『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
又要寄返返去!?
我應該要點做
問咗先
要寄返返去印過
有舊passport真好 十日就approved
2號寄到仲等緊 等唔緊要 最驚唔批
上個回覆唔記得問
巴打嘅出世紙 同 父母結婚證書 copy 係佢網頁要求?
我無被要求交呢兩份文件

申請時間相約, 無舊bno
我冇結婚婚書
冇啊爸出世紙
冇Deed Poll
都冇學資處grant loan還款信 同 CRE信正本

都係3日就批
可能咁就錯左
用身份證大法 lost and found - 身份證first issued 96 出世紙established
新system:
出世紙彩印
特區護照彩印
身份證彩印
水費單
BC副簽

申請個陣簡左已報失(其實無) 之後佢send email黎叫我填返Lost or Stolen form Reply完第二日就approved

你有申請過bno,係唔會唔批,麻煩只不過係點證明你就係持證人,所以先要求副署呀,父母身分證明之類。盡量滿足要求,交唔到解釋一下,總會批俾你,可能時間耐啲唱。
有冇人知點聯絡果邊
我見唔係UK 2樣都要比錢問
我之前email 問過, 佢話examination team pass 得就無問題
問咗屋企人有冇申請過bno, 佢都唔確定
自己94年, 根據hkid 大法係中哂, 所以先的起心肝申請
佢要求嘅文件比齊(除咗住址證明用咗銀行月結單, 副簽用咗特區專業人士)
不過奇怪點解有人用hkid大法要交parental's details,但我唔洗填加唔洗交相關文件(驚自己做錯步驟)
最重要係下個月中要去中國做嘢
無bno 我驚我入中國境就
1分鐘時間幫幫手簽
夠10萬個就有機會喺英國國會討論

British National (Overseas) Citizens should be given full British Citizenship.
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
BNO係中國都冇用
hkid 大法 Report Lost 未先
Hkid 大法 有report lost
咁如果我無住返中國證, 要點先去到中國
我本BNO仲係BB相,毒絲一名又冇朋友可以點做?
寫信解釋或再問咗人
申請回鄉證
1. 曾經有交bno舊證嘅申請者唔交副簽成功續證
2. 寫信解釋

不過我認為搵副簽真係唔難,
有舊證嘅話 求其搵特區嘅非專業人士都分分鐘過到(頭盔:道聽途說, hmpo 嘅要求跟到幾多得幾多)

咁唯有推咗公司
同佢講你冇申請過回鄉證
新申請回鄉證要有特區護照
申請特區護照又要最少兩星期
所以
情況有少少唔同
時間唔係問題

Anyway, 唔該巴打
曾經唔交副簽成功續證果嗰case佢有冇寫信?
同埋寫信解釋理由要咩? (香港政局?定直接寫身邊冇人可以幫副簽

我仲有舊個本BNO (BB相)係到!
唔交副簽成功續證HMPO公務員比唔比
唔比要你補副簽都得
你自己諗
寫信直接寫身邊冇合資格人仕可以幫副簽
係佢地臨收工果時問左佢地
PASS 左個REF NO.比佢地
24小時內回我
如果冇錯BOC 會唔會爽D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞