『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
係呀 本來要埋兩老出世紙
但兩老大陸出世俾唔到
BOC仲無用過BNO,同埋唔需要問佢咁印啱唔啱,因為100%係出錯,除非你從此至終都係BOC
我都覺似係咁
可能叫British Citizen (Overseas)

碼: GBC
有UK ROA 但冇福利攞
唔會再開多個新國籍,嫌依家國籍法唔夠複雜呀

而且以我認知唔係resident 嘅BC本身就無福利
咁仆街
Signed!!!
大家有無諗過寫信比各國領事比壓力cut廁板免簽可能係最好ge鼓勵他人績BNO的方法呢?

利申:純FF學術討論,不鼓勵任何犯法行為
咁多位巴打,請問我前日收到email話Your new passport is on its way, 但而家仲未收到DHL sms, 是否正常?
我試過
其實wiki有晒各級英國護照免簽證資料,一睇就知英國佬對香港人算係咁,你如果揸BOC或者BOTC,個免簽證同BNO係有距離,不過依家英國都費事同我哋爭取免簽證國,可能真係持有人少太多,以前佢點解要喺香港仲要設立換證櫃位?大佬當年講緊持證人數幾多?定期換都密密無停手啦!好似換回鄉卡咁,覺唔覺有啲年份,好似多咗啲地區有中旅換證處?依家縮到港島得上環咋!
唔會,識得續自然會去續,應該做大個勢,換完話俾人知,你可以幫大家副署,呢樣已經好幫到啲聞副署色變之人!
呢度成日有人覺得難而想放棄!根本國籍係你嘅,亦無人難你,最緊要做足功夫話比IO知,申請人亦即持證人係你,要幫佢容易工作準時收工,咁批核都爽夾快!
連我身邊D廢老開始想溫我副簽
港爆真的近了
試過成程都冇sms
真係搵唔到副署人可以點?
都係嗰個方案啦,比BN(O)傳下代,有基本英國居民福利,居留權由180日變5年

如果係英國住夠5年而又有工作+居所,可以轉BC

咁樣對英國最好,起碼入去唔係難民

有無巴打試過咁?
佢叫我補交左野之後就比左個新Ref no.我,但我可以係邊追蹤到進度
係人都知cut廁板日本免簽係最有效比壓力政府同絕大部份港豬

但無人會咁做,日本都唔會,因為拎廁板嗰班大陸係日文先係最高消費嘅群

講到底,就係錢
我想問 如果我想知道自己有冇BNO 我應該用SAR 大法定 身分證大法 定係兩者其實都係一樣?
同埋我想請問一下我應該直接申請loss&stolen 先 定搵個webchat 問下自己有冇BNO 身分先!?
申請要錢問唔洗錢

唔撚係掛
試下cut日本免簽,我保證3年內申請BNO 人數會倍數上升,誇張過依家因爲亂而想申請保平安嘅人
改evisa呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞