『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
你揀錯咗個application

出番hmpo個網再揀多次 係overseas application
求其打個數字上去就算啦,我唔記得係打 0 定係 1 定點
無野自膠
作出虛假申報屬刑事罪行
你搵個熟人拎廁板好過你搵個唔熟
到時佢真係打俾巴打答唔黎實reject你application
廁所板試過彈鐘
叫廁板都好過叫個識唔夠2年嘅人做副簽
加封信解釋下點解淨係搵到廁板嘅副簽
不過做到咁彈鐘都無計...
最近搵舊passport, 原來父親係持有British passport hk(圖), 但我係持有舊BNO(97前出世)

我想我係咪可以直接申請BC passport ,唔洗申BNO?thx

琴日過左6weeks打左電話過去催一催今日終於批左
入面Nationality 寫咩先?
呢個算唔算SAR?
我呢個禮拜填咗form然後email去 未收到回覆
https://www.gov.uk/government/publications/subject-access-request-form
準備迎接負評啦
利申正評
[url]british citizen 好似係,今晚再望望[/url]
裡面寫 British National (oversea) 即係bno 黎

好撚耐,副署已經係愛爾蘭 passport
你呢本寫住 British Hong Kong,即係BDTC
咁BDTC 帶住個18歲以下子女,咁子女夠18申請會唔會成功有bno
BNO有申請限期

1967年至1971年 1993年10月30日
1962年至1966年 1994年3月31日
1957年至1961年 1994年8月31日
1947年至1956年 1995年2月28日
1947年以前 1995年6月30日
1972年至1976年 1995年10月31日
1977年至1981年 1996年3月30日
1982年至1986年 1996年6月29日
1987年至1991年 1996年9月30日
1992年至1995年 1996年12月31日
1996年出生者 1997年3月31日
1997年1月1日至6月30日 1997年9月30日
追下post 好冇
追咗。唔見先問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞