[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
頭髮硬直係咪好難做到quiff
如果電一電係咪應該會好啲
但係我依家頭髮短 應該電唔到?
我純粹想改變髮質
無 但好過無

用日本牌子既treatment 當護髮素用

正常黎講 而家漂完都唔會勁旱勁乾

Eg.milbon lebel 等等都唔錯
短都電到

因為要自然 更易更簡單

因為直頭髮gel呢種會變一枝枝插出去咁

但如果有心機

呢種長度 性價比黎睇 唔電好似會好d
打底 學點吹鬈 其實好易

將頭髮向曬上同前咁吹(打左底先)

然後輕輕用手掌係頭髮尖尖位 壓彎佢 然後用慢既熱風吹

最好用風罩烘熱佢啦 受熱形狀會有改變 因為短同唔係捉住 直接吹可能會做得無咁好

打底用 偏軟身或水溶性髮泥 黑泥果類就可以
用黑泥會比較好 或打底泡泡
想問我好瘦 個頭細 令到太陽穴果個位凹入去甘 甘係咪唔適合鏟青 因為我覺得凹得更明顯
同埋我想電髮 卷卷地 應該點電好 (鐘意有返小小厚度同遮到額頭)
我漂完到依家已經半年,d頭髮一掂水/出汗就好kick
脫髮應該點搞
電髮係咪好傷頭髮,頭髮本身稀疏想電又怕
有冇咩風筒推介
我想知呢類頭要整幾錢
有冇平至中價salon專做歐美ombre
BluMaan cloud control 係咪真係有效軟化頭髮
短硬髮 平時連gel起都難搞
想問吓樓主
如果我想gel分界
係咪泥+spray就得
同埋比較少嘅嗰pat頭髮成日都翹起
有咩方法搞掂佢
男仔留長髮過渡期要點樣修剪
琴日買左milbon 4+黎用,真係有d效,頭髮有返d水份,柔順返好多
其實呢個時候唔好再討論呢d住 重視返香港小小先好冇

一直都想整類似呢啲頭 姐係咁髮根開始電起
但搵左好多髮型師都話唔識整 唔想整 唔會靚
其實係咪真係咁難?
hi 想問下染完頭之後如果想隻色keep耐d, 係咪唔好用shisedo呢?
覺得3日就甩色, 如果補染唔想用Q8, 仲有咩野choice呢?

另外因為我有漂過一次, 係咪呢段期間都唔好用直髮夾呢?
如果買直髮夾, 我見最多人講GHD 同日本好貴果個3D夾, 其實有咩分別?
我見佢official website仲有個4D夾, 我淨係知$$好有分別
呢啲色唔漂染唔染到?
電完曲髮 要點打理 成日朝早曲 返到公司已經直返晒

應該要用咩產品 平時gel allback既泥同spary好似都唔岩用

利申 男 未電前頭髮到咀個位 應該算中等長度
另外想買支護髮素,平時洗完頭用,有冇推介
師兄想問宜家漂粉最推介邊一隻
Oleplax part 1邊到可以買到?
請教一下顏色問題
我岩岩染左灰色
髮形師幫我上左溝左少少藍色,變左紫
等佢慢慢甩到灰

佢介紹我用紫色補色洗頭水keep住隻色
但我又見到有隻牌子有灰色
咁我應該照髮形師意思買紫色還是灰色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞