『薪火Post』BNO續期資訊(49) 我要攬炒 之 五大訴求 缺一不可

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
有冇話係咩問題
佢點答 咁耐
Yes, the 6 weeks for a first time application is an estimate rather than a guarantee. Application checks can continue for longer than the 6 weeks. You should receive a notification once the application has been completed.
唔好意思 想問下依家係咪冇add another application揀
我入哂資料想幫兩老整埋 但見唔到有呢個option揀
係咪交既文件唔齊定係唔岩?
我之前交既文件都唔符合佢要求
等左2個幾星期先批
不過我預左咁耐石佢隨時彈返轉頭
真係好負碌咁先approve到

本身有過期22年舊BNO
7月15日:上網申請俾錢,相喺屋企自拍
之後上網申請: 1. 自己出世紙; 2.老豆老母結婚證書核證副本
同時搵左個有有效BNO做緊公務員既舊同事幫我副簽
7月29日: 齊料,以E-EXPRESS寄出,內容有以下:
1.舊BNO
2.廁所板底面彩色影印
3.身份證底面彩色影印
4.自己出世紙核證副本
5.老豆老母結婚證書核證副本
6. 副簽張 FORM

由於老豆老母及老豆老母既老豆老母在大陸出世,所以無出世紙提供,簡單地在APPLY時既備註解釋左,小弟懶底,無再另外寫信夾落DOCUMENTS 度

8月2日: 成功派遞
8月5日: Documents received
8月6日: Joined processing queue
8月7日: Application approved

暫時係咁,HMPO話印緊,希望下星期今日可以收到啦,分享完畢
唔好意思 想問下 我發現阿爺個名喺我老豆張出世紙同結婚證書上面係唔同嘅係咪都可以照申請
都想問 老豆老母結婚證書可唔可以就咁photo copy 算... 又要去多次拎核副證書好麻煩
漏左,地址證明係寄左HSBC月結單1份俾佢
有人俾copy ok
有人俾佢彈回頭被要求再send過正本去
風險自己衡量
批得咁快,唔知同我近年用廁所板返過幾次祖國有無關係
照申請,至於報邊個名,咪報出世紙囉,證婚人其實可以唔係親人,亦可以寫信解釋返點解唔同,倒如改名之類,咁要證明喎,又可以解釋點解無....
0826 6 Aug 2019 join queue
今日收到email話我漏左Deed Poll 冇俾到佢
要我返寄正本俾佢

啱先scan左同email返去俾處理我application 既officer
希望博到大霧唔洗寄啦
6 個 0
我就是成功的例子
625⋯⋯chat 咗一次
致負皮友, 事實上我是成功的
有BROTHER 000000都得
我估其實留空應該都無問題
咁可能真係冇
同路人,Email 咗叫佢哋搵清楚,之後就石沉大海
唔好怪我做survey俾咁低分
而家無得呢招啦
我想問父母document嗰到
剩係比結婚證書得唔得?
因為我見佢話要比埋出世紙
因為可能唔見左
另外住址證明銀行月結單得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞