『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
Okay thank you
呢度好似係愈快approve愈多負皮

我後你一日入隊
希望下星期有好消息
你點樣問HM 攞BNO記錄?
係咪即係叫人confirm identity嗰張?
有交呀
最估唔到係收到ref no.
SAR都仲未覆我
咁洗唔係去差館報失?
加油呀巴打

我由佢收到之後 差唔多日日都上網check
(明知冇收到message即係冇update都照睇
搵左咩國家既passport holder簽?
基本上,由1989年開始,拎身份證或者回港證都可以入澳門
https://bo.io.gov.mo/bo/i/89/18/declei28_cn.asp
第28/89/M號法令

關於進入、居留及定居澳門之規定--撤消一九六九年七月五日第一七九六號立法條例及四月九日第二一∕八三∕M號法令。

第四條
(證件)
一、欲進入或離開澳門地區的人士,須持有護照。
二、雖無護照,但持有下列證件的人士亦得進入或離開澳門地區:
a)中華人民共和國有關當局簽發的通行證;
b)香港身份證、香港永久性居民身份證或回港證;
c)國際勞工組織協議第一百零八條所指之海員身份證明文件;
d)一九五一年七月二十八日日內瓦協議第二十八條所指關于難民身份之旅行證件;
e)與澳門地區為此目的簽訂協議有關國家或地區的公民;
f)持有其他有效之旅行證件。
一定要啊
揸british passport
email: DPA.Queries@hmpo.gov.uk

標題列明 Enquiries about British Citizen (Overseas) passports
內文自行發揮

最緊要提供: 英文全名(有無改過名都要講,無改過就講埋無),HKID number,出生日期
附上:HKID SCAN COPY
內文一定要講:I hope that you can reply by email (一唔係佢會寄俾你,你要提供郵寄地址)

參考:我6月27 send email,7月10佢要我confirm係咪要查詢(by email),7月12就收到結果(PDF嚟,一樣都係by email)
1日15頁
又要入黎繼續留名
已覆你樓上個位巴打,過程是免費的
6月10寄出仲呆等緊
我無填form,就咁email send個請求俾HMPO(參考咗上幾個post某巴打做法)
張form方便HMPO做嘢

建議負責doc嗰位巴打可以擺入doc
我係上幾個post 97前出世 10/97身份證首簽果個,岩岩搵番我有本10/97簽既特區護照
sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞