『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
求解答我一個sms都冇收過
sent左幾耐?
我果4本係sent左一日,第二日就收到dhl sms,聽日就到.即係由sent到收到前後加埋4日
sent咗兩日喇 今晚落機 聽日派喇
唔通hmpo填我電話搞錯咗
但係我收到HMPO嘅sms㗎啵...
但無sms你點知佢聽日派架
用shipper's ref去track
試下打去DHL問?
希望轉得切啦
咁我建議你用返特衰
特衰既免簽國係多過bno幾十個國家
寧做大國鬼,不做小國人
27/6 仲Q緊
好慘
出國旅行,任何地方都需要一本護照,於入境他國時,作為身分證明,該國入境官員,會檢查有關護照,並有機會查問你,以確認你係持證人,並根據相關協議,給予你一個入境期限,你需要於有關期限內出境,否則非法逗留!

建議你多儲點錢,計劃一下出國旅遊,就算跟團都好,以免浪費你本護照!

另外揸bno可以去英國工作假期兩年,只要銀行有足夠1890磅等值以上存款,就可以申請去,而且沒有配額嘅。至於點去利用該兩年時間,為自己人生帶來咩改變,就係閣下嘅命運與際遇,加上運氣同努力,所結合而嚟。

你話英文屎,我識有朋友英文堅屎,當年會考死晒,今時今日,佢已經有學位,仲要去英國留學幾年,錢係自己死捱返嚟,英文係練返嚟,今日佢嘅另一半仲要係西班牙人!

最重要唔好睇死自己,揸本bno去外國一試,而英文屎嘅大有人在,以前啲新界佬唔識英文都係咁,去世界各地打工之後開餐館超市,再攞外國護照返嚟。所以眼光要闊,本護照可以對你未來好有用!
正常呀,我都係派前5分鐘收到sms,之後簽收完收埋個delivered sms之前都係靠自己上網睇
UPDATE咗DOC 少少
主要係用黎打飛機同埋庇護
同埋聽講有咩意外英國大使館會當你係人咁處理
dhl話因為寄件者講明係passport
一定要派上門or本人簽收
唔得自取 只可以改去dhl svc pt拎
所以我冇sms
我都係改去locker 收,其實好方便呀
幫人問
1. 如果係lost case, 係唔係要問hmpo拎個ref 先?
如果係點拎?

2. 係唔係拎完ref 先網上申請

3. 重有冇其他form 要填?

先多謝各大巴絲解答
特衰護照同身份證都一定要彩色影印?
冇錯
如果巴打近期唔出國住
大可以寄passport正本
應該唔會架喎
DHL會Send兩個msg比你
有Tracking Number + Link

如果改Service Centre自取要入Link
SMS收埋驗證碼先改到
你會唔會將份doc,俾你要問問嘅朋友睇咗先呢?
係喎,原來有寫,請派膠
搭單問 我尋日入link 改左係locker 攞
其實係咪唔得?一定要揀自己簽/service centre?
應該就係喇 因為要比身份證+簽收

可能我咁啱揀咗個Locker係已經執咗
有人打比我話執咗

但搞咗一輪 打咗幾個電話
DHL CS嗌我 重新網上改過去service centre取件

但因為改咗一次已經唔比再改
Deal咗幾輪先肯人手幫我改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞