[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
有圖既朋友 返香港覆大家
我去左進修 唔係香港 上網太廢⋯⋯ load到字 但load 唔到圖
架仔color 係快甩 襟甩dd 用歐洲牌子
補染唔想用Q8 洗頭水?呢度唔係好明

4D夾我有一隻

佢標榜夾完 比未夾前水份更多
漂頭後夾都唔甩色(親身用後感

GHD我都有一隻 咁當然比下去 但個價錢都比下去
我去左進修 唔係香港 上網太廢⋯⋯ load到字 但load 唔到圖

唔知係你張圖定我問題 因為後面有d 我又見到

朝早洗頭?

濕時 用下milbon wax 6
咁修護黎講 唔洗懷疑

日本牌子
Lebel milbon 本身都有出treatment 果類
我冇圖架 平時濕完水係曲既 但維持唔到成日都係曲 有試過用ats stylemuse 呢支係咪冇用架

同埋你推介個隻係打底用既? 濕頭用完吹完再落泥
係咪呢隻?
Amika風筒好用定dyson風筒好用
想問下女仔臉型長應該點剪好
冇灰色洗頭水架
我自己成日染灰 如果你個底漂得夠淺
日日用基本上甩到底色就長期keep住灰白色
洗成半年都唔會變黃
直接用藍色矯色洗頭水

我買左呢隻紫色
咁電完當然一定會蓬鬆好多同易處理左

錫紙直頭唔多洗點搞
但電髮係立體 而錫係偏 平 同散開 好似扇咁

都可以集中既

色點分

簡單咁講

啡 偏暖色既啡 啞色既啡 淺色 深色 純色

唔洗漂就一定

如果呢幾隻色以外就要

冷色系大部分都要
吹下頭

一段時間會慢慢好 如果髮質過硬或過幼就難少少
咁應該係漂得over左 頭髮直頭索唔到色

結痂都幾嚴重 偏方係用牛奶full full 佢
再唔係就直接睇醫生

如果係本身過敏既人 要係事前都要提一提操作既人員

正常漂唔會係咁

格返兩三星期

漂到咁足的話 上深灰會好d

淺既灰出唔到 會變白金 係因為漂太盡
或者係條友開錯色(但我諗呢個機會都幾微
有一定長度既男仔頭 都唔會太唔好睇或太難carry

或者咁講啦 點先會再好睇d

係睇下巴同下巴個骨位

平時 面闊 剷咁青 理論上都唔太討好架啦

但你睇佢有鬚 咁配合返成個造型 又ok

要勉強講 頭太細唔好剪 但都一樣有方法就⋯⋯
比佢長多少少就好

因為可以順便比髮型師重新剪裁一次

而最難留會係
頭頂兩邊 放落黎既地方

同埋兩邊唔剷就對髮質有要求 唔可以硬彈直
玩一個鬈毛既型 都可以好有型

好多球星都好鬈下 不妨參照

如果鬈得好痛苦 就直接諗下將個鬈擺係邊度 玩出個feel黎 更好
Ats styling product果方面 我個人覺得就麻麻
雖然我有用佢既電髮野

濕水鬈 上返少少wax 風罩 罩乾 我諗
有鬈都會好夠
唔係呢隻 但可以試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞