『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
回港証
抱歉可能講得唔清楚,問到老母啲資料: do you have a UK passport,佢有本過期BNO係咪填個expired BNO passport number落去都可以?
謝各位
就係過期先要續之嘛,當然係填過期個本
阻阻你
最新白宮聯署!要求美國國會立即通過《香港人權民主法案》

https://petitions.whitehouse.gov/petition/please-pass-bill-hong-kong-human-rights-and-democracy-act

刻不容緩,立即簽名要求美國國會通過!
大家好 小弟準備寄了 因為要寄正本 想問下寄既時候有冇咩要留意?出世紙父母結婚證書太大張可唔可以摺?係咪全部野入落公文袋再寄speedpost? 郵寄地址係咪寫係speedpost個封面就得? 冇去過郵局寄野希望大家解答小弟
可以申請返
當lost or stolen
Have you cancel your passport with HM Passport Office?>>NO
之後用返HMPO畀你嘅資料report lost

媽我得咗喇 感動
爬完文 但係仲係好confuse 如果我對上一次有bno係97年以前嘅事 咁當然而家本嘢我係唔見咗㗎喇 咁我究竟係要去報失定係咁係online application度㩒lost就得,同埋想問見到要provide舊bno issue date. 如果我係唔知嘅話應該點搞 thx
食負皮啦你
你係續期定第一次申請?
痴線,咁快就6負皮
1. 正如上面巴打所講,全部正本最好申請多張先寄
2. 無話唔摺得既,但係出面其實有夠放文件的硬咭紙信封,而且你話寄 speedpost,你問郵局就會畀你
3. 寄 speedpost 要填速遞單,都係去郵局攞,再將張速遞單黐上去個信封度
好明顯第一次啦
要ask someone to confirm identity

公平咩
HMPO好快手
琴日朝早報lost 夜晚打電話
啱啱就收到ref no.

幫呢個post Q緊嘅巴絲集氣
99前去澳門都可以用身分證
https://bo.io.gov.mo/bo/i/90/05/declei02_cn.asp
巴打係點問HMPO果邊得到上面個回覆?
我自己都唔知自己有冇申請過bno, 問老母佢都唔記得
係咪係online application嗰度報lost就得?
HMPO 問咗啲咩問題?
有本舊bno但小學生樣
所以好似係當第一次

我係跟住之前巴打條片照做咋
都冇理自己係乜
追post啦好嗎
有無交副簽?
我本身up上黎諗住鼓勵吓大家
冇諗過會咁多負皮

上個月仲係度問完野先寄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞