[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
正常漂底唔會單上shiseido
剪咗好多年都搵唔到適合自己髮型
我臉闊,但怕熱,以前經常留耳仔對上短髮,方便快捷,但永遠一個look都好悶,而家髮及肩,可梳髻

1.剪咩髮型好睇?
2.吹完頭成把髮好亂好蓬鬆,點算?
3.自然乾定吹乾?(我覺得自然乾對髮質好啲,但頗嘥時間,而且老人家話入風)
4.洗頭唔用洗髮水、護髮素可以嗎?
之前電完梨花頭
個頭好黑但個髮尾好傷 啡哂
咁應該成個頭染過?
如果想自己染 用邊隻染髮劑會冇咁傷
想問下點樣令pat陰吹完出嚟係貼住額頭
成日覺得pat陰好短
但㩒一㩒佢望落就好睇啲
利申巴打
毒撚可以剪咩頭 天生鬈毛
巴打想問下,搵你染銀灰色既話大概幾錢
呢種髮型應該點同髮型師講好
有電過 或勤力 (唔用風咀向前吹)

除左係有 個 轉位

正常因習慣分界既流向 係唔難處理 只要堅持同時間

留長陰 剪輕少少返多layer少少會比較好
闊臉救星

1. 好多野都可以處理到 唔會只有一兩個方法咁少
就算短髮 或可以玩好多風格同唔同類型既剪裁 架仔風格

2. 由上而下吹 天生微鬈 還是求其無打理或搞開?

3. 有搽保濕或抗熱既吹7-8 成乾 入風 係講頭皮 你亦都可以只吹頭皮 唔吹髮尾

4. 無話唔得 污糟 唔健康同打kick
我係絲打
自己染黎講 就點都做唔到 無咁傷既效果 如果你都講到咁有要求 就出返去染 因為係染既過程係可以加d 補品入去以作修護既用途 如Olaplex

如果真係好照顧髮質 就要開兩兜colour 分開黎搽

唔好1part過

電梨花頭 都會傷咩⋯⋯咁簡單既事 除非最終天生鬈或本來好旱

唔係都係易既事情
咁其實會唔會係你嫌 陰 短

留長佢 好過貼額

下次唔好比人剪咁短
果個日本課程既前陰部分係講緊女仔

闊面點處理 闊面係長面定短面又可以有唔同

短髮都真係可以有好多野唔同 eg風格 類型

東方人普遍頭扁,短髮gel嘢、吹頭可以整高啲
但香港熱到hihi,整乜都冇用
但一長就鬈
望落去pat陰好疏咁
而且我額頭好高
成日靠側邊嘅頭髮令pat陰望落密啲厚啲
但唔gel一俾風吹就會變咗做八兩金咁樣
中間就變咗空氣瀏海
去黃係咪只要一見到dd枯黃色就用?
太早用會唔會令頭髮變色?
事關而加煩緊用唔用去黃好 求救
呢方面

如唔太嚴重 其實家用洗頭水都可處理到

Davines 既

如太嚴重 直接睇醫生
毒撚一名
頭髮一長少少就成個頭盔咁
搞到成日都要剪
應該點剪先好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞