[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
我真係搵唔到⋯⋯

Oil-in-shampoo就大把 淨係油就搵唔到⋯⋯
其實你使旦買一隻 deep clear 已經做到你講果隻效果

或高清潔力 或普通鹼

唔會係洗護入面要求造型效果

因為一個唔岩既方式而做到既效果 伴隨之後會有其他問題

Eg 會頭皮太乾 會出更多油等

不如你試左用鹽水果個方法
(正確地使用)

樂天 amz 去更多平台睇下

佢d 字蒙蒙地 我見唔到係咪rose 果隻

黑人頭既英文名
Schwarzkopf
Set 頭嚟講,吹完應該夾咗先定gel 左先?
幾時用普通gel 幾時用啫喱gel
唔怪之得我個頭甩色得咁快,我daily用洗頭水
用呢隻,洗完啲頭髮仲乾旱

但用完造型產品唔洗會唔會塞毛孔?
巴打今日有冇時間電頭髮
Tg左你 求答覆
Lm
天生攣毛想剪日系短髮(有瀏海)係咪好難搞
ref weightless volume shampoo
請問tigi / gowell/ ats /milbon /level 呢幾隻染劑如何?
如果染劑同埋treatment會建議做邊隻?
我見有cronna/olaplex etc.上網又好少資料/比較咁
唔該哂你呀
請問tigi / gowell/ ats /milbon /lebel 呢幾隻染劑如何?
如果染劑同埋treatment會建議做邊隻?
我見有cronna/olaplex etc.上網又好少資料/比較咁
唔該哂你呀
咩長度 要求咩效果

因效果唔同前後落都有分別。

呢種長度
純粹唔想塌哂落嚟,想有啲層次
建議用日本既修護產品
如果你呢種情況

因為日本既修護性強
相對都會無咁快fate out

某部分產品會 唔笠既都可以
睇質地
即日好難有 抱歉!
絕對係

不過要睇幾鬈 都有計

但我都係果句
唔建議係因造型效果
而選擇

洗護應該係髮質 需要同頭皮
Tigi goldwell = 歐洲

Ats milbon level 果類= 亞洲

歐洲色較 重 實(唔知邊形容比你聽
但如果有個幼髮質既客人 講明唔想咁快fateout 而又隻色個感覺實淨d 我就會簡歐

相反 就係日

韓類我就覺得麻麻 佢算介乎日歐中間 但我自己覺得一般

Treatment 大多數 大既日本牌子都可以

而而家treatment 我會覺得用treatment 鉗夾會好d

(Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)🎉

https://www.carepro-hairmedication.com

再深入d 深層d
濕時 鹽水打小小底

乾左用返泥或 偏硬既wax/兩溝
同埋要spray
幫我搞下我個柒頭
九月去咗電髮,一開始幾型棍,但係而家頭頂附近開始無咁攣,側邊仲好攣,變到成隻小飛飛咁,有冇可能靠gel變返正常,同埋12月補電會唔會好傷頭髮?

原本

而家
如果原圖係你既長度

其實你九月電完

個底長左 狼返出黎好厚好大舊

同埋你個hair cut 本身好重好一舊 生返長 超肉酸

重厚

所以電完其實都係要照返(三星期至 個半月就要剪)

你呢種hair cut 更加快

同埋 影就係影得幾靚 不過個頭其實一般除左好散以外
仲好大舊 同埋後頂位唔夠鬆 搞到下半好堆積好厚一行咁

3-4個月電一次
3星期-個半月 剪一次

跟返呢個程序無咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞