[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
以而家既產品黎講 係電到

但電到既效果 並唔係平時 常見到果種

電完都只係無咩力既鬈 然後要靠自己吹頭造型

成頭漂後電 = 都係要靠自己吹 搞一輪

而且出黎唔會係我地整完果類又實淨又唔散果隻

只係會令到好直既頭髮睇落唔直

全頭漂既而要電 只會係因為想做呢類效果

(因為太直太直太直而電)

附圖 係唔會咁樣既

所以都係自己set比較好

天生戀毛 想電呢隻效果 鬆同直d 難唔難做到?
還好⋯⋯
以呢個長度 就算電完你都係要整

因為唔整佢會跌落黎

只係電完易整d 而且佢中間只根位唔係好尾

咁電完都唔會對你處理上 好大幫助
唔岩

都係要做

只係面果個長 可以用三叉鉗夾完 個根無咁塌

唔介意不如直接 面一浸 留多少少根位 唔好做咁貼

鬈直感就影響不大 但就一定無咁貼塌

光復香港 時代革命
五大訴求 缺一不可
721唔見人 831打死人
黑警死全家
通常電染可唔可以同一時間做?
(返六日想同一日做晒)
會唔會好傷??
如果唔得隔幾耐可以做??
olaplex 1至5 點用

利申 頭髮去到中長就一定會開叉, 剪短望落都會好乾 仲要漂過2次 染過2次
可以 但佢都算整得幾肉酸

鬆果part係因為gel左

因為平時唔洗電 呢種長度 吹都吹到

幾鬈?
日本有隻sliver ash都幾好用

唔難用 又靚 唔似平時d 咁金屬感

你可以順住黎搵下會唔會有其他色

粗硬中長髮 用鹽水

不如你講下係想做咩效果? 我先可以幫你諗

無咩特別唔洗買深清 除非而家都已經好笠

有護髮素係可以落埋頭皮 lebel root supli

(橙)

產品好 其實就一定無問題既

當然最佳建議既都係分開

一至兩星期

通常唔想分兩日黎既都會一次過既

都無咩問題
無用護髮素?

點用

好難講你聽

不如講我平時點用

1 劑會係電髮既new之後果part用

漂或染如頭髮太受損都會加入去

亦會直接當treatment 做 用鉗夾

2 都係會當treatment 鉗夾 做 或 完曬成個chemical 之後用

3-4 好似係家用洗護?
5 未用過

你有無曬咁多支既樣比我睇睇
因為我常用1.2 之後果d 太耐都無咩印象

Olaplex 果度我唔知點講你聽 係因為唔知你想點用
同埋做d 咩 可能你既情況根本Olaplex 唔岩你

Olaplex 係以做 韌最主要 唔係以滑見稱

頭髮去到中長度一定開叉 我諗係無打理多?

一定有原因既

漂過好閒既啫 而家

光復香港 時代革命
五大訴求 缺一不可
黑警死全家
髮尾小髦,本身個頭難gel起想電到咁

包埋剪的話,要預幾多budget
想整cornrow 邊度整好d?
我有啊 仲要用嗰個fino 仲要次次洗完都用髮油 廳人講olaplex 有個可以當焗油用就試下
有冇人係唔適合all back side back向上梳嘅髮型
深清以外 就係靠做chemical 既過程都會好

好易洗 我又無試過換3 但日本野一定有保證既

學吹頭造型搭spray

會好d
粗硬髮質黎講
我好耐好耐之前見過有個髮型師本身都鐘意果個風格

同佢出既相都係果類風格 如果我搵得到 share比你

但好耐之前架啦都⋯⋯
哦 咁佢既part2或用佢既洗護都值得試既
THX 巴打

光復香港 時代革命
五大訴求 缺一不可
黑警死全家
想問而家做舊b5(紫色)通常咩價位?
如果想剪依種長度應該要點同髮型師講
剪過幾間單剪 每次都去唔到咁短

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞