『薪火Post』BNO續期資訊(44) 聯合聲明已壽終正寢,入黎Join Queue圍爐啦

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
你個passport無中文名,唔係剔無嘅話比個框你做乜
咁照剔無
你本護照有冇中文名?
有咪照住打,無咪剔無
咁簡單寫到明,我都講咗次,都仲要問
其實以前個網係冇紅字嗰句,張入台證最底會寫住要跟護照上既名

應該係近來太多bno張入台證打咗中文名
所以個網先將呢句用紅字擺係中文姓名下面,點知都仲係有人睇唔明
唔明點解明明已經唔係英文啲人都可以睇唔明
因為呢度都會比埋係有特衰港澳永久性或居民 或者申請過雲端簽嘅內地出世嘅香港永久居民去申請,佢哋實會有中文名。而 BNO 係唔會有中文名係事實,真係大可以唔填,唔得即搞落地簽證 300 NTD .

台灣對渣 BNO 同 特衰 其實係唔會有分別。因為申請得網簽肯定係香港人。
日本海關張申報表中文名我不嬲都唔填

新手第一次去台灣申請台證,唔該巴打
日本個張係要你用英文或日文填,
係唔駛填中文名。
海關申報個表呀,唔係移民局個邊

如果係中文版,姓名個邊大位會叫你寫中文名,上面會有個細位俾你寫英文
sorry 眼大睇過龍,
拎海個關張我係填英文版,
唔填中文版。
空姐俾咩我就填咩啦
咁你拎得 BNO , 緊係填英文版。
你可以要求嘛。
真係冇諗過呢層
你國藉係咩語言就跟番,
咁表示對你嘅國藉認同。
96出世本身都以為自己冇 琴日用身分證大法發現全部中哂 之後超興奮 唔洗做中國人 不過睇完個步驟超複雜 又要報失又副署
以前未續BNO係去日本係有填漢字名
不過只從轉返用BNO就冇
多餘
寫完聽巴打講好似有機會要睇你身份證
咁你係咪想做中國人丫?
官方指引指以下人士的護照申請必須有副署人於你的聲明書上副署:
面容有很大變化

97前拎左 但係張相係 細細個BB 相黎, 想問有冇人試過唔使副署都成功申請?
你咪試下囉
郵費你比既
頭個幾頁已經有齊faq點解都係咁多伸手黨
6月頭queue到依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞