『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
1. 唔交副簽果個case 我記得佢係無解釋(佢搏唔捉, 就算捉到都係補交)
2. 我唔係個個post都有睇, 但我未見過有人係寫信解釋無副簽 (如果你真係要解釋, 唯有話身邊無國籍符合嘅人可以做副簽)

另外, 點解我話有舊bno 就算唔提供副簽都過到骨 其中一個我嘅見解係: 舊bno有你名去證明你hkid同埋你新passport嘅樣係同一個人(當然可以同名同姓啦), 再加上你有其他supporting documents(eg. 印有申請人名嘅地址). 再者, 副簽其實好兒戲, 即使有一個揸國籍符合要求嘅人幫你簽咗, 都好難證明副簽人同申請人有冇利益輸送, 所以呢份文件嘅實用性係咪真係咁高, 我有少少保留

Anyway, 跟唔跟足指引去做係你嘅自由, 我只係提供我嘅睇法. 我個人係絕對建議跟足hmpo嘅指示去做嘅
你係資料頁同封面不相符?
NATIONALITY 變左 British overseas citizen
thank you
講真交唔足但你有機會申請到
佢都會叫你交返D 野
係賞到人同時間長D
所有野試下冇妨
British overseas citizen 冇免簽日本
所以問緊 佢果邊 等聽日覆我
BOC BNO 其實分別係邊
我地都係提你
有問題都係你受
舊果本係BNO就一直都係BNO
其實如果比hmpo reject 咗申請, 可唔可以再重新申請?(假設申請人肯定合資格)
有排攪又要寄黎寄去

返黎果轉洗唔洗比錢
可以問HMPO攞返郵資
有問題都係補番姐... 最多叫我補副簽時候我放棄唔理
你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕
即係又要等一排先拎返

係咪成日印錯架
同佢講係毒絲
我諗香港人最關注應該係有冇居留權
但根據wiki, boc都係無居留權
即係冇分別
一方面,BOC 廢好多,好多地方都要簽證

不過另一方面,好多地方嘅BOC都已經升格為BC

但,香港嘅BOC,要1999年前證明自己冇支那國籍先可以升BC,so,BOC對香港人黎講係唔掂過BNO。

當然,對於冇BNO嘅人,BOC係好過廁板啦
係一個迷
所以叫到手要CHECK清楚
免簽日本你出事
我意思唔單止欠缺副署呢一個單獨情況
Eg. 我乜都交齊, 但被reject(但肯定合資格)
國籍係終身
一係你DQ國籍
一係國籍DQ你
其實係咪香港人一過左97已經係中國籍
有中國血統就送中國國籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞