[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
唔建議

但其實係得 不過唔係你平時睇相或諗咁簡單

所以唔建議

最好既案例係

一把好好好好好直既頭髮 漂完 只係想有少少卷曲咁既感覺

會靚D 呢類型可以 如果你係怕麻煩 懶搞 就非常唔建議
係可以既 以而家既產品

但請 持續地用返護髮素 每天
最好分開
墨綠係得 灰就打燈架啫

會甩 唔算好快 一星期開始淡淡地

但日後轉色係非常非常麻煩

如果唔想漂

我建議盡量做淺條頭髮再上

如深色底直上 其實 係加左好多加強色落去

格硬襟到隻色偏向果個色tone

有兩個常見既問題。

1.如果客係長髮 之前有染過其他野或自己染過

隻色係非常容易唔均勻

2.之後要轉色或有新生髮 再做就算同色 都係有少少色差同麻煩

呢條方我常用係 短髮 局部 或highlight 度
漂染左橙色頭用咩牌子鎖色產品最好
頭皮成日痕應該用邊種洗頭水同護髮素
咁 我肯肯定你要電先得

我就係髮型師
多謝

又真係唔會 好基本啫

坦白講 如果客人 信任(咁當然都好睇髮型師)
又開放 髮質唔差 基本上真係無野難

係得一樣野難

就係果個人唔知想點之餘都只係口講信
而唔係全心相信 或者嘗試
唔會用paimore做 坦白 無論藥水既效果或方式

都舊同唔靚 耐左或整得唔好 頭髮手感似塑膠 唔多索水咁

有個療字真係唔代表d 咩 何況佢都係6-7 年前以有既產物⋯⋯

利申:我自己現都有用paimore 但只限漂粉好用

梨花你預 四個月至半年都無問題 只要唔係大剪
女仔大臉有雙下爬短頭髮咩款先可以盡遮缺點
多謝巴打又開post,次次剪頭髮前都搵返你個post出黎睇搵靈感
男仔洗剪吹電,要幾錢?
或 如果佢漂底做得好 再上都無問題

會唔會係甩得咁快咁誇呀

你本來選色都係紫? 粉紫?

因為上色我平時會用超低超低雙氧再+Olaplex

或者直接用酸性 或Direct colour 去做(d colour 就算日系色都 好襟甩 但轉色有d 麻煩) 但上紫呢類就真係無所謂同無問題
1. 唔會 除非你要超整齊既形
2. 全頭掃勻先
要靚既?定你本身都係懶底想方便簡單直接

因為面圓 小肥 要短 仲要唔gel
⋯⋯

有無長的水( 即係兩邊的水位生得落唔落)

如果落都仲有計 唔落就無咩計

電唔電得(解決你唔gel果個問題)
用2001 沖涼時指頭輕按下頭皮
如果你想重新上返見到灰 就灰色洗頭水

如果你想佢自然fateout 慢慢變啞色 灰灰金金啞 就去黃
偏歐洲 但其實 你呢個可以問返染果個

因為crazy color 或做較誇張或淺色

其實佢都係酸性直上多 或用果枝野直上

通常我會比多支個客返去用⋯⋯如果係玩色呢類
Davis 專治頭皮問題 有條line
兩支野可唔可以交替用?
有冇可能甩色甩到冇金/黃色?
紫色就真係甩左好多
選色我選左shiseido果本野既右下角果隻紫紫地灰灰地
我過左幾日已經慢慢接受左甩色
今次唔再上了
不過都多謝你既意見
平陰左十年以上 而家想轉斜陰
點樣改變個鑽同啲頭髮生嘅方向
撥向一邊都係成日跌落黎插眼
留長啲陰真係好難
巴打有冇做電髮 有個話太約係收幾多
可以

有可能

但係係關上色既時候事

上大量藍同紫

一次唔得 或就甩見黃或金 再補

就好難變返好金好黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞