『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
咁多人遲嚟先上岸。
條queue肯定唔係順序處理申請-_-
之前6月最繁忙果段時間好多人要等足6個星期,然後一路睇住後面0-3日內批核
利申受害者
表情撚

不過都好,我續完之後post左篇飛機文上fb,然後我身邊d fd就開始黎問我點續
愈來愈多香港人拎BNO, 平權之日又近一步。
由其依加香港搞成咁。
6月申請今日終於收到
一打開對資料發現 HKID 錯左 多左個數字
又要寄返比佢呀

突然咁快好高興希望唔好印錯嘢唔洗彈回頭,可以9月頭用到
影左本BNO然後留左句caption"改邪歸正"姐,冇特別講到d咩

等到佛誕
想問
//填寫後,會有一封電郵〝 We need to speak to you about your lost passport” 寄到你所指定的電郵地址,要求你兩個工作天打電話 [ +44 (0) 300 222 0000 ] 到HMPO留下你的姓名、出生日期及香港身份證號碼 ( HKPIC ) ,問完後五個工作天內會有人聯絡你,同時會收到另一個〝 We need to speak to you” 的email,但無需理會。之後會有另一封電郵,通知你已經成功註銷舊護照,上面會有註銷號碼。//

因為我搵唔番舊bno, 用身份證大法知道自己應該有機會有過bno, 我想問係咪要打漫遊去留名, 出生日期同香港身份證? 定乜都唔洗做等通知?
身份證大法即係本嘢唔見咗要report lost
你要report lost就要入去佢個system入完資料report lost
之後有email寫咗+44嘅電話係入面
你要親身打
依家先第六個星期 合理呀
如有出世紙有影印本,可以就咁買核證副本$140唔使查冊

老豆老母結婚證書必須查冊$140,然後每張核證副本$280

最低消費=$140+$140+$280=$560
原來係咁,多謝晒詳細解釋
Btw, 今日已經寄左,睇下到時副本得唔得啦
自己出世紙都要俾個copy佢睇一眼就功成身退真係好戇鳩
痴線自己一定有帶自己ID㗎嘛
願者上吊
有兩個問題:
1)我有本剪左角既舊bno, 唔肯定係咪仲有一本味剪既(亦揾唔到)可以點做申請?
2)舊bno上冇我英文名(18歲後我加上去的)使唔使去拎proof?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞