『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
> 佢幾大機會有BNO?

50%,一係有一係冇
你本BNO過期幾耐,可能過期唔太耐,所以系統無需要你交咁多資料,但唔排除HMPO職員會額外要求你後補,呢度早兩日都有巴打出post講本來唔使出身紙,但之後收到email要佢後補。
請問一下出世紙+父母結婚證書其實係咪必須?
因為睇佢新system叫我準備寄去嘅文件入面只係以下 4 項:

1. 副簽
2. IDcard 雙面彩印
3. Passport 全部頁數彩印
4. 一年內嘅住址證明

就算 BNO 屬於需要 Additional Documents 都只係要求第 2 項 IDcard 雙面彩印,所以想問下有冇人用新 system 唔交出世紙而成功
你本BNO過期幾耐,可能過期唔太耐,所以系統無需要你交咁多資料,但唔排除HMPO職員會額外要求你後補,呢度早兩日都有巴打出post講本來唔使出紙,但之後收到email要佢後補。
多謝大家解答
我過期極耐好可能填錯邊
都係照交算
會唔會係因為1983年前出世所以先要交
唔關事,我1983之前出世一樣要交
你係唔想寄自己張出世紙?
咁咪去出生登記處攞過另一張

父母結婚證書+父母出世紙
我就無寄呢兩樣, 有寫解釋信講點解無
上星期APPROVED 咗
眼殘[]
唔關事,我細佬1983之後出世一樣要交
一樣係 lost / stolen 呀我
同埋亦唔係 1983年前出世
所以我打算照交喇
純粹問清楚架咋
請教下父母出世紙要點解釋冇?
係咪直接寫因為唔係香港出世就得?
係呀
睇返你個case
如果你父母係大陸出世
呢個case通常都無出世紙㗎喇
咁照寫返呢個原因就ok
好呀唔該晒
而家要排幾耐呢?我同事6月尾寄到HMPO 排緊,今日問佢都仲係排緊。佢係first application
預排個幾月
Thx. 乜而家要玩咁耐
你申請我申請梗耐
BTW,咁岩我係出事之前,新系統岩岩推出之後申請,所以兩個禮拜就就批,連埋搞文件差唔多一個月
上星期仲陸續approved緊五月尾queue既人 (我23/5 queue,5/7收到新passport),所以除非你好彩排到特快隊,否則都要預七月尾、八月頭。
我上年去好正常,我無畀錢佢,佢又乜都無問就真接吸入境印。
我係用 BNO 入境 ,之前喺老撾駐港總領事館搞 visa。

97前BB相比屋企人同BNO帶入澳門。(亦係BB相BNO唯一一組印)
唔明點解第六頁咁執著97前可以用身份證/回港證去澳門呢件事,明明11歲前可以照用BNO入澳門,但就一野ban埋去講到成件事冇可能咁
哦,咁真係漸漸有進步了,我係2011年去,拎廁板,聽朋友講佢最初去係攝一蚊美金,漸漸加到五蚊,佢見過有疑似台灣人唔肯俾又大聲屌,被關員請入房後唔知結果,因為佢已經過關走左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞