分鐘已經到站 快電車一倍

呢條斜路行上開就係異人館

個個館都獨立收入場費 仲要望落去普普通通全部參觀晒 仲貴過一晚酒店費用 我真係唔會去日本睇鬼佬嘢 行一圈就落去食神戸牛 沿路其實係一個45度山坡 真係辛苦自己
反而穿街過巷會有唔錯嘅影相位

外面睇吓好啦 笑住入去 包你屌住出嚟
睇相都覺得悶 入去行個圈250 至500円 仲要有人排隊
當然有終國人排隊就梗係即刻走啦

冇興報入去 你問我神户有咩好玩
真係冇 主要係享受美食
我就去咗所有遊客都推薦嘅 もーリヤ
係三宮站出面 有水牌引路 ip都唔使check 就搵到

師傅位一早俾支那人一家包起晒
我坐角落頭 但開心嘅係walk-in都唔使等位

店員將肉塊拎俾你過目 幫你影埋相先拎俾師傅燒 我懷疑太多港女嚟影食物
我話唔使幫我影相直接燒 店員都嚇咗一跳
師傅燒完再用鐵板上菜 佢連埋套餐
有西湯 茶或咖啡 飯 漬物 神戶牛柳 沙律
雖然肉得150g 但都好足夠

入口有淡淡咸香 又多汁 味道唔濃但勝在有層次 新鮮唔會有雪味 脂肪含量剛好 唔肥膩但咬落散發油香

埋單6900円 +550稅 = 7450円 貴但物有所值 的確遠勝任何我食過嘅鐵板牛肉 加上店員服務好好 教埋你點樣調味最好色 又唔會介意你影相 對遊客又friendly 無得輸
係日本旅遊發現個銀包好似穿左窿咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞