[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike

請問呢隻係咩色 啡金? 洗唔洗漂?
Wax milk

泥要睇咩泥

要睇你個鬈或你想要既效果視乎用咩product

一定係風罩好d 低風力最熱 擺好個形 用風罩 烘烘烘 乾

烘乾 即係 唔郁d 頭髮唔剩 擺好個形直接烘乾
好有心機解答 多謝你 今晚試下先
會 但幼髮質 或鬈 好主要都係吹頭既方式同方法

而判斷個鬈存唔存在或有無直返

係 係濕水既下 唔好太濕 捏一捏個髮尾黎判斷

因為點樣吹真係都幾影響 所以一般電前或剪時都會問下個習慣

如果係超懶既人 你要講明講清楚
熱既所有工具都係做到

風筒都得 只係技巧

呢種唔難電 但前題你要有咁多鬚 有咁既輪廓

唔係就搵返張亞洲人既比較會好d
因為整體造型有好大出入 效果都係會有出入
要完全copy

就漂就最好 但如果唔介意 有些微色差 幼髮質都係無問題既

因為佢有少少 啞 又有少少茶色咁

同埋仔細睇 唔知係折光既色差定highlight

驟眼睇似有highlight

但呢類髮型做highlight 係會令成個髮型線條感強好多
好 到時講下我聽 個情況點
我刻意highlight 左答你既野 其他都只係我對ig或其他野既睇法 可能有少少長 我見你有問我對ig有無料既睇法

或者咁講 其實最主要都係有心機啦
而且相同圖 以今時今日 真係好多人會用其他途徑去有呢d 相 我唔敢講個個都假 但有時

果個人(早一兩個月)以前整既同 佢近期出既圖 既風格都爭得非常遠

而賣廣告連文字既圖片既風格係完全唔一樣

佢自己整既甚至唔好講風格 係一個唔完整既髮型感覺

我自己咁睇啦 有d 成本既野 慳唔到 手工 性價比

我見ig盛行既風氣都係鬥平鬥賤 而客人都會係以 個價錢而去作為一個考量因素

我自己就唔係太同意呢種風氣 正如好似paimore直療

其實佢係好多年前既產品 而佢同
療 - 呢個字真係完全無關 甚至佢係唔會令頭髮變好

我自己都好堅持 好多時都要明明白白 清清楚楚
佢係無療既作用 就唔應該誤導 就算我以前有用過

我都會講比人聽 只係個名 同埋當時只係相對比較好 既做直既方法

Ig都非常流行 但 只要有人搵 就會有人賣 愈多人搵 就愈多人想賣 而引伸愈黎愈多人用ig
而當擁有多生意既方法 就好多人不斷複製抄考去做
就變好多時愈做愈差 甚至排除埋本身好有心做既人

所以 就變成一種風氣

講左好多題外話既野 但其實都幾有感而發

因為香港好多野都好似變到 劣驅良 咁
愈黎愈似大陸咁樣 無論質素 品質 態度 好多野都唔係咁好咁

如果想唔咁伏
除左搵個好心機既髮型師
你都可以留意下 本身個髮型師既衣著品味 有要求既人 衰極有限

或者 有朋友本身衣著又唔差 髮型又整得幾靚幾好咁
你大可可以問下佢剪果位髮型師一試 起碼都叫有保證d
我本來就係諗住電完唔洗打理都可以keep 住好鬈 個髮型師冇問我...
無頭髮可以搞咩髮型
霧色 幼頭髮可以唔洗

但有時 吹棒太勁同預期有出入

日系既霧感 依我平時所睇既日本髮型師而言

好多都係日光下影 係最靚 而且係略略帶灰

特別而得黎又無漂咁誇 隻色要出得好睇

仲有一個架仔好常用既方法(用退色膏或退淺代替漂)

然後再上色 可以做到 無咁普通 平凡 但又無漂咁誇甩得咁快同咁金 所以都有幾多人選擇玩呢隻feel

咁你就支持下 樓下果個

務實都幾好 不過你同佢講 客人有時都想要新意 都想聽下專業意見 而唔係次次問個客點剪( 可能你會激發到佢呢)務實 耐性 優點黎 咁都幾好
咁 呢種情況 要電鬈少少 或電既時候 間d 偏細卷入去

講清楚開頭會卷d
搞造型

有無鬚
想問下漂左可唔可以做巴西焗油架?
夾完唔好即刻搞佢

等佢cool down 一陣先整開佢

或落少少打底

但你成個型係點 可唔可以描述下
想問好多白頭髮
頭髮本身又難上色
用咩染可以持久d 同遮得好d
謝謝
我十年前有做過一間 Hair cuxxxx

有個師傅都收680

今時今日諗返 我會覺得佢唔係識剪髮
即使當年睇都係咁覺得

但有時客人剪既 未必單純係關頭髮事 可能係搵左好多年既感情?

所以我都答你唔到

但 有心機 同 價錢 無太大既關係

收得貴唔代表有心機

收得平 唔代表無心機

審美 同個人要求 都好睇個髮型師既態度

(唔包括 勁平果類 速剪 或688 整三四樣野果類既特例)
可以 正版果隻2.0
巴打真係極有心
想問鎖色洗頭水同補色洗頭水係咪同一樣功能?

最近我整完挑染 個底都有染到 但嫌有成個頭太深色
(偏深灰色加深啡色個頭 好黑既感覺 未甩啲色)
如果我想之後甩到大概呢d色既話應該買咩洗頭水?
唔係好知應該用咩 又想keep耐啲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞