『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
用香港郵政網整番個郵寄標籤影印出嚟最穩陣
6月5開始排

到現在未有消息
我呀媽係香港出世有BNO,但lost左出世紙..回歸前出世個國籍算係Chinese?
同埋我呀爸大6黎 無出世紙..咁佢個birthplace要寫咩先岩。。。
份野你對摺左?
副簽個朋友原黎bno過左期
5月都未有,慢慢排..
尋日我同我家姐一齊批左
佢晏就收到DHL SMS
點解我仲有收到SMS
我呀媽係香港出世有BNO,但lost左出世紙..回歸前出世個國籍算係Chinese?
同埋我呀爸大6黎 無出世紙..咁佢個birthplace要寫咩先岩。。。

其實呢,如果你係幫你自己續就冇咩所謂既
但你想你老母做人定做蟲,你就自己揀啦

但如果你幫呀伯母續用黎去旅行,你又想你老母填immigration card既時候填nationality 個欄寫chinese, 咁你都係叫伯母拎番廁板啦
我舊系統申請果陣最初無睇到只可對摺一次,結果副簽+所有supporting documents都對摺左2次,好彩無事
排緊0709條隊
sor我講漏左
我係renew既 but issue date was 2002
咁個system會當我係first time apply
咁就要打parents資料 包括birthplace and nationality

之後就果段

你阿媽有BNO,國籍當然係British national overseas,如果香港出世,可以去入境申請出世紙核證副本,至於你老豆,當然係照填大陸出世,如果系統要提供佢既出世紙而佢又補領唔返,附加張書面解釋冇既原因一齊寄去HMPO就得。
sor我講漏左
我係renew既 but issue date was 2002
咁個system會當我係first time apply
咁就要打parents資料 包括birthplace and nationality

之後就果段

你阿媽有BNO,國籍當然係British national overseas,如果香港出世,可以去入境申請出世紙核證副本,至於你老豆,當然係照填大陸出世,如果系統要提供佢既出世紙而佢又補領唔返,附加張書面解釋冇既原因一齊寄去HMPO就得。
11/6 join 堅嬲 個個六月尾apply都批哂
正垃圾屎
巴打其實我留意咗你好耐
你究竟有冇睇個post第一頁啲faq
巴打我依家仲係香港式服務態度嫁
6月7 queue
仲未批
揮手
好奇一問
成個月未批既巴打們
你地舊bno係03年前過期??
定03年後先過期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞