[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
Lm
女,長髮,軟髮(好似係)

想做自然嘅電髮,好似自己夾嘅咁,上直下攣個隻,但見到有好多唔同嘅款式唔識揀,例如「Paimore」或者咩「韓式水潤電髮」等
想問下其實有咩分別,同埋邊隻會好啲?
有無地址同電話?
都係果句 其實牌子 麻麻地重要

重要既係髮型師既技術⋯⋯

所以唔應該由客人黎選擇

輕輕提醒一下

未必一定要夾 視乎髮質
同埋 要夾既feel果類 自己學點吹都非常重要
咁抗熱噴霧邊隻好用
https://www.youtube.com/watch?v=WXBHCQYxwr0
有無可能整到好似片中1:23個男仔咁既髮型?
就算整到 係咪要成日都要修剪下佢架??
明白,不過就咁睇ig 真係好難睇得出個髮型師技術好唔好...

另外想問下自己夾出黎嘅攣髮,軟髮質要點樣先keep 得耐?成日夾完哂一出門口就直番
thanks
以前一直係旺角劈場剪,唔平都要二百幾但幾求其,剪得極hea,15 分鐘趕你走
之後去左銅鑼灣搵Kim Robinson 間副線剪,搵幫金城安剪那個stylist,成件事即刻好唔同
真是做到由踏入門口講過既要求記到出門口
跟足要求又有做優化
全程剪兩個鐘
剪完覺得好陌生,無見過自己咁既樣
本身係留陰唔打理,呢家係all back
同埋佢做到平時洗完頭就咁出去都得
唔需要打理都好得
翻工一翻到去啲同事喺度叫好大反應
我諗住死啦一定好核突,點知下一句就是好好睇阿
男女?
夾前女 我用ATS抗熱

男我好少夾 因為會直接電左佢更好更快

如果真係要 用好少好少ats打一打底
以免太笠
直接cap張相比我
所以 咪會易有伏 我好建議係搵個你有信心而又信佢

最簡單 你身邊有朋友整頭好睇 又有d 要求 你不妨問下

岩岩夾完時 唔好咁快拆散 由佢豬腸咁先 cool down 一陣先整開佢(或用spray 噴一噴 但唔整散佢既)

都係最後先整散佢

最緊要好睇啫

Btw如果係我比人全程剪兩個鐘 我會唔耐煩⋯⋯

基於結果 靚就Ok

唔該哂
啡色有咩鎖色洗頭水推介?
上網睇又話護髮素唔好以成日用
會塞到毛囊增加脫髮機會
有啲又話要用完護髮素先用洗頭水
究竟係點
想問漂完嘅頭髮係唔係唔可以電?
要 但其實gel係最難搞
巴打eq好高
有無可能電髮電到佢咁有小小彎?
咁咪可以唔洗gel
我天生髮量好多 頭髮天生曲
唔想做負離子 想做韓式電髮根適唔適合
唔會因爲啡色而選擇

除非漂過 咁當然你都可以用鎖色

但好既洗頭水已有相類似既功能
用返正常salon 牌子既

係一定要用

正確使用 唔會有你講既問題
但唔使用都會有你講果個脫既問題

正常 用極少份量 烏低身 正常頭髮係向下垂

然後係手掌 搽勻護髮素 穿插 髮尾

Hi一hi到就可以 然後沖

如果你好擔心會有果個問題

1. 沖乾淨d

2.選擇較好既洗頭水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞