『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
因為我追po 見個個都係紙
首先你要有個BC 朋友真係住英國
Push

上年都係靠爬呢度BNO文嚟續
純分享,89年第一次去澳門,已經係就咁用香港身份證,不過要填張入境紙 (搭船時職員會派),係一式兩份過底紙,入境時連同身份證一齊俾關員,佢會抽起面果張,俾返底果張我keep,就係所謂離境紙,到離開澳門時佢會收埋走,印象中我當時於入境紙已經係填British,其後有BNO就開始填Britsh National Overseas。
連追三個post, 終於追完
Do you have a naturalisation or registration certificate?
唔明呢題要答咩
呢條問題係問你有無入籍歸化證書,你出世紙係 established 的話答 no 就得
歸化證明,你有就答有,冇就答冇。
新系統咩情況下都唔使寄
張副署form會有埋你upload咗嗰張相
而家仲有人用舊system 咩?
下要影哂上半身咁出面快圖美果啲咪唔啱(?)
好似影得膊頭落少少咋喎
sorry我講得有d唔清楚,我記得有3個option揀,其中一個係take a photo during your application, 嗰個先要成個上半身

有錯請巴打指正
有,填佢個名同電郵,我要話佢知基本料
然後佢就會收到mail入網站答問題
OK之後就會通知我寄文件
新系統要求都係咁款,冇要求影成個上半身,你照咁影就得,upload完之後系統會幫你處理。
thanks chinggggg
屋企無plain底影 諗住聽日出快圖美影咋

“The quality of your digital photo
Your photo must be:

clear and in focus
in colour
unaltered by computer software
at least 600 pixels wide and 750 pixels tall
at least 50KB and no more than 10MB
What your digital photo must show
The digital photo must:

contain no other objects or people
be taken against a plain light-coloured background
be in clear contrast to the background
not have ‘red eye’

If you’re using a photo taken during your application, include your head, shoulders and upper body. Do not crop your photo - it will be done for you.”

咁即係出去影嘅話 好似平時咁同影相哥哥講申請bno 個規格一定啱啦? (好擔心又錯

Passport received and post to LIHKG
錯誤示範 :

正確示範 :
因為佢地真係做得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞