『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
Observation 嗰頁寫咗乜?有三段文字就係合成獸!
三段齊晒!
合成獸:「大哥哥......一齊續護照......
我記得之前見到有個巴打話改名的話,要申請番廁板send番去比佢地睇
但我想問如果我本bno係仲valid嘅,改名係未都係要申請番廁板?
最理想嘅係,你本BN(O), 特區護照同埋身份證嘅英文名全部要一樣。

基本上本嘢同身份證係用新名嘅話,咁本特區護照可以唔使理住。

到你本嘢到期要續時,一係唔好再寄特區護照,一係你就要續咗特區護照之後先再寄。

由於普通續領護照嘅文件要求會比較少同鬆手,我諗如果係我嘅話我會唔寄特區護照。

不過我哋成日都話寄唔齊嘢就會有後補風險,所以你要諗下。
一份在過去12個月裡辦理且顯示
您的姓名及地址和/或居住地的文件

想問下係咪一定要成份野英文
同銀行信受唔受
銀行信唔建議,但係如果無其他更好嘅信先拎黎用。唔係未試過有巴打因為用銀行信被要求後補住址證明。

住址證明要有機構名、你嘅名同你嘅住址,封信嘅內容唔重要,但係呢三樣一定要有英文,內容最好都係英文,但係就比較次要。

(但係銀行信唔可以係銀行宣傳單張,一定唔受)
想問而家係咪唔使喺張相後面簽名?
因為見好耐之前要
想問多樣
Hmpo剩係叫我download Countersign
其實係咪即係張declaration form
同埋副署係咪填完張表就可以?
洗唔洗影印副署人passport
Or 喺我張相簽名嗰d?
唔使,因為依家唔使寄相,你要upload 張數碼上去system度,申請完咗之後,你可以係system 度下載返張countersign form ,張嘢上面會有你張相
上面答咗。
係唔係需要交副署人護照影印本係視乎副署人嘅國籍而定

我見佢有要求要交copy
所以問下 thx
佢後面寫住 unless you're a UK or Irish passport holder
想請教你多個問題
我搞掂哂o的文件
聽日就寄
佢要我Send your documents to:

HM Passport Office
INT-E-FTA
PEX xxx xxx xxxx
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP

但我google過HM Passport Office個地址係就咁
101 Old Hall St, Liverpool L3 9BP

你地之前寄o個陣
個地址係唔係都寫埋
INT-E-FTA
PEX xxx xxx xxxx

定remeark o個欄寫
上高3行入receiver呀
唔該哂
續,有比舊嘅藍色bno
好似有巴打想參與修改份過時嘅doc

好抱歉幾個月黎都無更新,我唔想搵理由去解釋,但係基於我應該都無能力去短期內更新份doc,因為今次嘅改動實在太大,而且已經見到有巴打已經寫得七七八八,咁倒不如畀其他有心有力嘅巴打加入參與修改。

唔知卡斐帕西飛巴打係唔係已經開始讓畀其他巴打修改,如係嘅話感謝各位嘅參與。

希魔嘅template request 申請已經approve 咗
巴打想問你report lost果陣打第一次電話果陣有無叫你ignore之後封email
我有
有呀 同埋話5-7working days會有reply
我打完第一次電話去之後 佢叫我唔洗理之後封email 呢家成個月都未有ref no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞