『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
LOST定點
圍爐喇喂
有你名就得,我就比左銀行單+OFCA收錢信
點解咁撚多聯署黨同TG黨
真係一多人
就會好易令件事變質
block尻哂個班人
係英國過關拎特衰俾人覺得係支那真係好想搵窿捐
好心急呀家陣
有嘢係度講,入乜春嘢group
搞tg group嘅人都係想搞死個post嘅,以前啲game post就係咁,啲人入哂tg group 之後,啲人係度問嘢就一係無人答,一係就叫你入group, 即係個post就廢撚咗,tg group入面啲人就圍爐,最後就搞到不知所謂
頭POST我改咗少少
舊POST TEMP要分兩個回覆
渣住BNO就係代表英國人
咦,我邊句有咁講?只係唔想明俾人覺得係支那
其實我眼中支那,係代表果班行為差劣、連基本人性道德都冇、拎去填海都嫌污染環境既華裔狗畜生,如果係正常人類,有同理心又識講幾句人話,就唔算係支那,我會當返佢係人類。
如果要係英國住兩三年先有bc嘅話 建議續
有BNO係英國居住 權利多好多 eg. Vote in the general election
除左bno可以用身份證大法或者sar查自己有無申請過,tno(無戶籍國民/台灣海外護照)都可以查

香港(澳門)居民曾獲核發華僑身分證明書證明函
https://www.ocac.gov.tw/OCAC/Pages/VDetail.aspx?nodeid=1471&pid=9490
當事人提具香港或澳門永久居留證件申請,經僑務委員會調檔卷資料查詢曾依原華僑身分證明書核發辦法,以香港、澳門僑民身分核發華僑身分證明書有案者。

另為方便香港、澳門居民申辦前述「曾獲核發華僑身分證明書證明函」,僑務委員會經協調行政院大陸委員會同意,委請該會香港辦事處及澳門辦事處自民國103年12月11日起受理「香港、澳門居民曾獲核發華僑身分證明書證明函」申請案,受理後函轉僑務委員會審核,僑務委員會再逕復申請人審核結果。

https://www.teco-hk.org/News_Content.aspx?n=D9D343F0F08E74FC&sms=A673E23B4E4B5DEE&s=9B5A66546BC53EB0
行政院大陸委員會香港事務局(台北經濟文化辦事處)受理「香港居民曾獲核發華僑身分證明函」流程及所需文件:

一、 申請人填具申請書及提出有效之香港永久性居民身分證正本。

二、 申請人如委託他人申請,受託人應另提出委託書及身分證正本。

三、 申請人如為未成年人,應由法定代理人代為申請,法定代理人另應提出親屬關係證明文件及身分證正本。

四、 本處查驗相關文件,留存影本,正本退還申請人。

五、 相關文件送僑務委員會核辦。

六、 僑務委員會確認後將核發證明函予申請人;若查非申請有案者,則函復申請人。

七、 相關回函逕寄申請書填載之申請人通訊地址。

八、 申請書請自行於網頁內下載填寫。

九、 聯絡人:譚偉才,電話:21602059

去到台北翻查都得
好明顯有班行為差劣嘅已經柒出國際,令到有時我地外遊都會被歧視為支那,我就試過係外國一個人靜靜地坐火車乜都無做過,都要俾人地無啦啦鄙視我chinese
拎到bno了,成個過程都錯晒咁

我10/6申請,20/6等埋入境處張出世紙副本就寄掛號過去,我同我老婆果份分開寄,我老婆果份2/7 hmpo已經收到,但我果份個tracking一直停左喺當地郵局,結果我要同香港郵政果邊追,但追到香港果邊都當份件寄失左

正當我諗住今次死得啦又要報失又要搞過,hmpo又話收到喎,仲唔知痴左咩線6日就批左

尋日收到本護照,仲要中左合成獸
攪左咁耐.......中左合成,你咪又要退返比佢再攪......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞