『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
個code係要match返副簽人攞bc護照時嘅英國地址。
又一個e-express勇士,睇黎師兄你冇乜睇到兩三個月前舊post.... 不過都唔會咁快送到,預下星期中啦..
估計都係2xxg重,我申請時寄果份大約330g重,空郵掛號要$85.5,連埋5號軟墊信封,總共奉獻$96.5俾郵局。
連5號軟墊信封重242g
嚟緊去日本想試吓用BNO入境
之前試過用特衰入過 會唔會有影響
no
好似無事
如果係就正
之前爬文見到韓國話係有問題
所以唔知日本得唔得
巴打咁講好驚,好多人中左伏?
等我答番你啦

因為你果位朋友要入Postal Code先可以countersign, 如果佢申請佢本BC passport 唔係用英國地址的話係過唔到, 因為HMPO 只有佢申請時嘅Postal Code 紀錄

除非佢申請完先返嚟香港住
親身經驗就冇打
呢度一位師兄,從四月份開始揭開慘痛序幕,留意 #829 ,份野之後冇再出現過...
https://lihkg.com/thread/1105144/page/34
唔駛驚,我都係昨日下午3點幾doc received,我都未join q
一齊耐心等下吧啦
仆街了
之前我用e-express寄郵包俾英國嘅朋友
大概7日就到...可能HMPO特別d?
冇事既,總比平郵勇士穩陣,已經唔止一次聽聞有人慳到寄平郵,又係一去冇回頭,身邊朋友都有兩個,呢度以往都有...
其實如果件嘢輕嘅話surface仲貴過air
新系統係咪無得同時申請2個人?
搵極都搵唔到
呢層真係唔清楚,呢度有師兄話e-express於英國當地都係Royalmail接手,有d人話Royalmail過往劣評如潮,有d又話佢已經算好,比佢差既仲有好多好多,我都唔知實際係點,不過我申請時都本來想用e-express,咁o岩睇到一直掉眼淚師兄慘痛經歷,最後轉用空郵掛號,可能只係個別過案,黑起上黎,就算Speedpost同DHL都可以出事,不過已經足夠令我唔敢用e-express寄重要證件....
當申請BNO文件同影印紙每人平均2xxg,其實都係相差十零廿蚊,真心冇理由慳到寄平郵,我話俾朋友聽寄空郵掛號都已經被人話勇士,話我咁重要物品就好心寄DHL..
佢咁講法寄 speedpost 都係勇士架喎
平時寄信airmail俾英國嘅fd四日就到
Speedpost當初出現係因為抗衡DHL、Fedex之類快遞,郵局當佢規格同人地一樣,基本上都ok既..
我申請BNO空郵掛號都好似咁上下,星期五寄、下星期二系統顯示已簽收,比我估計快..
咁都貴 本bno都千幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞