[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
我係去日系salon
有咩方法?染果陣要求溝多d紫?定係要keep 住用去黃/有色洗頭水

要轉髮色
幾錢到 唔該巴打
好想轉髮型 成日留厚陰
但額頭好高
第一次電完髮同埋染完橙啡色(冇漂) 冇一個禮拜就冇咁卷(甚至變直)同埋甩色變黑得好緊要 係咪正常?
其實點樣先知邊個髮型適合自己
其實唔係關paimore 事

無架喎 ig 真係撞守神
出得街既相都唔靚 咁就大獲啦⋯⋯

而係上直下彎係本來都ok

同埋我好耐之前已經無用paimore

因為佢重複做手感好似塑膠
而且個軟化要相對去得比較盡

而且係5-6年前既產物 有d 舊
同埋佢本身同個療字係並無關
無療 既作用

Olaplex 係treatment 咁當然有用
我有時太乾既客人都會直接幫佢地加入去(但我唔會另外收費)

因為有用先用得著 + 係電髮既定形劑或colour 入面

咁當然你分開當treatment 做patr1/2 就係收費

Olaplex 主要係做強韌髮芯

佢唔算係滑既類型既treatment
但的確幾好用
你意思係問洗護同造型?

甩皮 紅腫係邊隻款

紅腫係似敏感起 定外來(R)果類
粒粒 密集 一達腫 會唔會熱 痕 痛?

甩皮 係好乾一塊塊一片片 定碎散

你而家用緊既係咩

聽落好似好嚴重 你講得仔細清楚/有相或見到好似會好判斷d

咁唔好用造型產品咪得

易對油過敏

其實簡 膏 一試無妨

ATS隔熱膏
你要懶
靚 麻

電就最直接簡單
咁 專業既野係稍稍複雜

其實佢明就一早咁樣幫你解決左

就係唔明唔識先無啫

我都係出國比錢上堂學⋯⋯ 正常黎講你都唔會要個客教髮型師點剪 除非好熟啦

就算係
都唔係討論咁專既技術麻
漂後上
如要襟

1. 我唔會用架仔
2.會加少少基色
3. 會用附加色
4. 會禁深少少

但如果本身係選擇粉粉霧霧
就唔好要求太襟

但我都未必會用日本色上

就算要粉又相對比平時襟

用歐洲色溝稀或透明色或 Direct colour 上 或crazy colour 溝稀

好視乎溝通完睇下佢想玩咩或要咩
無可能係會變黑

除左有新生髮 橙過既係唔會變返深
任何染髮fate out 只會係愈黎愈淺

電完 個鬈 平常洗完頭 渣乾出黎 如有鬈度 係吹得唔好
(咁當然個鬈度要比個鐘意或想要既鬈多少少

如果只係 岩岩好 甚至唔夠

咁係原先都電得唔夠

好多髮型師電完好鐘意幫客或叫客用風罩烘乾

但如客人係懶既人

電髮時我會預鬈少少 然後教佢一個極簡易既吹頭吹式就可

相反 有要求或超打扮既 就會教返佢用罩
搵到一個有用既髮型師
同你信既

緊要過你自己知

一知半解 仲惡搞
明白! 多謝你寶貴嘅意見!
請問係咪可以搵你我三個月冇剪過頭髮 就嚟遮哂塊面
我個頭一個月前第一次染髮加少少highlight, 但染完髮質差咗好多,成日打kick又乾,想做焗油但原來有好多款,想知邊款最好又唔會好貴🙏🏻
welcome
日本牌子milbon/lebel /drjunior 都可以
水份/重身

怕貴買大裝1000 ml
如有朋友在日本都幾平下

本身整頭前乾唔乾

有無用開護髮素
定有自己染過?
平時有用開護髮素不過都偏乾,染過係去Salon 用Shiseido染(第一次染咋)
焗油去Salon 做好d 定屋企自己做好d? 如果Salon 做幾多錢叫做合理價?
Thanks!
直髮夾點夾先夾到啲日系架仔頭
唔想電
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞