[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#7

999 回覆
23 Like 15 Dislike
打底

夾後cool down
用岩spray

洗頭水係用? 超市會買得到既?

好wet下

或KM
Kevlin muffy(果隻)唔串得岩唔岩
打底係咩?
洗頭水成日轉
因為唔知邊個講話唔可以用死一隻
不過都係藥房超市買到
係得閒個陣試過一隻日本牌子
好貴所以冇再買

PS:絲
想問下我D頭髮好粗又硬
一留長就好易勁厚頭髮又易亂成個乞衣咁,可以點搞?
利申:絲,長期短頭髮,但下年要影相想留長
樓主間鋪頭係邊同電髮幾錢
想試下電髮
上次染頭 加左$200落olaplex 把頭髮無咁爛 上網睇出左隻新叫webond好似同olaplex差唔多個類 但就要收貴d olaplex定webond好d?
有少少皮膚敏感
個轉無乜頭髮 額又高 有咩髮型推薦?
定係可以碟埋心水鏟光頭?
Mousse

有d 造型mousse for 挺身

我自己就唔成日用 因為我靠cool down / 寧願set鬈少少

同用spray

你試下 set 完 唔好用手抓佢住

Set完左 前就 去右前 然後都cool down

唔用手抓散 噴左陣spray 先

如果係有要求 敬請唔好用 超市既洗護
哦 唔難處理

成日都搞呢類

電得染得? 因為影相都係有幫助

最主要係 將亂同鬈 同厚既地方夾返佢撫平
而面既頭髮如唔太亂唔鬈都可以唔需要
(就算需要都有隻韓國夾根鉗 可以做鬆少少 自然d

淺色就令成件事輕d 多層次 同影相都會靚d

但都配合個hair cut 先得 同埋 減重 我通常都最後先再做
想問下樓主,我係短頭髮既。
唔知點解個頭剪極,洗完頭之後髮尾都係會向內彎,顯到個頭好大,上重下輕咁。
都試過剪齊個髮尾,但係又會顯到好厚咁,到底應該要點剪自己塊面又有啲包
咁樣搞一搞大約幾錢?
唔該巴打
山下智久頭點留
我啲頭髮天生勁攣 又粗又硬 仲要好乾
想問下做咩Treatment好啲
六月頭個陣做過一次paimore直療 依家已經打回原形
上年都做過明明效果都幾好
地址喺邊?
Webond 我都有

但我個人都係鐘意Olaplex

其實其後都有幾隻好似 Olaplex 咁既野

都有試 但 都係Olaplex 好d
咁可以試下溫和d 既先

Lebel
抗氧洗護(天然茄紅素
咁有好多既 有無相睇下?
T 我都得
其實日式既剪裁

真係唔係個個師傅識剪識搞

有d 只係用碎去做成 成件事

但其實 係 動 束 柔 先係日式既精髓
(所以先會有你講果個問題 上重下輕)

或者有時要用唔連接去做
對某d 頭大或髮量多 都係一件好事

咁下面果張都有set反佢既

雖然電左都得

用風筒吹個造型都得
留長左先

同埋 點留真係唔識答

夠長度 搵個識剪而又明 咪搞掂
其實不嬲 都話 重複做 係真係麻麻地

輕療
同個療字係完全無關

重複做 或佢真係整得唔好
真係可以好衰

似塑膠
又唔索水 但又好鞋

最大獲係 佢之後做咩treatment 咁手感都仲係咁⋯⋯

就算好努力做 除非又搵返浸野包住果d ⋯⋯

但都有機會變得更嚴重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞