『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
想問下台灣護照可唔可以做副簽人?有無人試過?
留名
天佑我城
你可以試下 試完記得上嚟講
有個問題 老豆老母香港出世
填nationality應該填咩
(At the time of the applicant’s birth)
佢地出世果陣仲未有BN(O)呢樣野
唔知BNO咩規格咁英國護照識啦掛?(跟本就係同一樣嘢
如果你父母係香港出世,又有拎出世紙嘅話,就應該係BDTC,如果唔係香港出世又係香港歸化英籍嘅話,咁都應該係BDTC,如果你父母係游水落黎香港之後無歸化過得本CI嘅話,咁就跟你佢本CI寫嘅國籍填(應該係CHINESE)。
bno 半年(英國護照)
hkid 一年
特衰唔可以入境(佢個講法係因為香港同澳門同屬中國境內,護照通常作出國用,所以唔合適),但如果有機票就可以7日過境
係英國讀書4年用本bb相護照?
陣間去郵局寄
想問下寄Speedpost係咪自己Print咗兩張Shipping label
然後拎去郵局就寄得?
無知一問

我本護舊照係用BB相 但係上網填資料佢冇叫我副參

係咪即係唔使?

依家係咪去郵局會有啲資料去英國就得?
佢話唔使副簽的話就無問題,HMPO問到先算
你準備好文件之後去郵局寄就得

有無人試過
就咁攞去郵局, 排speedpost話寄文件去英國,佢自然會俾shipping label你填同比個文件封你入。
如果我網上填咗資料呢?
你用 e-express?
想問下可以係邊度login睇到進度?
speedpost 要開公司戶口先有得網上 print label 架喎,散客只可以直接去郵局填表,你搞清楚你係寄 e-express 定係 speedpost?
你收個封 email 咪有 reference number 同 link 睇進度囉……
speedpost都可以網上填資料
sor,搵到了,原來係投寄易平台
sor,搵到了,原來係投寄易平台
咁你 print 左張 label 再去郵局寄就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞