[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike

想問下想玩留長髮
我而家洗唔洗修下個頂定唔洗理佢
我想玩christain bale batman個種allback
想問下想電到小小曲要留到幾長 同埋搵巴打電要幾錢
點解香港普遍D髮型都咁7?男嘅左右鏟青,一去日本或者其他亞洲國家,D人就知你中國人。立即“特別優待”。女嘅就求其留長,一D髮型都無。究竟香港D髮型師搞乜9。請回答。
咁由佢得啦
無謂
佢無用開護髮素?

之前整過咩?

你可以 買隻treatment 鉗幫佢夾

搽完treatment 夾

(Treatment 鉗 Hair carepro🇯🇵既詳細)🎊

https://www.carepro-hairmedication.com
Chemical
上直下鬈

Treatment 對你呢種情況無咩用
直接比相我

留長唔洗修
我諗 係成個造型風格黎講

拿 女仔果part 我同意既

因為我見到好多 都變曬 one length咁既cutting

就咁啪 齊曬咁

我個人覺得
首先 香港髮型師 我自己為例 我唔覺得剪完會變左中國人

搵中國人剪就會變左中國人

我都好常去旅遊

但我好少比人特別款待

我覺得 除左髮型以外

整體造型 氣質 言行 都直接影響人地既觀感

但你問果樣野我唔係好明

點解香港普遍7 但又會覺得我係中國人
而唔係香港人 定係還是本身 7就代表中國人?

光復香港。時代革命

五大訴求。缺一不可
唔當你係上賓其實已經係當你係下賓。我試過搵係日本嘅髮型師剪頭髮。剪完真係去全部東南亞國家,同埋日本裡面都當你係上賓。你地香港人果D中國混雜假老外髮型/中國混雜假韓仔髮型果D,其實不倫不類。同越南仔D髮型差唔多。你自己睇下越南男歌手D MV。btw其實佢哋仲多view過我地。我覺得你地香港D髮型師真係要從新由頭design過香港人D髮型。e家普遍真系好撚7. 對不起。
其實香港好多髮型師都好努力進修
(包括我自己)

可能我唔知你之前經歷過咩啦

其實都唔係全部都係咁既

其實人當你上賓下賓
如果單單只係因為外表(髮型)

咁一個人存在 或價值 其實都幾可悲

Btw唔需要咁憤世 其實都只係可能一切都係巧合

巧合地你剪左個7 既去旅行唔高興
心情唔好 遇既事情都唔係太好咁

我估計就係你呢仲垃圾思想,所以香港人都咁7. 真系剩係睇外表咋屌你老母。你自己睇下日本皇室平常D打扮?!唔通佢又好似你咁唔係剩係睇外表呀?我屌你老母啦。你係搞外型架!唔睇外表!你up乜9野呀!真系唔怪得香港髮型師真係剪得咁撚7。仲要毫無悔意!巧合你老母呀!我係外國住架!唔係旅遊呀!屌你老母!仲有。唔係叫你地進修呀!叫你發明呀!!你日日炒人地D野未就係搞到今日咁不倫不類咯!!!明唔明呀?!
咁你咪係外國唔好搵港 或中國髮型師剪

但好多時外國住既 亞洲人剪的確係有d 問題既

好多客返轉頭講 都係咁講

因為你講 話 單純一個髮型而言
人地就判斷你係咩人種 而然就當你上下賓咁既模式

係呀我地係搞外型 但人地當你係咩人 除左外型 都可能好關言行 事既

又唔係無發明 每位髮型師都會有佢自己既獨特技巧

或者只係未大到可以當作一個 系統或方式去完全展示

但未開發到一個新既技巧之前

學習同睇多d 野先會係一個出路

同埋有樣野係比其他地方奇怪

香港好多憤世而極多負能量 情緒好似控制唔到
既人 所以都好可能令到 未出現到你所講咁

因為好似日本文化咁 佢地願意交流 分享 尊重

你又係講得無錯 因為髮型入面我都未諗到有咩係屬於香港或者係代表到香港

令人
一眼睇到係香港

樓主真係痴線好脾氣
咁認真答上面條痴線佬
我懷疑佢剪咗柒頭,搵地方發洩

不過我覺得宜家所謂韓仔韓妹頭
好多其實都係舊式香港風格既頭黎
好多野都係抄黎抄去
好既野先值得人抄既

咁佢講既野又不無道理 係講方式偏激左d 啫

我其實脾氣麻麻
但 呢類唔會係觸發到我既點

早係哥哥既年代果類髮型都相當有型

但講返歷史 佢地個頭既起源都來自英國經典剪裁類⋯⋯

不過我會覺得係因為哥哥 既氣質帶出個頭
而唔係個頭帶住個人

但韓國又真係抄出頭來喎
咁既態度真係唔撚怪得人地當你下賓啦
Btw 樓主真係好好脾氣
嗰啲風筒烘罩邊度有得買
屋企個風筒有個風筒按摩咀 有冇相若效果?
okay,全部認同除左我屌你老母,言行你老母呀!係第一眼,咩都未講已經唔同啦!卜街!!自己有問題就解決啦!仲搵藉口!唔該我要一個香港風行全亞洲嘅髮型系列!你去發明啦屌!叫埋你D同行做。你做到,我唔撚介意1000蚊一次剪髮!
啊啊啊我都係呀
直療個d有無用?
又驚太直好貼
識野 真心正⋯⋯
按摩咀 我想睇睇

係細既好似風罩咁樣定咩黎

無見過

而家好多風筒都有跟原裝

要睇你係邊度 正常salon 用既全部都有得配
1000 剪個髮 其實都唔係好貴

自己有問題 就解決啦

有解決 所以咪每年都要進修 大大小小都有
唔學習 點搵新靈感 點搵到新既方法
或者你咁講 屬於香港既風格

不過你都講得岩 一個人係做唔到 而且係要同行一齊做架

我有發明架 只係果個方式 剪完係得user feel到

影相唔係好覺⋯⋯

係剪長頭髮 天生鬈減重 某一個位置崩左佢 然後照拎面層次

面層次再崩 然後成個頭外線去角

可以將一個天生鬈 剪到 好輕又唔碎 帶比天生鬈既女士 新體驗同感受 所以⋯⋯我好多勁多頭髮既客人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞