[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
2001即係?

我想問下呢隻色洗唔洗漂
另外有冇D淺啡色 但係唔好咁金既推介

請問呢隻係咩色?
我係男 面小闊 額高 頭髮軟又彈 的水位又短 後面又扁
鹽水推薦邊隻
渣電單車唔想落泥
但又想有少少質感
直接比相佢 會唔會更好

錫紙果類 但佢唔係扭得好勁
咁唔整 個結論咪一樣更差

唔關事既 咁香港都會有唔熱既時候既⋯⋯
帶眼鏡?

剪既方法會關事
我之前都係染開啡色,想試吓墨綠色,應該ok?
但睇到你話之後就算染返同一隻色都會唔均勻,有啲卻步..

但有時帶con都係咁
吹完頭個啲頭髮向唔同方向鬈
關唔關我個頭有三個轉事
想問下shiseido 同paimore熱療曲髮有咩分別?
又要剪頭唔知咩髮型好兩邊橫生,中間一長就扁左,成隻ufo咁
有冇啲男仔向前梳又唔分界既髮型推介?
成日想轉髮型清爽啲
一路都係分界向後gel 好悶
開始甩染既色 其實就開始要用

因為甩色 甩就係會出返原先既黃底 如漂

唔會 去黃 好多都唔係具有上色既能力
佢影響較大既係 甩完之後 隻色調

咁當然 如果你本身染黃色除外
直接透過chemical 轉左個形 保證你開心

無論電或染
兩邊留唔留頭髮 好個人化 如頭髮偏貼又鍾意外國style 可以留 亦都唔需要剷咁青 如頭窄都可以留少少

頭闊 硬直髮 通常就唔留多

個陰撥曬向前 中間果點係最長

最正宗既做法 自己係剪唔到

而且你都要設定埋 由頭頂開始 係由 後部短至長延伸 定均等 剪既方式同方法都唔一樣 但前陰果part關於形狀既都可以講到你聽

做法

將個頭頂 斬一半 分兩等份 由耳上開出一片頭髮

設定好個長度(呢點正常係最短果點既延伸或引導線)

然後可以預計左個長度 手指夾住 放落黎睇睇 然後個長度岩唔岩(當然都要預計埋佢吹乾會縮短左 )正常底下都係濕剪 如結構既構成

而髮片係向豎直提拉 與地面水平平行
唔明? 即係 打直拎出髮片 然後梳 最頂既髮片處 理應與地面水平

而個切口就微微 斜向入 低層次 都唔一定要45 咁斜既 可調節 視乎所需既堆積感

咁好 剪完第一個髮片 然後向前開第二個髮片 髮片厚度 大概係一部半既iPhone X

然後第二片既髮片 拉向第三

而逐漸去到 前側點 即係 陰既部電影 而底下周遭無頭髮既位置

就需要 向後提拉多半個髮片既位置 以作 更延伸 或預留長度之用

我盡左力 講到你明 以一個正宗既手法
頭髮後面永遠有一兩條頭髮豎起有冇解決方法?
洗頭水
比普通髮質弱啫 又唔係講到咁灰
好平常既事 有粗有幼
有漂highlight 過

上面仲有好多相

但淺啡色黎講 呢隻唔算金

但如果漂 當然做到 但漂係會快甩色既
而且你要接受佢更金

其實淺啡留黎講 佢唔算金 佢大部分底色都係無漂
淺既ash brown
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞