[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
影相t我

小闊即係幾闊
高 即係幾高 其實文字真係無辦法好仔細
Shiseido kms 沙巴

但而家興用火山水 更好更易清洗

如想更簡單 可以試下電

因為我有個客都係呢個原因
想搞特別野 但又唔想漂 其實一定有其他後果

最盡都係偏啞既 如果明顯要見到綠呀 紅呀 粉粉地既紅

唔漂底下 都係加 加強色或極速色既色膏

會相對難洗去 係一定會影響日後轉色

咁當然你下次選色 都可以簡返d 安全色

Eg之前做過綠 唔漂既

咁你下次轉返做啞啡 唔困難 而且 色差唔強

但如果 綠後你要轉返d warm tone 既啡 就會有大色差

所以平時會講清楚
轉果度 唔係前面既話 影響唔算超大

一長就鬈唔會好關轉事

但你唔貼果個問題就會
所以要視乎返佢係咩位置出現

只要有帶眼鏡 頭髮會狼過果個位 就會

我都有帶 由其帶方鏡唔係圓鏡

唔同方向鬈有好多原因 咁混亂既情況
只有相同實況先幫你解構到⋯⋯

你講都講到好混亂咁

同埋其實係真係會關剪事
Paimore
唔好用 而且效果麻麻
極得唔好或重複做手感好似塑膠

Shiseido 正常 product 野

其實 產品既牌子係好重要 但其實整既技巧 方法
同了解需求
提出方案
會更重要

因為用既夾既工具 夾既手法 鬈既排位

剪法 都會比以上用牌子既判斷更重要

或者以product 咁講既方法講

熱療直療 係軟化既過程會維持頭髮係柱狀態
相對自然 而且唔傷頭髮

Shiseido 因藥水軟化控制既程度而令感覺更自然

其實每個牌子用上手都有佢個特性
Paimore 我自己都有用 漂粉 因為真係好好用 除左gt 可媲美 一般新生髮去淺都係paimore 好

我地會研究 試唔同既product. 而且都會邀請product 公司做示範 然後同事一齊試 討論一排

而唔係一班人吹棒既牌子就代表佢新或好用

只係多消費者搵 咪自然有更多人會賣

熱療直療 6-7 年前既產物黎架啦⋯⋯
有呀 向前或向上gel
有長度佢會無咁明顯
未夠長啫

留長左先再搞 如果你本身係慣

當然電左黎留係會相對比較好
想問下呢 如果我上兩星期染左紫色
但嫌太紫 可唔可以自己買紅/灰色染
個頭會唔會變紫紅/紫灰色
有冇啱皮膚易敏感 可以去頭皮嘅洗頭水
漂過上 洗一星期 我相信你唔會嫌太紫

反而自己再搵野搞 恐怕更麻煩

呢個系列 (有分其他色

我用過紅色

我都係易敏
火山水有無圖?
我上網搵過 唔見我之前用過果隻

因為我唔記得個牌子名

但就唔係一search就 search 到果個L字頭
因為果個好似係 care

我果個係styling 你可以去髮品店問問

如無 暫時用返鹽水 如果我搵到就放上黎

舊post有放過 我睇睇
尋日買左支鹽水試玩
巴打好用心覆
Brazilian blow out 可唔可以同電髮根一齊做?
仲有想問下paimore 直療 vs 角蛋白護理 vs keratin kk treatment vs Brazilian blowout 有咩唔同,邊個順滑頭髮最好(唔需要整直)?
大約要幾長先電到
我早排去進修果位日本老師

其實都仲有好多 時裝或有關造型既雜誌都會有

可以 只要bbo唔會整到 根位處
直療= 受損性chemical 只不過係無咁傷同多個療字

與care 係無關

角蛋白有好多種 有真修護 有類似KK類 視乎牌子

KK 含有甲荃 以包裹既方式 好似過膠既頭髮 笠笠地

真BBO 2.0 聲稱無甲全 而且以任何嚴重受損既程度都可處理 唔笠 又自然 常以 急救用 勁爛頭髮

但佢都唔係以內在修護爲主

唔講直療前者好多都係因為
正版bbo開初時成本太貴 而 銷售比客人個價錢偏高 而唔討好
而衍生大量前者既產品

講急救用 無得傾一定係bbo
講天生勁鬈 有需要 直接做直 (即係直療)

其實視乎返現況 而決定要用咩產品

順滑頭髮呢個字眼好唔清晰

因為
因受損性 而需要處理又唔同
因 天生鬈 而需要處理又唔同

超受損 又唔同

仲要睇返你係想
內在修護養返好 定即時解決左佢
最頂個點既頭髮 放向前 就黎要掂到最前果點既髮線

濕既狀態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞